List of Non Halal

http://halalguide.org/List_of_Non_Halal.html

1) Alcohol
Alcohol is a colorless liquid, produced by the fermentation of sugar or starch, that is the intoxicating agent in fermented drinks and is used as a solvent. Also called ethanol and ethyl alcohol.

2) Animal Shortening
Shortening is a type of fat such as lard that is solid at room temperature, and is used for making pastry.

Vegetable shortening is halal.

3) Animal Fat
May be consumed if from Halal, Zabihah, animals.

4) Bacon
Meat from the back and sides of a hog that has been salted, dried, and often smoked.

5) Broth (from animals)
A liquid made by cooking vegetables, meat, seafood, or poultry in water for a long time, used as a base for soups and sauces.

6) Enzymes (Microbial Enzymes are okay)
A protein substance produced in living cells, that influences a chemical reaction within a plant or animal without being changed itself; an organic catalyst. Enzymes help break down food so that it can be digested. Pepsin is an enzyme.

7) Ethanol
Alcohol is a colorless liquid, produced by the fermentation of sugar or starch, that is the intoxicating agent in fermented drinks and is used as a solvent. Also called ethanol and ethyl alcohol.

8 ) Ethyl Alcohol
Alcohol is a colorless liquid, produced by the fermentation of sugar or starch, that is the intoxicating agent in fermented drinks and is used as a solvent. Also called ethanol and ethyl alcohol.

9) Gelatin
An odorless, tasteless, protein substance like glue or jelly, obtained by boiling the bones, hoofs, and other waste parts of animals. It dissolves easily in hot water and is used in making jellied salads and desserts, camera film, and glue.

10) Gin
A strong colorless alcoholic drink distilled from grain and flavored with juniper berries.

11) Ham
Meat cut from the thigh of the hind leg of a hog after curing by salting or smoking.

12) L-cysteine (if from human hair)
L-cysteine is an ingredient which is used in bakery products as a dough conditioner. It is often used in pizza crusts, pita breads and in bagels. It is made from human hair, chicken/duck feathers and synthetic materials. L-cysteine from human hair is Haram and must always be avoided. Synthetic and chicken/duck feather L-cysteine is Halal and may be consumed.

13) Lard
The fat of pigs or hogs, melted down and made clear. Lard is made especially of the internal fat of the abdomen and is used in cooking.

14) Lipase (Only animal lipase should be avoided)
An enzyme produced by the liver, pancreas, or stomach, or by plant seeds, that breaks down fats.

Animal lipase should be avoided.

15) Pepsin
An enzyme in the gastric juice of the stomach that helps to digest meat, eggs, cheese, and other proteins.

16) Rennet – All forms should be avoided except for plant/microbial/synthetic.
Substance containing rennin, obtained from the stomach of a calf or other ruminant, used for curdling milk in making cheese and junket.

17) Rum
An alcoholic liquor made from sugar cane or molasses. It can be clear but is usually colored brownish-red by storage in oak casks or by the addition of caramel.

18) Stock (from animals)
A liquid made by simmering meat, fish, bones, or vegetables with herbs in water, used in soups, stews, and sauces.

19) Wine
Alcohol fermented from grapes: an alcoholic drink made by fermenting the juice of grapes.

Alcohol fermented from other fruit: an alcoholic drink made by fermenting the juice of fruit other than grapes, or the juice of other plants.

20) Tallow
A hard fatty substance extracted from the fat of sheep and cattle.

21) Vanilla Extract/Flavour
A flavouring extract made from the vanilla bean and used in candy, ice cream, and perfumes.

The flavour extracted from vanilla beans is most commonly dissolved in alcohol. Documentation from a distributor of vanilla extract showed that the ingredient contained 50% alcohol.

22) Whey (Should be avoided unless the rennet used in its production is plant / microbial / synthetic.)
The watery part of milk that separates from the curd when milk sours and becomes coagulated, or when cheese is made.
Rennet is used to curd the milk. Whey should be avoided because the rennet used to curd the milk could be from a haram or non-Zabihah animal.

About these ads

703 Responses

  1. adakah Wrigley Extra halal?

    • produk nestle adalah produk yg bekerjasama dengan israel depa tu laknattullah byk lagi produk yg bkrjsama dgn israel

    • I found a diet product (in a form of snacks) that has whey protein isolate and glycerin. FYI, it is made in Canada and sold in Malaysia through direct selling only. Please tell me its status of Halal or Haram. TQ

      • hi my name is Lio and I’m from Malaysia but currelty staying in Canada and the snack that you said is halal because the don’t have any haram product so it safe to eat

      • i just want to know
        1. the list of bath soaps that are non-halal
        2. is chocolate ferrero roche halal?
        3. what are the baby formula milks which are non-halal?
        TQ

    • Salam,
      Sebagai umat islam saya amat sedih dengan sumbanagn pihak berwajib terutama JAKIM.Apasalahnya jika terus disenaraikan sahaja produk yang pasti KEHARAMANNYA kepada umum.Saya keliru ada produk yang banyak E nya tapi ada cop HALAL JAKIM.Mana satu yang nak dipercaya?Yang E atau Cop HALAL JAKIM?Dan kepada umat Islam yang tak berapa pandai dalam menghalalkan atau mengharamkan sesuatu produk janganlah MEMANDAI.Kepada pengeluar produk yang pastinya HALAL seperti HPA dan sebagainya janganlah meletakkan harga yang melampau mahalnya.

      • Asm,

        Daripada rungutan puan, jelas menunjukkan wujud kekeliruan tentang kod E. Kod E tidak boleh disamaertikan dengan keharaman sesuatu makanan tersebut. Ia hanyalah kod ingredients makanan yang diperkenalkan oleh Kesatuan Eropah (justeru simbol “E” merujuk kepada European Community) mengikut fungsi/applikasi (siri 1000 – 9000); manakala nombor merujuk kepada jenis bahan kimia. Puan boleh dapatkan maklumat tentang kod E ini di laman sesawang khususnya domain awam seperti Wikepedia. Nasihat saya jangan belenggu diri kita dengan kejahilan kerana di zaman ICT maklumat adalah dihujung jari.

        Wassalam.

      • kod E maksudnya emulsifier…bukan europe..digunakan sebagai.pengemulsi dan penstabil dalam sesuatu produk…ada berasaskan haiwan ada berasaskan tumbuhan…click aje utk cari maklumat.maklumt dihujung jari…kalau nak disenaraikan panjang sangat

    • Apakah hukum menyuntik bahan kimia ke dalam haiwan?

  2. memang terdapat keraguan ke atas produk ini.
    Wallahu a’lam

  3. vanilla..
    adakah semua produknya tidak hahal?
    sedangkan penggunaannya dikalangan umat islam sendiri begitu banyak?
    adakah dengan menggunakan alkohol adalah satu satu caranya untuk mendapatkan ekstrak vanilla?
    adakah semua produk yang mengandungi vanilla HARAM?

  4. Saya rasa tak semua yang dinyatakan di situ haram kan? sbb kita kena tgk sumbernya dahulu kalau ia dari binatang yang disembelih mngikut syarak maka halallah produk tersebut. walaubgaimanapun kepastian itu tak dapat dipastikan, tapi kl produk tu dapat logo halal jakim i.allah ada pemantauan yang dilakukan maka blhlah kita makan produk tersebut :)

  5. saya suka makan oreo…adakah oreo mempunyai bahan yg tidak halal….

  6. Jika tiada logo HALAL JAKIM… wajar kita mencurigainya.

    Wallahu a’lam

    • memang banyak produk makanan yang tiada tanda logo halal dalam pasaran..

    • JAKIM DAN PIHAK JABATAN AGAMA WAJIB MELETAKKAN 2 LOGO DISETIAP PREMIS MAKANAN DIMALAYSIA .
      1.LOGO / SIJIL HALAL /COP HALAL
      2.LOGO / SIJIL TIDAK HALAL / COP TIDAK HALAL

      BEGITU JUGAK UNTUK SEMUA PRODUCT MAKANAN/PAKAIAN/MINUMAN DAN SEBAGAINYA YG WAKTU INI HANYA ADA COP HALAL.

    • saya juga fikir begitu…syukur alhamdulillah ada JAKIM…yg mana ada cop halal yg sah spt dr jakim atau mana2 negara, makanlah drpd makan/guna produk yg lgsg tiada cop halal…skrg2nya kita sdh ikhtiar usaha cari produk yg ada cop halal…Allah akan bantu kita kalu kita usaha.

  7. banyak coklat & candy yg di import dr luar dijual di airport. contohnya : Jelly Belly UK. Adakah pihak jakim ada membuat pengesahan halal @ tidak ke atas produk2 tersebut. Saya selalu beli candy keluaran jelly belly sebab di malaysia ni tidak ada syarikat yg keluarkan produk2 sebegitu.

    • Dengan ramainya pelajar sains dan agama yg didalam negara dan diluar negara , sepatutnya setiap negeri mempunyai makmal serta jabatan yang melakukan pemantauan secara profesional .kerajaan sepatutnya melihat isue ini secara micro .prosedur utk setaip product ke pasaran sepatutnya melalui jabatan-jabatan ini.
      manakala dari segi perundangan dan penguatkuasaan, perlu lebih ramai kakitangan yg diambil untuk membuat pemeriksaan lebih detail dgn kekerapan tinggi .
      syarikat-syarikat pengimport sewajibnya melalui pintu masuk ke jabatan -jabatan ini sebelum ianya sah dipasarkan dimalaysia.
      sekurang-kurangnya label halal dan haram diperkenalkan kepada masyarakat malaysia.

      • Saya sokong cadangan ni… Tetapi hanya untuk pemantauan dalam negara la yang perlu diutamakan.. Baru pemantauan dan pemeriksaan dapat dilakukan dengan lebih teliti lagi dan tiada lagi pemalsuan logo halal daripada pengeluar atau pengilang sesuatu barangan….

        Tambahan lagi, dengan teknologi yang canggih sekarang ini logo halal boleh di ” download” dari internet dengan begitu mudah… bagi menyetujui kata-kata saya ini cuba perhatikan betul-betul cop halal sesuatu barangan itu . Ada 2 perbezaan yang saya selalu terjumpa . 1. Produk yang ada logo dan no kat bawah logo halal tu dan 1 lagi logo yang hanya ada logo sahaja… kekeliruan berlaku di sini… Apatah lagi bagi yang jahil tentang bagai mana hendak mengetahui halal nya barangan tersebut.

    • makan yg ada cop halal sahaja la supaya tidak ragu…yg xde tu xyah makan..atas dunia ni masih ada byk lg makanan yg halal =.=”

  8. Terima kasih.

    Pensijilan HALAL adalah usaha yg dilakukan oleh pengeluar.
    Sekiranya pihak pengeluar luar negara, JAKIM tidak akan mengeluarkan
    sijil HALAL kepada mereka.

    Apa yg biasa dilihat, logo luar negara (negara
    pengeluar) terdapat di bungkusan. Kita sebagai pengguna boleh menyemak
    sama ada logo HALAL luar negara itu dikeluarkan oleh pihak yang disahkan oleh JAKIM.

    Namun, sekiranya tiada langsung logo HALAL, adalah menjadi tanggung jawab
    pengguna sendiri.

    Yg lebih selamat, tiada logo HALAL untuk produk luar negara, lebih elok dielakkan.

    Wallahu a’lam

  9. saya nak tanya, byk makanan dari luar negara tulis GLUTEN. adakah ini halal dimakan?

    • salam..saudara nizam.
      Gluten tu adalah hasil dari makanan kanji. tidak bagus utk org yg kencing manis, atau alergik kpd gluten. tidak ada kaitan dgn gelatin (yg dikhuatiri dari haiwan tidak disembelih)
      Wallahu’alam…

      • protein yang terdapat di dalam tepung dipanggil gluten..or gluten ialah protein yang ada dalam tepung

      • SALAM

        BETUL KENYATAAN AVEZAN. GLUTEN DITULIS SBG ALLERGEN…. TKUT SESIAPA YANG ALAERGIK DGN GLUTEN MAKAN PRODUK BERKENAAN

  10. kesimpulannya, jauhkan perkara syubhah, dan berusaha untuk mencari yang halal!!:)
    nice blog.. Alhamdulillah..

  11. assalamualaikum, saya nak tau kebenaran , adakah benar produk susu formula dr ABBOTT LABORATORIES byk yg tak halal? Harap dpt jwapan segera dr pihak2 yg tahu.

  12. Kpd saudara/i Afiza,

    Maaf saya tiada memeiliki maklumat tentang itu.

  13. a’kum, saya nak adakah coklat snikers, mars banyak yang tak halal?
    Diharap penjelasan.

  14. waalaikumussalam mummy,

    ada kalanya untuk mengenalpasti sama ada sesuatu produk itu halal sekiranya
    ianya tiada logo HALAL, memang amat rumit.

    Lebih mudah, sekiranya kita ambil / cari produk yg pasti HALAL utk dimakan.

    • assalamualaikum.. boleh saya dapat maklumat tentang produk2 HPA ini, dari segi agama, kualiti dan keyakinan untuk menggunakan produk HPA ini.. saya memerlukan maklumat untuk membuat kajian asigment saya mengenai keyakinan menggunakan produk yang halal dan baik untuk kesihatan, terutama untuk pengguna muslim. harap pihak tuan dapat membantu kajian saya..saya memerlukan maklumat ini dengan segera.. harap kerjasama daripada pihak HPA.

  15. adakah susu tepung rumusan bayi s26 keluaran wyeth halal ? walaupun di tin ada cop halal di singapura. mohon penjelasan.

  16. anak saya menyukai piza, tapi saya meragui keju yang digunakan dalam piza yg dijual sama ada ia halal atau tidak. Ini kerana banyak keju diimport dari luar negara digunakan oleh pembuat piza termasuk Pizzahut. Jadi saya bercadang hendak buat sendiri piza di rumah tetapi timbul pula masalah nak cari keju yang mana satu halal. Kerana keju yg yang dijual di kedai atau pasaraya adalah diimport dari luar negara e.g New Zealand, eropah, australia. sesetengahnya ada tanda halal tetapi yang dikeluarkan oleh badan halal negara terbabit. Boleh kah kita meyakininya? Ada boleh tak tuan senaraikan jenama keju halal yang boleh saya beli sama ada dari dalam atau luar negara. Halalan toyiba. Terima Kasih.

    • tlg hatarkan jawapan pada soalan ini pada saya tentang pizza dan saya inginkan kepastian Mc Donalds dan KFC adakah ia Halal?

      • salam omaizah dan mama naufal

        saya seorang eksekutif halal di syarikat pembuatan makanan. jika bahan ramuan diimport dari luar negara contohnya eropah dan autralia or new zealand, negara-negara ini mempunyai institusi halal seperti jakim di malaysia. jika pizza hut membeli cheese dari syarikat luar negara yg mempunyai sijil halal, maka tiada keraguan. Badan halal di sana dikendalikan oleh umat islam.

  17. sejauh manakah ke”halal”an ayam domestik yg berada di negara kita???
    adakah ia bebas daripada unsur yg haram?sebagai contoh,enzim babi..
    secara zahirnya,kita mengetahui prosedur penyembelihan dan tulisan yg terdapat pada paket yg melambangkan halal….
    tp pada proses sebelum itu???
    saya pernah terbaca artikel dimana byk penternak ayam menyuntik enzim babi/baja babi untuk mempercepatkan proses tumbesaran ayam…cepat besar,cepat dapat duit…dan kita pula,terus lena diulit mimpi memakan ayam+babi….
    diharap,ada pihak dapat tampil kehadapan membawa kebenaran…
    insyallah….

  18. tolong nyatakan produk kosmetik antarabangsa dan tempatan yang halal dan tidak halal

  19. adakah susu protien untuk bina badan halal. apa yg meragukan saya ialah semua produk susu ini adalah dari luar negara

  20. Memang sukar utk memastikannya.
    Namun Puan Dina dan Puan Aminas boleh lah SMS ke Jakim
    atau telefon terus dgn memberi maklumat yg lengkap tentang
    produk yg diragui itu.

    Setakat ini, tidak ada maklumat atau senarai lengkap terhadap
    barang yg ditanyakan oleh puan berdua.

    Terima kasih.

    • APA KATA JAKIM BUAT LA SATU WEB BARANG2 YANG TAK HALAL SEKURANGYA KAMI UMAT ISLAM TAHU MANA HALAL MANA HARAM…NI KALAU MASUK DLM AKBAR OR TV PUN..XNK BAGI TAHU OUN JENAMA APA…SEPATUTNYA DIBERITAHU SUPAYA SNG …

      • Pada pendapat saya, ia tak semudah itu. Ia perlukan pengesahan daripada makmal berakridasi seperti Institut Penyelidikan Produk Halal UPM berhubung status ingredients yang digunakan.

        Wassalam.

  21. saya ada terbeli kopi brand Aik Cheong segera dan makanan ringan twisties. Tapi produk yang saya beli itu memang disahkan halal oleh JAKIM malaysia seperti yang tertera logo baru itu. Kemudian saya medapat emel yang mengatakan pruduk yang mengandungi Emulsifer E471 adalah haram dimakan dan mempunyai unsur lemak babi. Yang mebingungkan saya bahawa cop pada keluaran tersebut memang sudah diluluskan oleh JAKIM adalah halal padahal makanan tersebut mengandungi emulsifer yang dikatakan haram. Saya ingin kepastian adakah E471 halal dimakan???

    • macamana dgn produk London swiss roll yang ada logo halal jakim tetapi dalam kandungan terdapat kod yang tidak halal E471, E475.kami pengguna muslim sebenarnya dah bingung dgn keadaan ini.

      • ASM,
        Nama kimia bahan-bahan tersebut adalah seperti berikut :
        E475 : Polyglycerol esters of fatty acids [Emulsifier] E471 : Mono- and diglycerides of fatty acids (glyceryl monostearate, glyceryl distearate) [Emulsifier]
        Ingredient E475, E471, adalah emulsifier yang berasaskan lemak dan minyak. Memandangkan hampir 90% sumber lemak/minyak dunia adalah daripada minyak tumbuhan, besar kemungkinan minyak tumbuhan digunakan sebagai bahan mula. Pemilihan bahan mula (sumber lemak/minyak) banyak bergantung kepada bekalan pasaran, sumber utama minyak/lemak di mana bahan itu dikilangkan (kalau di Malaysia, sudah tentulah menggunakan minyak sawit) dan isu berkaitan kepenggunaan, termasuklah halal-haram.Tambahan pula amaun yang digunakan adalah sedikit (<1%) sahaja. Kecualilah dapat dibuktikan bahawa E475, dan E471 itu bersumberkan lemak haiwan, maka pada pendapat saya makanan itu adalah halal.

  22. Assalamualaikum,
    Bagaimana dengan makanan bertin seperti sardin ?
    Saya dengar ia mengandungi lendir siput babi.
    Siput babi adalah binatang 2 alam ?

  23. saya ingin tahu adakah keluaran campbell soup halal atau tidak sebab promosinya amat hebat dan jualannya laris. Sila nyatakan statusnya sebelum terlambat buat pengguna muslim. Terima kasih di atas jasa baik tuan.

  24. sy harap sume orang jagan la sebarkan bende yg x pasti. Nanti dah wat fitnah pulak. Fitnah tu lebih teruk dari membunuh. Ble dah sure btol2 leh la sebar. terima kasih atas sesape yg bagi tau perkara nie sume . terima kasih…..

  25. sy nak tahu susu s26 gold wyeth halal ke tak.tq

  26. Assalamualaikum,
    Saya syorkan pihak tertentu mengeluarkan satu website di mana pengguna boleh rujuk senarai jenama barangan yang tidak halal dan halal. Taip sahaja nama barangan tersebut. Semasa di luar negara dulu, pihak masjid akan mengagihkan senarai tersebut. Mudah untuk semua muslimin buat rujukan sekiranya musykil. Kita di negara Islam sepatutnya lebih mudah untuk kita ingat dan memperingati. Bukankah begitu? Sekiranya saya yang ketinggalan, harap maklumkan.Wassalam

  27. sy ingin bertanyakan sama ada produk cadbury halal atau tidak…
    terdapat logo halal drpd jakim…namun begitu sy masih tidak yakin kerana menurut email yg sy terima dr rakan ia mengandungi sejenis gelatin kod e476 yg dipercayai mengandungi lemak babi..
    adakah ia benar?

  28. http://www.iccservices.org.uk/halal_food_meat/halal_haram_ingredients.htm

    WEB TRSEBUT MENGATAKAN BAHAWA KOD2 BERIKUT ADALAH HARAM DIMAKAN

  29. adakah produk2 kecantikan seperti loreal paris,olay,secret garden,pantene,jonson&jonson halal??

  30. SALAM.pertamanya jika hendak memberi salam lebih afdal ditulis salam @tulis penuh assalamualaikum. a’kum dan singkatan lain mempunyai maksud yang tidak baik dalam bahasa yahudi(maaf saya terlupa maknanya). saya amat bersetuju dengan pendapat sdr rush tentang senarai produk halal dan tidak halal.wassalam

  31. pantene dan sokubutsu halal atau tidak? apa yg harus di lakukan klau kita pernah memakai produk yg x halal??

  32. saya ingin tahu apakah produk keluaran kosmetik MAY KAY halal untuk digunakan.

  33. adakah kosmetik sk-II halal?

  34. salam..
    baru2 ni saya dapat mesej drpd pensyarah saya menyatakan yg adik beliau yg bkerja di jakim baru discover yg bhn kimia “tocopheryl acetate” yg bertindak sebagai stabilizer dlm bhn2 kosmetik, losyen dan conditioner adalah diperbuat drpd kulit babi. kilang berkenaan telah diminta untuk menyamak premis mereka tetapi tiada pengumuman dibuat..saya ingin mendapat kepastian dlm kesahihan berita ini kerana byk produk2 halal mengandungi bhn kimia tersebut.

    • Tocopheryl acetate is VITAMIN E. It comes from VEGETABLE OIL, nuts, seeds, legumes, and whole grains. NOT pig skin. Ridiculous.

  35. Baru-baru ni saya ada mendengar perkabaran yang memberitahu bahawa milo adalah campuran coklat bercampur cacing sebab tulah rasanya lemak berkrim tapi saya tidak pasti sejauh mana kesohehannya jadi mohon kepada mereka-mereka yang mengetahui mengenainya, dapat sekiranya berkongsi bersama sejauh mana kebenarannya dan ada tak sesiapa tahu produk orang kita yang boleh mengganti kan milo sebab dah tak sanggup rasanya nak minum milo ………….

    • salam ibu,produk keluaran HPA adalah halal.HPA ade mengeluarkan produk koko yg bernama koko radix.ia sedap.ia boleh menggantikan milo.sekian

    • saya cadangkan akak beli milo jenis halalgel..
      adaa dijual di pasaran..
      rumah saye pun pakainya..
      alhamdulillah boleh tahan sedapnya,,
      xpun produk hpa pun boleh..radix koko..

    • ASALAMUALAIKUM, bagi saya, acap kali saya dengar perkabaran tentang memburukkan sesuatu produk di pasaran. ada kalanya mengharamkan yang halal, isu ini amat mudah, gunakan logik akal yang diberi oleh allah, bagi saya kerajaan patut melakukan sesuatu pada pihak yang membuat fitnah sebegini, memomokan produk yang halal menjadi tidak. subahannallah. Ibu jangan ragu2 produk milo x guna cacing. saya rasa dalam kilang milo ada pekerja muslim yang sedang memerah tenaga mencari sesuap rezeki yang halal.

  36. salam………
    saya nak tanya,btul ke sume produk nestle x halal???
    harap dapat maklum balas……….tq

  37. Assalamualaikum, saya nak tanya ( sebagai Muslim berbangsa cina) adakah produk Bovril dan Marmite halal atau tidak? Didapati ada tanda Halal UK tetapi tidak pasti. Harap bantu.

  38. Adakah rempah keluaran Babas mengandungi serbuk biawak kering? Perkara ini heboh setelah disebarkan oleh pihak yang pernah melawat kilang Babas.

    • Rempah keluaran Baba’s adalah diiktiraf Halal. Akan tetapi persoalannya samada pensijilan Halal boleh dibuat kepada Babas. Perkataan ‘Baba’ bermakna orang alim dalam agama Hindu. Macam Sai Baba Shidri atau Sathya Sai Baba. Simbol jenama Baba’s pula menggunakan simbol tantrik agama Hindu berbentuk Hexagon dan ini juga dikatakan simbol Dewa Hindu Durga. Warna ‘saffron’ / emas kekuningan dalam logo Babas adalah merupakan warna dianggap paling suci dalam agama Hindu. Persoalannya macamana kerajaan boleh luluskan cap dagang Baba’s ni walaupun undang-undang kita melarang penggunaan simbol dan nama keagamaan dari digunakan sebagai cap dagang barangan dan perkhidmatan? Seterusnya bagaimana sijil Halal boleh diberikan sekiranya nama produk berkait rapat dengan simbol dan nama keagamaan Hindu?

  39. adakah product vaseline halal?

  40. Asalamualaikum,

    Diminta pihak tuan dapat memberi penjelasan mengenai bahan-bahan dibawah ini yg telah digunakan didalam kosmetik ( lip gloss, eye shadow & sebagainya ). Adakah ia bahan-bahan dari sumber yg haram?
    ISOCETYL STEARATE
    CAPRYLYL GLYCOL
    CALCIUM SODIUM BOROSILICATE
    HEXYLENE GLYCOL
    Diminta juga pihak tuan dapat memberi senarai bahan-bahan ( nama saintifik ) dari sumber yg haram digunakan dlm barangan kosmetik.

    Terima Kasih

  41. Satu lagi nama saintifik yg terkandung dalam produk kosmetik iaitu TOCOPHERYL ACETATE…Diminta beri penjelasan, adakah ia dari sumber yg haram?

    • ASM,

      Maaf baru ternampak pertanyaan ini. Lagipun saya baru sahaja melayari laman web ini. Berdasarkan nama bahan kimia tersebut, jelas mereka semuanya disediakan secara kimia, tiada yang diekstrak daripasa sumber haiwan atau tumbuhan. Justeru, pada pandangan saya semuanya halal. Kebetulan di UKM, saya juga terlibat mengajar subjek Kimia Kosmetik di bawah Program Oleokimia.

  42. saya kini buat case study tentang perkembangan produk HALAL di Malaysia. Kerajaan telah sediakan laman halal.gov.my dan link ke directory untuk maklumat sms atau key-in dskripsi produk untuk mendapatkan tahu stutus halal. malang sekali database nya kurang lengkap. bila ditanyakan mengapa…..jawapan nya tiada akta diperuntuk mewajibkan permohonan logo HALAL kepada semua pengeluar makanan dan barangan kegunaan orang ramai/ISLAM diwujudkan. Negara Malaysia Negara ISLAM bukan?

    • akta ini sepatutnya mesti ditubuhkan .kita perlukan akta untuk melindungi pengguna islam .bukan islam tidak melihat perkara-perkara ini. hanya dari segi kemudaratan mungkin .
      jika tiada logo halal atau logo haram – pengimport, peruncit dan penjual seajibnya dikenakan tindakan seperti denda rm 200’000 untuk setiap kesalahan,atau syarikat disita atau permit mengimport ditarik balik dan sebagainya .
      perkara seperti ini SUDAH SEPATUTNYA dilaksanakan WAKTU ini .

  43. Assalamualaikum,
    Adakah terdapat produk tenusu (susu bayi) yang tidak halal??Kalau da boleh tak senaraikan.Terima Kasih.

  44. boleh tak buat artikel tentang produk muka yang mana halal dan haram. terima kasih

  45. bahaya ni…byk brg ni kat market.
    http://kingpahat.blogspot.com/

  46. Assalamualaikum w.b.t

    saya hendak bertanyakan adakan susu yang dihasilkan daripada kolostrum haiwan seperti sapi/lembu yang diambil selepas ia melahirkan anak
    HALAL untuk diminum. (produk susu ALPHA LIPID dari New Zealand)

  47. adakah susu s26 halal

  48. adakah restoran old town white coffee memiliki sijil halal JAKIM?

  49. sy nk tnye…adakah makanan ringan PRINGLES tidak diluluskan oleh JAKIM

  50. saya ingin memohon lesen halal tetapi website jakim
    sedang diperbaharui..siapa yang perlu saya hubungi untuk memperolehi lesen ini?.saya berada di kawasan Bukit Mertajam Pulau Pinang….

  51. saya seorang pelajar di sebuah kolej swasta, saya ingin bertanya, sekiranya makan didalam tin seperti sardin diletakkan berdekatan dgn makanan dalam tin yang tidak halal seperti daging babi. adakah makanan halal seperti sardin itu masih halal di makan orang islam? ini kerana terdapat 2 buah kedai runcit yang dimiliki oleh orang bukan Islam yang menyusun sardin dll. diatas satu rak. cume yang menjarakkannya ialah barang yang halal diatas dan tidak halal dibawahnya. saya teramat was-was samada makanan dlm tin itu masih halal.

    • tempat ko takde ustaz atau ustazah ke??ke dah pupus org yg tahu pasal agama kat kolej tu??makan dalam tin yg berbeza dan tiada air yg syubhah dr ke dua tin itu mengalir walaupun dia di campur adukkan..boleh ke menjadikan sardin tu haram??astaga..bebudak skg..tgk internet je tahu..p la bw2 jumap ustaz atau ustazah..br ah tak konpius…

      • kan lagi elok kalau ckp dalam bahasa yg lebih sopan

      • salam,

        ya, bukankah lebih baik bercakap dengan lebih sopan? sekurang-kurangnya masih wujud anak-anak muda yang ingin bertanya jika menghadapi kemusykilan. apa yang akan jadi jika bila orang bertanya dia dikritik? tak ada siapa yang akan bertanya lagi.

        syukran atas penjelasan, asif jiddan.

      • En. Mus, org tu bertanya elok2. Jwb le dlm bahasa yg elok. Kita ni org melayu..

      • inilah masalahnya bila org Islam sendiri tak tahu mcm mana nak berdakwah. Asyik kritik org jer tau. org bertanya sebab x tahu. so sebagai org yg tahu pasal agama, dah jd tanggungjawab kita nak berkongsi apa yg kita tahu… jangan jd sombong & riak dengan ilmu yg cetek itu. kalau mcm nilah org ‘bijak pandai’ yg ada, mcm manalah nak menyebarkan syiar Islam… sungguh mengecewakan.

  52. Assalamualaikum, saya ragu2 untuk makan di tgi friday kerana makananya adalah halal akan tetapi di restoran itu ada dihidangkan arak

    • Kalau dah ragu-ragu tu lebih elok dielakkan. Sebgaimana saranan Nabi, tingglakanlah apa yg meragukan engkau kepada apa yg tidak meragukan.

    • lahai…
      kalau da tau ade benda haram kt situ, jgn laa makan.
      saya teringin nk g mkn sushi king
      tapi tgk dia serve arak, terus x jadi.
      jgn layan sgt keinginan tu.
      nafsu jer.
      i-Allah klu dijaga, dapat lebih baik dr ape yg kite x dpt.
      ok?

    • JAKIM telah menyatakan restoren yang menghidangkan arak adalah tidak layak mendapat taraf halal drpd JAKIM.

  53. assalamualaikum..saya ragu2 dgn coklat dari syarikat Beryl’s Chocolate & Confectionary..sesetengah produk coklat mengandungi tanda halal dan sesetengah lagi tidak.tetapi yang menghairankan, semua produk tersebut dicampuradukkan bersama2 di bhgn penjualan di hadapan kilang tersebut di serdang.malah ramai pelanggan adalah melayu islam. seorang sahabat memberi tahu beberapa kod makanan yang diragui statusnya dalam produk syrkt trsebut.antaranya ialah E904.benarkah ianya tidak halal? dan jika benar, saya amat berharap dpt disiarkan dan dihebahkn scr meluas kpd semua golongan masyarakat…

  54. assalamualaikum,
    saya meragui status barang2 kosmetik yang mana halal n haram..boleh tak kalau pihak tuan dapat menyenaraikan nama-nama saintifik dari sumber-sumber yang haram yang ada dalam barangan kosmetik..adakah cream faylacis haram?dan kalau boleh pihak tuan senaraikan syampoo mana yang haram dan halal..

  55. ASLMKUM… PERTANYAAN SAYA MASIH TIDAK MENDAPAT JAWAPAN.. HARAP IA TIDAK DIABAIKAN KERANA INI ADALAH SOAL HALAL HARAM. DAN BUKAN SAYA SEORANG SAHAJA MUSLIM DIKOLEJ INI DAN HAK KAMI JANGAN LAH DIABAIKAN…

    • wa’alaikum salam… sy fatma dari indonesia. Insya Allah sy bantu mnjawab prtanyaan maizatul, walaupun agak lambat, karena sy baru dapat situs tentang makanan halal yg juga masuk ke indonesia.
      maizatul yg semoga dirahmati Allah, menurut sy sebaiknya carilah kantin/rumah makan kolej yg benar2 tidak mencampur baurkan makanan halal dan yg haram, walaupun yg maizatul liat tu dipisah, tapi kita tidak tahu bahwa air tetesan sardin haram tu mengenai makanan yg halal. wallahu ‘alam

  56. NAK CARI MAKANAN HALAL DI NEGARA SENDIRI PON PAYAH!!! MALAYSIA MEMANG XSUDAH2 DIJAJAH!!!

  57. Harap nasihat status HALAL Layer Cake keluaran Apollo. Cake tersebut telah di tanda logo halal tetapi adunan nya mengandungi Emulsifier (Distilled Monoglyceride E471) .

  58. Saya ada 2 pertanyaan
    1. Boleh saya tahu samada produk Go Natural Breakfast bars halal atau tidak.
    2. Salah satu kandungan dalam produk tersebut ialah E471 and saya difahamkan untuk memastikan samada halal atau tidak, kita perlu menentukan produk sesuai untuk “vegetarian”. Adakah cara lain untuk menentukan?
    Harap pihak tuan/puan boleh memberi sedikit penjelasan sedikit.
    Terima Kasih.

  59. salam….saya bakal berkahwin &belum pernah cemari wajah dengan make-up….boleh x senaraikan jenis2 kosmetik yang halal &selamat digunakan?

  60. saLam…di sni ingin b’tnye pendapt,mengapa pd zman kini pemberitahuan tntg makanan yang tdak HALAL tdak diumumkan secara meluas???
    Sbgai umat ISlam,kite perlu saling mgingati antara satu sma lain…Adakah ini kerana ingin menjaga sesetengah pihak??

  61. saLam …
    Sbgai muslimat,saya berharap dgn bantuan pihak t’tentu seperti JAKIM dpt membendung permasalahan
    yang b’laku di negara kita sekarang berkenaan dgn makanan-makanan dan pakaian HALAL..
    Lbih membimbangkan ia akn menjadi kebiasaan dlm masyarakat kita..Selamatkan umat Islam drpd anasir2 dan tipu daya BARAT! takbir…ALLAHUAKBAR!!!

  62. saya dpt tau yg product keluaran APOLLO adalah haram di mkn krn mengandungi emulsifier iaitu lemak babi..
    saya musykil tentang perkara ini..
    betul ke APOLLO haram di mkn?..
    harap dpt di jelaskan..

  63. adakah produk dove halal utk digunakan?dan kebanyakkan bahan kosmetik mengandungi alcohol.sila jelaskan.

  64. assalamualaikum..
    ana nk tnye..
    ubt gigi ~darlie~fresh n white~morning kiss n others..
    atceli bley gne x??
    fair n lovely bleh pkai x mase solat??

  65. salam…minta jasa baik pihak tuan untuk menyenaraikan jenis2 slice cheese yang halal dimakan,ini kerana kebanyakan slice cheese yang ada dipasaran sekarang ada mengandungi RENNET…

  66. adakah produk herbalife halal?

  67. askm. baru-baru nie saya ada ke satu restoran Marrybrown
    di YONG PENG .Setelah siap membuat pesanan saya terlihat tiada sijil halal dipamerkan direstoran itu.
    Supervisor disitu menunjukkan logo halal di bawah meja.
    Saya minta sijil dia tak dapat tunjukkan dan menyatakan
    dalam proses .Saya terus pulangkan balik apa yang
    saya pesan tadi.SO NEGARA MALAYSIA NEGARA ISLAM,
    HALAL HUB TAPI RAKYATNYA TAK DAPAT JAMINAN ATAS APA YANG
    DIMAKAN.MANA PERGI PIHAK2 YANG BERTANGGUNGJAWAB.INGAT
    APA YANG DIMAKAN SEKARANG PERLU BERHATI2 KAT MALAYSIA
    NIE WALAUPUN NEGARA ISLAM. TAK PERCAYA ANDA BOLEH KE SANA
    SEKARANG.SEMALAM 16 MAC 2009 SAYA DAH HAMPIR TERKENA.
    SEKIAN WASSALAM

  68. akum…saya nak tanya berkenaan barangan jenama Dove…ada yang kata boleh pakai…ada yang kata tak boleh…jadi saya nak kepastian dari pihak JAKIM…

    terima kasih

  69. alam jakim…
    sy seperti kebanyakan pengguna islam lain yang keliru tentang halal haram makanan walaupun telah disenaraikan oleh jakim… Ini kerana baru-baru ini terdapat emel yang menyatakan semua produk yang mengandungi bahan penstabil @ ape2 je yg tersenarai dengan kod yang dimulakan dengan E adalah haram di makan kerana mengandungi bahan yang tidak halal (lemak khinzir). Tambah menguatkan emel itu apabila adenya web yang menyokong kenyataan tersebut. Di harapkan pihak jakim dapat memberi maklum balas mengenai hal ini kerana soal makanan halal haram adalah wajid kita patuhi. Memang banyak respon tentang isu ini, tapi memang menyedihkan apabila tiada maklum balas yang baik dari pihak jakim. sedangkan ini memang tanggungjawab jakim untuk mengesahkannya dan tanggungjawab semua yang mengetahuinya untuk menghebahkan isu ini samada betul atau tak… memang betul ape yang diresponkan hairulnizam (SO NEGARA MALAYSIA NEGARA ISLAM,
    HALAL HUB TAPI RAKYATNYA TAK DAPAT JAMINAN ATAS APA YANG
    DIMAKAN.MANA PERGI PIHAK2 YANG BERTANGGUNGJAWAB.INGAT
    APA YANG DIMAKAN SEKARANG PERLU BERHATI2 KAT MALAYSIA
    NIE WALAUPUN NEGARA ISLAM). Jangan biarkan semua pihak dalam kekeliruan. Tolong leraikan kekeliruan ni… Terima kasih di atas perhatian pihak jakim. TQ

  70. Ingin tahu tempat makan berikut halal atau tidak:-

    Subway Restaurant
    H & H Restaurant
    IZZI Restaurant

    Tkasih.

  71. Vanilla Beans adalah halal kerana ia sumber semulajadi tumbuh-tumbuhan dan tidak diproses dgn apa-apa bahan haram dan mencurigakan.

    Ekstrak vanilla tulin yang 100% tidak mengandungi alkohol dipanggil “Vanilla C02 Total Extract” iaitu ekstrak yang diproses secara “Supercritical Carbon Dioxide Extraction”. Ianya sangat mahal dan lebih digunakan untuk keperluan industri pembuatan makanan. Boleh baca penerangannya di sini:

    http://www.greenvanillastore.com/co2_distillation.htm

    US FDA telah mewajibkan apa saja bahan perisa yang dipanggil Vanilla Extract perlu mengandungi kadar ketumpatan alkohol tertentu. Jika tiada alkohol ianya hanya boleh dipanggil vanilla flavor.

    Kebanyakan perisa makanan tiruan termasuklah vanilla flavoring/essence yang berada di pasaran mengandungi propylene glycol dan kandungi bahan kimia sintetik. Saya mempunyai pendapat bahawa apa-apa pun bahan perisa yang mengandungi propylene glycol dan bahan kimia sintetik wajar dicurigai kerana bahan ini boleh memudaratkan dalam jangkamasa panjang.

    Saya juga mengesyorkan agar satu lagi label iaitu Halal-At Thayyibah diadakan untuk produk-produk halal yang bebas-kimia sintetik, bahan perisa tiruan, pewarna tiruan dan juga tidak memudaratkan pengguna.

    Mengetahui dan mempelajari apa yang halal atau tidak sudah menjadi satu kewajiban bagi kita orang Islam. rasanya tanggungjawab ini bukan hanya dipikul oleh JAKIM tetapi sudah menjadi satu fardhu kifayah ke atas kita semua.

    Mungkin kita boleh ambil iktibar positif dari beberapa NGO Barat yang mengamalkan konsep dan dasar Ethical Trading dan Fair Trade. Di USA ada satu organisasi NGO yang memperjuangkan Truth-in-Labeling dimana kesemua pengeluar dan peniaga diseru untuk menyatakan dengan telus kesemua bahan kandungan didalam produk mereka. Di Malaysia ini saya rasa kita masih lagi ketinggalan dari segi hak-hak pengguna, kesedaran tentang keburukan bahan kimia sintetik di dalam makanan & kosmetik serta pengetahuan membaca label dan product ingredient. Sebagai seorang Muslim kita tidak boleh duduk berdiam diri dan hanya tertanya-tanya tentang halal-haramnya sesuatu bahan kandungan. We must educate ourselves, rajin-rajin bertanya dan membaca. Internet kan ada? Di sini ada beberapa web link yang saya rasa amat berguna untuk pengguna Muslim:

    http://www.safecosmetics.org
    http://www.cosmeticsdatabase.com
    http://www.naturalingredient.org

    Lepas melawat web link ini, mungkin anda berfikir 2-3 kali sebelum menggunakan jenama kosmetik import yang mewah dan juga kebanyakan jenama kosmetik dalam negara yang mempunyai label halal.

    Bila pengetahuan kita mantap, suara kita kuat, kita boleh ubah haluan dunia, bukankah begitu?

  72. salam buat semua warga malaysia yg perihatin ttg makanan halal dan haram,harap maaf segala produk yg saya teliti dari pertanyaan diatas saya juga mengetahui bahawa ianya dihasilkan oleh syarikat non muslim.ingin tahu lebih lanjut dapatkan buku halal dan haram keluaran persatuan pengguna pulau pinang.pertanyaan ttg produk minuman koko buatan muslim alhamdulillah sudah berada dipasaran iaitu keluaran HPA(kopi radix)pertanyaan lanjut boleh hubungi saya di-asyikin_421010@yahoo.com.my atau no:tel 0194172724-pn asyikin.terima kasih.

  73. HARAP PENGGUNA MUSLIM BERHATI2 DGN PRODUK YG MENGANDUNGI KOD ‘E’ PD ISI KANDUNGANNYA.HUBUNGI SAYA, INSYALLAH SAYA AKAN BERKONGSI MAKLUMAT DAN ANDA AKAN MENEMUI ALTERNATIF MAKANAN HALAL.INSYAALLAH.

  74. ANDAI KALIAN BENAR2 PRIHATIN MARILAH BERSAMA KAMI MEMPERJUANGKAN PRODUK HALAL. HPA(KOPI RADIX)SEKARANG TELAH ADA RADIX FRIED CHICKEN,AISKRIM TOYYIBAH,AYAM ORGANIK BERBAGAI LG,DISAMPING MENAMBAH PENDAPATAN.MARILAH BERSAMA KAMI.

    • Salam.Mengapa produk keluaran HPA mahal?
      Harga aiskrim pun nak sampai RM 10.00

    • setuju…saya pun tertanya2 shingga kini…benar HPA, halagel antara produk keluaran muslim yg x dragui kehalalannya dan kesuciannya…tpi kenapa harganya sgt mahal??? berbanding dgn kbnyakn brg2 yg sedia ada d pasaran.. pd pandangan ana, kelebihan yg ada dlm mnghasilkn produk muslim bukan shj dsediakn smata2 utk mmudahkn alternatif bg umat Islam mendapatkn brg yg halal tpi juga mjaga kebajikan… mksud saya dr soal harganya…klu dh kbykn brg HPA, Halagel dan yg seumpama dgnnya mahal, bgaimana pulak dgn mereka yg mpyai pndpatan yg kecil???

      tak kan kita nk patahkan hujjah mereka dgn mngatakn “ala berkorbanlah sikit demi mncari yg halal dan suci”… kan lebih indah lagi, bukan sahaja HALAL & SUCI, yang penting EKONOMI”…

      mohon maaf andai ada pihak yg terasa… tolong, saya merayu, agar produk2 yg dikatakn suci & halal ini tampil dgn harga yg dapat bersaing dgn brgn yg sedia ada d pasaran, yg telah diragui kesucian dan kehalalannya…

      • assalamu’alaikum…. ana setuju dengan pendapat ukhti2 sekalian… di indonesia juga mulai ramai gunakan produk HPA, tapi sayang seribu sayang harganya mahal sangat, apalagi indonesia sekarang yang namanya sehat itu juga sangat mahal harga, kenapa pula yang halal pun ikut mahal?????

  75. Adakah produk makanan bayi jenama HEINZ halal?

  76. Syarikat saya inging mengadakan annual dinner di Restaurant Toh Yuen @ Klang Executive Club, Bandar baru klang, Klang, Selangor. Mereka mngatakan tmpt ini halal. Benar kah? Saya risau sbb ramai org islam keje di syarikat ini. Tolong Saya….

  77. Saya mendapati cadbury ada E476..?
    halal kah..?

  78. saya nk bertanya..dalam kandungan cadbury bytes ad mengandungi E471 tapi tidak menyatakan apakah jenis emulsifier tersebut..adakah produk cadbury bytes ini halal atau tidak….walaupun dibungkusan itu ad chop halal,contohnye biskut munchies,terkandung juga E471 tapi dia ada tandakan itu lemak sayuran..tetapi produk cadbury bytes tiada tulis pecahan E471 itu.

  79. Salam…Harap diruangan ini dapat menjawab soalan saya…adakah Old Town White Cofee telah mendapat pengesahan HALAL DARI JAKIM kerana baru2 ini saya telah memasuki tempat tersebut kerana suami ingin mkn disana sedangkan saya terasa was2 dan telah mempertekaikan tentang halal nye makanan di tempat tersebut…dan kerana itu suami telah berkecil hati.. harap dapat bantu saya….

    • salam back.
      cakap baik2 dgn laki u.
      kn diragui, jgn laa makan.
      bnda kecil jer.
      byk lg yg boleh dimakan.
      pgiklanan yg buat kte trpengaruh sebenanyer.
      ok?
      rasanya ad kopitiam yg halal.
      tp sy x berape pasti..

      • agaknya MON ni orgnya kurang pengetahuan tentang adab… mgkn u banyak pengetahuan bab2 halal-haram ni tapi jahil dalam bab adab..

  80. Salam,
    Mana pegi bang, soalan dh menimbun tp abang tak tau kat mana..Nak on ke nk tutup blog ni.

  81. Saya dapati Pasar Malam Hari Rabu di Taman Maluri yang bersebelahan IKM Kg. Pandan tu ada stall jual ayam goreng UNCLE BOB. Penjualnya orang Melayu. Saya dah buka website dan dapati ayam goreng ini originated dari Taiwan. Tapi di stall ada logo halal. Orang Islam banyak yang beli tapi saya was-was. Halal ke ayam goreng ni? Tolong jawab.

  82. kepada semua yg rasa was-was guna lah peroduk HPA 100% keluaran bumiputra dan di jamin halal,dan anda juga boleh menjadi ahli HPA dengan yuran RM30 ringgit seumur hidup,jadi sokong lah produk orang islam kita,MENCARI YANG HALAL ITU ADALAH FARDHU,call azril 0122763830

  83. jawablah apasal ta jawab….penat orang tunggu dahhhhh….

  84. Ye lah asyik tanya aje. Jawapan tak de. Merajuk, malas nak tanya lagi.

  85. assalamuilikum, saya nak tanya. adakah bahan akohol dalam
    m.wangi boleh gunakan apabila solat

  86. salam semua,
    saya pelajar malaysia islam di dublin, ireland. pada pendapat saya, sesiapa yg bertanya mengenai halal atau tidak apa2 bhn makanan yg ada tertulis tanda halal, tu mmg tak perlu diragui lagi, unless kalau ragu2 juga, mmg xperlu mkn terus mknn tersebut (syubhah). mengenai mknn halal yg ada bhn2 seperti e471 dan sebagainya, sekiranya ia ada tanda halal, sememangnya mknn tersebut halal kerana jakim sudah memastikan bhn tersebut dari sumber halal seperti minyak sawit. saya di dublin ni, mmg byk mknn ada e471, namun nk tahu halal atau tidak, mmg kena tgk ada tanda utk vegetarian atau tidak, sebab kalau utk vegetarian, mmg sumber2nya perlu dari tumbuhan sahaja dan bukan dari mana2 binatang.
    bagi bahan alkohol dalam m.wangi atau m.rambut dsb, itu terpulang, kerana mengikut pandangan sesetengah ustaz, selagi alkohol tersebut bkn masuk dalam bdn (mcm minum arak), tak mengapa. tp kalau was was juga, jgn pakai lah jwbnya
    itu shj, harap dpt membantu sedikit sebanyak

  87. nak memastikan samaada E282, E632 ataw apa2 sahaja kod pada mkanan yang brmula dgn huruf E, apa mksudnya? Adakah E trsebut mmbawa mksud ‘Enzim’?

  88. salam semua…

    saya bersetuju dgn pendapat en ridhwan tentang E codes & alkohol dalam minyak wangi, minyak rambut & kosmetik luaran.

    sebagai tambahan, rennet yang tersenarai sebagai salah satu ingredients dalam keju, pastikan ia adalah plant/microbial/synthetic rennet, sebab jenis2 yang ni tak bersumberkan dari haiwan, insyaAllah… dalam artikel kat atas tu pun dah mention, tgk point no 16 ek. yang lain2 tu perlu lebih kajian.

    yg lain tak dapek den nak nolong. kalau was2, baik ditinggalkan saja. kalau yakin, teruskanlah. apa2 pun fikir2 la sendiri…

    kalau ada mereka yg kerja/belajar dlm bidang food science/food tech yg dapat jawab kemusykilan2 masyarakat ni pun bagus jugak.

  89. assalamualaikum….

    saya ingin bertanya berkenaan kod E471..Saya ada terbaca kandungan E471 dlm kek apollo, london swiss roll dan siver bird..adakah kek yg berjenama tersebut halal dimakan? Saya keliru kerana kod E471 adalah tersenarai di dlm kod babi…

  90. saya nak tanya choki choki ada lemak babi ke???
    kawan saya baritahu ada lemak babi…
    benarkah??? tolong berikan penjelasan…

  91. salam,saya nak tanya adakah meminum minuman protien whey untuk bina badan itu haram,tolong perjelaskan pada saya,tolong ek email saya…..saya perlu tahu nie coz ramai kekwan telah mengunakannye

  92. a’kum…
    saya nak tanye adakah bubble tea @ tapioca pearl yang berada di pasaran sekarang itu halal atau tidak?

  93. A’kum, saya nak tahu kalo kite dah tahu produk itu memang tidak halal, tapi kalo kita dah tak de pilihan lain. Adekah ianya boleh dikatakan darurat.Emak saya salah seorang stokis hpa. Saya dah tak makan dah barg2 yang yang merapu. Sekarang ni saya nak shopping pun kat kohalal di Gunung Rapat, Perak. Yang saya peliknya kalo orang melayu ni kan, asal suruh beli barangan Islam je mesti bagi banyak alasan. Memang barang Produk Islam ni mahal ckit, tapi fikirlah takkan kita nak makanan yang tidak halal.

  94. Kepada semua umat Islam, saya mengesyorkan agar semua umat Islam menggunakan produk Islam seperti Hpa, Halagel kerana syarikat ini adalah 100% produk ISLAM. Ayuh semua umat Islam, sokonglah produk Islam kerana barangan tidak diragui berbanding dengan produk lain di pasaran. Kita menjual barangan ini bukan sahaja hendak keuntungan, tetapi kita hendak berjihad atau memperjuang produk Islam.

    • assalaammualaikum… memang benar kata saudara… saya sangat2 bersatuju.. lebih baik kita menggunakan barangan yang dikeluarkan oleh saudara seislam kita sendiri daripada terus menggunakan barangan yang hanya akan membuatkan kita terus berada dalam zon yang “tidak selesa”.. perlu diingatkan mencari yang halal itu adalah satu kewajipan bagi semua umat islam.. dalam kita beramal dan mencari bekalan untuk ke “sana”, pemakanan kita juga seharusnya dijaga agar amalan kita akan diterima.. saya sebagai seorang pelajar ingin menyeru kepada semua pelajar2 di luar sana marilah kita bersama2 berjuang di jalan Allah.. sebagai seorang pejuang islam insyaALLAH, jangan hanya berjuang akademik semata2, selagi mana kita mampu untuk masuk dalam mana2 perjuangan di bumi sementara ini, masuklah kerana ALLAH.. ingat!! sebagai seorang hamba yang berintelektual, gunalah akal yang telah dikurniakan dengan sehabis baik.. akhir kalam, jadilah “pemikir islam” wallahualam..

    • bagaimana nak tolong umat islam…harga barangan HPA mahal sangat….

      • HPA merupakan syarikat MLM, jd harga mahal skit..nak bayar bonus bertingkat@ berlapis..kalo syarikat Trading inysaallah boleh murah..

    • saya stuju….JIHAD EKONOMI ISLAM..HIJRAHlah saudara2 ku kpd pemakanan yg HALAL,BERSIH,SUCI & BERKHASIAT.

  95. adakah ais-krim yang berjenama King ada memasukkan Emulsifier yang tidak boleh dimakan..

  96. minyak cap apekah yg haram?

  97. Premium Salute Sparkling Juice – White Grape Juice
    Premium Salute Sparkling Juice – blue Cocktail
    Premium Salute Sparkling Juice – Red Grape Juice
    http://www.teiksenn.com/product/others/spJ_ps.asp

    Adakah produk2 di atas semuanya halal?
    Sila buat kaji selidik & pengesahan secepat mungkin. Ini adalah tanggungjawab pihak tuan yang juga akan dipersoalkan di akhirat kelak.

    Terima kasih.

  98. Assalamualaikum……

    Saya ingin tahu adakah produk berasaskan susu kambing keluaran Everyday yang dijual di Carefour, Giant dan Tesco itu halal ataupun haram kerana ia adalah produk berasaskan susu kambing, adakah ia ada campuran lemak babi atau yang haram kita gunakan????? (harap diberi penjelasan akan hal ini).
    Terima Kasih.

  99. Apa pun produk keluaran bukan Islam sepatutnya TIDAK harus diberikan logo HALAL!!! Apa yang mereka tahu mengenai halal/haram dan Islam???
    JAKIM dan orang Islam di Malaysia diperbodohkan!!!

  100. Ubat gigi COLGATE dan roti HI-5 HARAM! Masih ada iklan di TV yang mempertahankan ‘halal’nya produk tersebut. Tahukah orang Islam adanya kacukan babi dan biri-biri? Macam-macam dah ada!
    Akidah orang Islam semakin teruk kerana makan benda HARAM yang tersembunyi. Itulah perang orang bukan Islam terhadap kita! Apa tindakan kita? Masih nak tunggu dan diam diri?

  101. orang bukan islam mementingkan duit dalam business, soal halal haram produk tu diorang tak kisah sebab diorang bukan islam pun! orang islam dan jakim pikir ler sendiri.

  102. candy crispy mengandungi E 476,ada ia mengandungi lemak haram? tolong bg jawapan

  103. oi pringgles tue halal ke x sebenarnye,ngan satu lagi kalau kita yakin mende tue halal kita boleh x makan mende tue

    urgent nie…aku nk jwpn die..

    • Salam.
      Incik Osmen. cube tgk kat botol pringles tu ade logo halal jakim ke xde?? klu xde logo tu & rase was2 baik la incik xpyh mkn..byk potato chips lain yg ade logo halal.

  104. tak payah tanya lah….bukan dapat jawaban pun….lain kali jgn adakan blog kalau separuh jalan je

  105. More details about non-halal products… http://syubhah.webs.com/

  106. Support our Muslim Products, HPA (Radix) and Halagel (Garam Bukit). Say good bye to non-muslim!!

  107. No more non-muslim and non-halal products! Support Malays and HALAL products!
    God bless!

  108. Assalamualaikum…
    saya ada terbaca komen di atas yg ditulis oleh shima yang mengatakan produk twisties mempunyai logo halal dari jakim..

    tp saya dapati sehingga kini produk twisties menggunakan logo halal buatan sndri…
    saya baru saja membuang sebungkus twisties yg bari dibeli kerana merasa ragu terhadap produk E yang digunakan. saya faham, tidak semua kod E adalah diperbuat dari lemak haiwan, ada juga yg menggunakan tumbuhan…. tp bila melihat ianya tiada logo halal dari jakim, trs saya merasa curiga…..

  109. assalamualaikum….saya ingin menanyakan soalan tentang sesuatu makanan..sekiranya kita telah makan makanan yang tidak boleh diharamkan secara tidak sengaja atau sengaja..adakah kita akan berdosa dan segala pemikiran kita semakin lupa dan lemah??

  110. assalamualaikum….saya ingin menanyakan soalan tentang ubat gigi colgate..didalam iklan tv mengatakan bahawa colgate sebenarnya halal,dan pada suatu hari didalam masjid say terdapat risalah yang disediakan oleh masjid menyatakn bhwa colgate tidak boleh diguna kerna tidak halal dan berbahaya kpd pengguna..

  111. adakah milo itu diperbuat dengan campuran cacing

  112. Assalamualaikum semua…baru-baru ni produk dari luar negara,mungkin tak berapa popular.Ianya mengenai produk penurunan berat badan dan juga makanan kesihatan.Bagi yang tak pernah dengar produk ni namanya HERBALIFE.Baru je masuk pasaran malaysia.ada banyak gak melayu yang join.Dapat banyak untung dari jualan.Jadi saya nak pihak JAKIM atau rakan-rakan kat sini mengkaji sejauh manakah halalnya produk ini.sebab keberkesanan produk ini amatlah di yakini bagi orang yang ingin menguruskan berat badan.

  113. Salam…
    sy ingin mendapatkan kepastian sama ada coklat Apollo yang sememangnya menjadi kesukaan sy dari kecil lagi halal atau tidak..kalo dilihat pada ingredients coklat tersebut tiada yang meragukan tapi kenapa ramai yang berkata bahawa coklat tersebut mengandungi bahan yang haram dimakan? minta disiasat kerana coklat tersebut banyak dijual dipasaran.
    ingin bertanyakan tentang shower form LUX sama ada selamat digunakan oleh semua umat ISLAM atau tidak kerana terdapat juga keraguan pada bahan campuran shower tersebut. sila berikan kenyataan yang selanjutnya.sekian

  114. salam. saya nak tanya product ubat gigi pyodontyl. adakah ianya selamat digunakan. doktor gigi menasihatkan saya menggunakan ubat gigi ni tapi tak ada logo halal. namun diimport ke Malaysia. ianya untuk menguatkan gusi saya. apa pendapat tuan?

  115. macamana nak cari vanilla yang halal.

  116. adakah kandungan alkohol di dalam minyak wangi menyebabkan solat si pemakainya tidak sah??

  117. saya ada terbaca artikel mengenai kod produk yang haram berdasarkan bacaan saya, kod produk makanan yang haram ialah E471 hingga E495. Bagaimana kita dapat mengetahui kod produk tersebut dan adakah pada label produk tersebut dipamerkan kod itu. Haram dapat bantu.

  118. saya ada menerima kod emulsifier yg mengatakan ianya mengandungi lemak babi.emel itu telah dilampirkan pada beberapa pertanyaan di atas.persoalannya terdapat logo halal jakim pada barang2 tersebut seperti coklat cadburry, chezel, apollo dan lain-lain.adakah emel yg menyenaraikan emulsifier itu boleh dipakai?sekiranya betul, bagaimana terdapat logo halal pada benda2 tersebut.terima kasih.

  119. Saya cadangkan sesiapa yang berminat nak mengetahui details ttg halal haram makanan, sila dapatkan buku panduan Halal haram keluaran persatuan pengguna pulau pinang…Nak menentukan ssuatu produk halal/haram perlukan kajian dan pengesahan….susah nak jawab kalau nak nak tentukan produk ni hala/haram….

  120. Product menghitamkam rambut spt BSY Noni black hair magic adalah halal di pakai dan dibolehkan utk sembahyang

  121. product menghitamkan rambut spt BSY noni black hair magic adakah halal utk dipakai

    • walaupun produk2 mwarnakn rambut sama ada hitam ke atau ape2 je warna ada cop halal, tpi bukan ianya membawamaksud perbuatan mewarnakan rambut itu halal… bahkan boleh jadi ianya menyebabkan menghalang air wudhu drpd masuk.

      waLlaahu a’lam

  122. Product ni jenis dye k apa? berkesan ka?

  123. product di dari biji mengkudu dan katanya ada kelulusan halal dari ifanca.Memang berkesan dan lebih baik dari product yg sedia ada. Sila layari website product ni. BSY noni black hair magic. So bagaimana….halal tak product ni.

  124. assalamualaikum…
    adakah semua makanan di old town, semua nya halal?

  125. manale ustaz kita ni tak jawab2….

  126. betul ka produk muka natural 99 tidak halal?

  127. air c2 !!!
    benarkah minuman ini haram ?

  128. akum…..
    air c2 ?
    betul ke minuman c2 ini tidak halal

  129. Assalamualaikum..saya dapati ramai saudara dan saudari di sini yg risau tentang status halal makanan dan minuman yg digunakan setiap hari..oleh itu saya sarankan agar kita semua menggunakan hanya produk keluaran muslim saja utk kegunaan harian..syarikat kami sedang bersaing utk menggantikan produk-produk keluaran nestle di dalam pasaran..syarikat kami mengeluarkan produk-produk seperti breakfast cereal,snek,brown rice powder,chocolate drink,bubur nasi..semuanya dari beras dan beras perang. Jika saudara dan saudari ingin mendapatkan penjelasan lebih lanjut, sila hubungi saya Anwar di 019-5745599..dari makanan yg bersih memberi jiwa yg bersih..sekian..Assalamualaikum

  130. Assalamualaikum…saya ingin tahu adakah serbuk perisa yang digunakan oleh kfc dan mcd dijamin halal…t/kasih

    • kalo ragu2 tinggalkan sahaja. sabda nabi “tinggalkan apa yang meragukan kamu kepada apa yang tidak meragukan”.

  131. Adakah barangan kosmetik DOVE adalah halal di sisi agama islam??

  132. Assalamualaikum

    Bila saya baca kemusykilan di atas, saya rasa ada yang boleh di cari sendiri di http://www.halal.gov.my dan kalau saudara/i tak yakin dengan sijil halal yang telah dikeluarkan oleh JAKIM dan dipaparkan di website/sms berkenaan, saya tak tau sapa lagi yang boleh diharapkan untuk memberikan penjelasan yang tepat. Takkanlah Jakim nak tipu kita, dosa dia tanggung kalau niat tak betul.Janganla sangka buruk…. Letih…

  133. adakah makanan yang mengandungi E471 dan E11o halal?

  134. adakah apollo layer cake halal?

  135. Salam….Ingin bertanya kenapa pihak jakim tidak berani menyiarkan nama2 syarikat dan jenis barangan yang mengedarkan prodak yg tidak halal didalam akhbar agar pembeli islam tahu yg mana halal dan yg mana tidak halal….adakah pihak jakim takut disaman dengan syarikat2 yg mengeluarkan prodak tidak halal itu….pihak jakim harus berani bagi menyelamatkan org2 islam dari terus memakan benda2 yg tidak halal dari syarikat2 berkenaan….pihak jakim menyatakan hanya 27 hotel sahaja yg halal tetapi pihak jakim tidak pun menyatakan apa nama hotel berkenaan…mana cukup dengan hanya menyatakan 27 hotel saja yg halal…kena lah beri tahu org ramai hotel2 berkenaan agar org2 islam boleh memilih hotel2 tersebut….pihak jakim juga harus bertanggung jawab dengan menanggung dosa apabila ramai umat2 islam mengunakan prodak tidak halal kerana pihak jakim telah diberi amanah agar menyebarkan kepada umat2 islam prodak2 dan tempat2 makan halal….pihak jakim lebih takutkan kena saman dan juga takutkan syarikat2 serta hotel2 daripada takutkan hukum allah

  136. assalamualaikum,
    bila sy membaca ruangan ini, saya rasa kita umat Islam memang peka tentang halal & haram produk makanan yang dikeluarkan oleh Non-Muslim. Jadi dalam laman ini sy menyeru semua muslim agar berhati-hati dengan produk-produk tersebut, carilah bahan rujukan untuk dibaca ( contoh – Buku Halal Haram keluaran Persatuan Pengguna P.Pinang) dan mulai beralih kepada produk2 keluaran Bumiputera Muslim seperti HPA, HALAGEL dan banyak IKS Muslim lain di Malaysia. Kesemua produk keluaran syarikat HPA & Halagel adalah HALAl. Jadi ramai-ramailah berkunjung ke Cawangan HPA di setiap daerah di seluruh Malaysia ( 150 cawangan ) atau ingin pertanyaan lanjut sila mesej @ call ke 019-4948689 ( Cikgu Saiti ). Semoga kehidupan kita diberkati Allah dan mati kita pun mendapat redho Allah……InsyaAllah.

  137. assalamualaikum.maaf cakap,ramai pengomen disini orang yang malas.malas berusaha,semua nak mudah.sekadar tanya,pastu terus nak jawapan.kalau tak dapat jawapan,ada yang marah-marah.tapi diri sendiri malas berusaha,malas mengkaji,malas mencari maklumat dan garis panduan.takkan kita tak sedar ada berjuta produk,makanan dan barangan dalam dunia ni.cubalah belajar,mencari,menyelidik,bertanya,berusaha.dalam internet ni pun sebenarnya sebahagian besar pertanyaan anda dah ada jawapan.ada boleh rujuk antaranya laman web jakim,ppim,ustaz zaharuddin, dan banyak lagi.rajin2la mencari,InsyaAllah akan jumpa banyak jawapan.dan garis panduan paling mudah ialah hadis nabi:tinggalkanlah perkara yang meragukan kamu beralih kepada perkara yang tidak meragukan kamu.

    • Saya setuju dgn anda. Sebenarnya kita juga mempunyai peranan dlm memerangi masalah makanan yg diragui ini. Jika ada dikalangan kita cerdik pandai dlm bidang pemakanan dan bahan-bahan yg diguna pakai didlmnya, maka anda juga boleh menyelidiki sendiri, atau dapatkan maklumat terkini dari beberapa pihak yg tiada berkepentingan. Bukankah sekarang ini maklumat hanyalah dihujung jari sahaja dan dunia tanpa sempadan membolehkan kita menerima maklumat di hampir seluruh dunia, maka gunakanlah nikmat yg dikurniakan Allah ini.

  138. Pringles haram…. tanda halal pun xde. Klu nk yakin, beli kentang buat kerepek sendiri. Dah sah2 halal…

  139. Recent H1n1 alcohol hand cleaning gel, a company has its product printed halal logo, iis it legal. Wonder how the concern obtain such a priviledge.

  140. agar-agar brand apa yang halal?

  141. agar-agar brand halalgel lah elok.

  142. saya stuju kritikan mat, mmg kita perlu berusaha sendiri dahulu kalo masih tak dpt jd terpaksalah bertanya kat sini. bayangkan beratus2 orang tanye mcm mane jakim nak jawab semua? kat internet byk maklumat di hujung jari je…

  143. orang yahudi yg alim bolehkah mrk mengambil produk keluaran Halal Muslim?

  144. Marmite adalah by-product drpd penapaian alkohol. saya pnah terbaca kalo sesuatu benda yg diekstrak drpd sumber haram maka ia menjadi haram juga kot. tp negara new zealand ade keluaran vegemite yg mungkin sehsuai utk para muslim dan vegetarian.

  145. saya pun kurang pasti, adakah marmite/vegemite itu bahan sampingan yg dikeluarkan semasa proses penapaian alkohol (tidak tercampur dengan produk arak), ataupun diekstrak terus drpd arak. mungkin perlu baca lebih terperinci lagi pasal proses penapaian kot.

  146. Salam semua, saya baru je dapat maklumat mengenai kesahihan produk Marmite ni. dgn merujuk pd label botol, ia menyatakan marmite adalah diperbuat drpd ekstrak yis. dlm erti kata lain, ia adalah yis terdidih (boiled yeast) yg diekstrak drpd proses penapaian alkohol. mungkin terdapat kecurigaan terhadap cara pengekstrakan yis tersebut. adakah ia telah bercampur dengan arak atau tidak? namun mengikut Halal Food Authority UK marmite disahkan Halal.

  147. maklumat yg lebih terperinci:

    8. Is it Kosher?

    From the Accomodata website.

    Marmite yeast extract spread has been listed in the Really Jewish Guide for some time as suitable for a Kosher diet, but with the status of ‘not manufactured under Rabbinical supervision’. This listing resulted from Bestfoods UK Ltd supplying details of the manufacturing process and the ingredients used to the London Beth Din.

    Marmite spread is made on a dedicated plant from ingredients which would be acceptable for a Kosher diet, is of totally vegetarian origin and is approved by the Vegetarian Society.

    The plant has had a number of Rabbinical visits over the years in relation to the possibility of producing a fully supervised product. This has never progressed, largely because of a sticking point relating to the heating pipework which circulates around the factory.

    This pipework supplies indirect heating to the cooking vessels for both Marmite spread and also for Bovril drinks but the water circulating through the pipes does not come into contact with either product. It’s a fully sealed system, and indeed has to be, for a variety of reasons not related to Kosher status.

    We have not made any alterations to the recipe for Marmite spread or the nature of the manufacturing process which might affect its Kosher status. What seems to have changed is the interpretation of the rules, resulting from an informal re-assessment by the London Beth Din of the way in which Marmite spread has always been made.

    In essence, the answer to the question of whether or not Marmite spread is Kosher depends on the degree of orthodoxy and adherence to the strict dietary laws governing Kosher lifestyle adopted by the individual.

  148. Assalamualaikum,

    My question is can the “Halal” sign found in imported products from overseas, like China , be trusted? Does the Kementerian Perdagangan check that these ‘halal” signs are true and that the products are halal for Muslim consumption? Thank you.

  149. adakah produk kecantikan SK-II halal?

  150. salam….alhamdulillah ramai yg prihatin dalam memilih makanan yg halal…namun begitu ramai juga diantara kita yg memandang remeh akan hal ini…hari ini kita dapat saksikan masih ramai pengunjung islam makan di restoren atau food court yang diragui…. ramai juga yg masih boleh menjamah coklat, aiskrim, kek dan sbgnya tanpa meneliti isi kandungannya dan mengenalpasti status halal pada logo tersebut….sayang sekali….sesetengah kita amat menjaga solat, puasa, aurat dan sebagainya tetapi kurang prihatin ttg bab2 makanan dan minuman… ingatlah bahawa masih byk lagi sumber makanan halal yg kita boleh perolehi dan nikmati…walaupun saya tiada kena mengena dalam industri perniagaan, tetapi saya menyokong sepenuhnya produk keluaran bumiputera seperti halagel, adabi, agromas dll….. dan alhamdulillah kehebatan produk kita setanding produk2 lain dipasaran……Insya Allah….

  151. Susah-susah korang ni. Kalau rasa ragu-ragu tak payah makan.

    Bagus korang makan kerepek, keropok lekor, cucur pisang ka. dah tentu halal. Tak payah lah prigle, twiesties, cadbury, pizza hut semua tu.

    Dalam masakan pakai je budu, belacan, asam jawa, tempe ka, serai limau kasturi ka, cili boh ka untuk perasa. Tak perlulah cheese, prego, campbell semua ni.

    Kalau rasa-rasa KFC, Marrybrown, Pizza Hut, Old Town White Coffe tu tak halal, Makan la kat warung tepi jalan. Ada mee Hailam, Nasi goreng kampung, belacan, nasi lemak, sup utara ka, laksa penang, nasi kandar ka, roti.

    Atau pergi pasar beli ayam @ikan masak sendiri. Dah tentu halal.

    • Jom makan Radix Fried Chicken…..tapi sayang hanya ada di bbp tempat tertentu je!

    • BETUL CAKAP DIA TU, ALLAH BAGI KITA AKAL UNTUK BERFIKIR. ISLAM KATA KALAU RAGU TINGGALKAN. CARILAH YANG KITA RASA YAKIN. MEMANG DIAKUI TERLALU BANYAK BAHAN MAKANAN YANG MERAGUKAN. TAPI SEKARANG NI RAMAI PENGUSAHA ISLAM YANG MENGELUARKAN MAKANAN YANG BOLEH JADI ALTERNATIF KEPADA PRODUK KELUARAN BANGSA ASING. TEPUK DADA TANYA IMAN. nak makan, ikut iman atau nafsu? pilihan di tangan anda.

  152. betul tu…

  153. nivea pun ada alcohol
    tapi ada yang tidak

  154. JAKIM…jangan la tido…banyak soalan tu..bila nak jawab? kalau tak ada masa, baik tutup je blok ni…buat menyakitkan hati je !

  155. Susah-susah korang ni. Kalau rasa ragu-ragu tak payah makan.

    Bagus korang makan kerepek, keropok lekor, cucur pisang ka. dah tentu halal. Tak payah lah prigle, twiesties, cadbury, pizza hut semua tu.

    Dalam masakan pakai je budu, belacan, asam jawa, tempe ka, serai limau kasturi ka, cili boh ka untuk perasa. Tak perlulah cheese, prego, campbell semua ni.

    Kalau rasa-rasa KFC, Marrybrown, Pizza Hut, Old Town White Coffe tu tak halal, Makan la kat warung tepi jalan. Ada mee Hailam, Nasi goreng kampung, belacan, nasi lemak, sup utara ka, laksa penang, nasi kandar ka, roti.

    Atau pergi pasar beli ayam @ikan masak sendiri. Dah tentu hala

  156. salam.
    coklat kindey joy,mmg tiada pengesahan halal ,tapi budak2 suka,adakah halal?

  157. geng keja JAKIM ni mkn gaji buta ka….logo produk byk halal tapi masih terdapat bhn2 yg meragukan…saya sedih apabila terdapat pengusaha non muslim yg memandang rendah bab halal kerana boleh dibeli dari JAKIM……dimanakah pak2 ustaz….atau yg tinggal kat JAKIm para para perasuah ja…..muslim keliru…laknat penerima rasuah

  158. engko sembelih sendri ka ayam tu rozita….

  159. sms halal JAKIM tak boleh pakai lansung….sms ke 32728…..ada hun ka….product tak dpt cari…..hampeh….

  160. adakah coklat Cadbury Old Gold Liqueur Selection halal?

  161. serangan rakan-rakan adalah untuk menyedarkan pihak bertanggungjawab supaya prihatin dengan masalah barangan/makanan sumber halal. Kita banyak ditipu,negara islam ,tapi jaminannya apa, pemerintahnya pun islam, penguatkuasanya pun islam. apa yang saya dapti ada di kalangan pihak jakim yang bertanggungjawab atas pemantauan ini juga terdiri daripada nama tionghua , yag pernah saya temuilah di laman web jakim tapi tak pasti islam atau pun tidak, di sini pun terdapat keraguan, bagaimana…….

  162. assalamualakum..
    sya nk tnye tntg status “halal” kedai
    “old town white coffe”
    sbb sya ad menrima email yg mengatakan kedai tersebut diragui status halalnya…

    mohon kerjasama secepat mngkin

    syukran

    • waalaikumsalam cik nurul. kalau dah ragu makan ja kat kedai orang melayu islam. nak minum kopi bancuh sendiri pun boleh. apa yang baguih sangat kat situ? mintak maap nak cakap saya tak hingin nak pi makan kat situ dan kedai yang sewaktu dengannya apatah lagi bila tengok decoration kedai, tak dak benda yang meyakinkan saya makanan kat situ terjamin halalnya. geli geleman nak telan makanan depa. lagilah kalau ada menu makanan berasaskan surimi@ produk hasilan ikan @daging, dok teringat artikel AL ISLAM dlam tahun lepas bahawa terdapat penggunaan darah binatang dalam pemprosesan makanan tersebut. nauzubillah…moga Allah bukakan mata dan hati kita dalam mengenalpasti makanan yang benar2 halal, suci dan bersih.

  163. Apakah kod E 631 adalah dari lemak babi/Tolong terangkan.

  164. Banyak nah yang bertanya….macam ni lah …sebagai menjawab soalan soalan yang berlambak berlambak tanpa jawapan ni ….cuma satu jawapan jer yang saya rasa akan menghilangkan segala keraguan semua.

    Maklum lah makanan yang dihadam akan menjadi darah daging… takut apa yang kita doakan semasa bersolat tak dimakbulkan allah.

    Jawapan nya …belilah saja product yang berlabel halal… jauhkan product tidak berlabel halal. Senangkan? apa yang kita makan kalau disahkan haram, orang yang betranggung jawab adalah orang yang memberi label halal…dia lah tanggung dosa kita , ktiatk perlu lah takut. tol tak?

    kadang kadang kita menyusahkan perkara yang senang ..dan menyenangkan perkara yang rumit.

    Tinggalkan perkara yang rumit kepada orang yang lebih arif tentang ini..biarlah dia selesaikan untuk kita megetahui haram dan halal nya.

    Sebenar nya islam adalah ugama yang mudah jika kita selongkar hak dan keperluan nya. Cuma kita saja yang membuatnya kelihatan paling rumit.
    :)

  165. Saya nak tahu adakah london swiss roll halal atau tak?sy tgk ada tanda halal…

  166. logo halal jenis apa diiktiraf jakim(keluaran luar negara)…??

  167. tanya tentang Bio Cal D 600 dietary supplement adakah ia halal digunakan trimas

  168. Nk tanyer…subway tu halal ke tak? tgk kt web die, ader menu yg pkai daging bacon (dgg khinzir panggang)..tp yg kerja kt restrn nye org mlayu jugak. saye prnah beberapa kali makan dan sblm ni saye rasa sgt sedap smpai mngidam2 tp bl da tau rs mcm nk mntah jerk…kita selalu dikaburi dgn mknan yg kononnya halal..

  169. Adakah CETEARYL ALCOHOL yg terdapat di dlm kandungan cream atau lotion adalah halal digunakan, bolehkah selepas menyapunya lalu dibawa utk bersolat tanpa mencucinya?

  170. laman web ni masih lagi ada tuannya ke? Kenapa soalan dari awal tahun lepas lagi sampai sekarang ni tak berjawab?….. Please……

  171. list produk muslim:
    -coklat dkawi(mcm cadbury,nestle)
    -keju dqisra
    -susu pekat krimier sunbeam(sime darby)
    -produk imp(amalan pengilangan islam)
    -susu bayi raudhah(imp),biomil,biolac(eraedar)
    -penapis air hijrah,imtiyaz
    -kicap tanpa msg / karamel keluaran imp
    -mayonis keluaran jasma
    -biskut keluaran kilang di nilai
    -produk FAMA

  172. saya mohon sgt2 mengenai jenama susu bayi n kanak2….bendani berlaku selepas saya mengunjungi perubatan homopathy. katanya semua susu haram diminum kecuali susu segar. katanya ada wei…..sejenis lemak binatang yang tak disembelih.Mohon beri penjelasan secepat mungkin

    • bu risau:
      setakat ni aper yg syer belajar ( whey ) adalah by product dari pembuatan cheese yg maner mangandungi kndungan protein yg tinggi. apa yg mungkin diragukan adalah enzyme yg digunakan dalam pembuatan cheese itu, kerane selalunya dari haiwan. tapi sekarang ada juga enzyme yg tlh dibuat dari microbe dn disahkan halal. sikiranya enzyme yg digunakan adalah dpda microbe, maka whey itu halal utk digunakan. pendapat saya, satu2 syrikat nk dapatkan status halal adalah amat sukar, kerana pihak jakim akan check (ispection) every singgle ingredients yg digunkn. semua ingredient wajib mempunyai tanda halal sebelum satu2 product layak menggunakan status halal jakim. setakat ni puan kene yakin dgn logo halal jakim dan apabila jadi kekeliruan, rujukla jakim. insyaAlah, selagi ader sign halal, yakinlah. -student foodtech.

  173. Assalamualaikum kepada semua muslimin muslimat yang amat saya kasihi sekelian. Tahniah atas keprihatinan anda terhadap produk halal dan haram yang melimpah ruah di pasaran kini. Memang JAKIM takkan terjawab soalan-soalan yang menggunung banyaknya kerana mereka sendiri kurang pasti atau kurang kakitangan untuk memeriksa semua produk di pasaran terutama yang dikeluarkan oleh syarikat bukan Islam. Jadi nasihat saya kepada anda semua, untung ketenangan jiwa dan jauh dari was-was, carilah yang utamanya produk buatan Muslim itu sendiri. Kita sentiasa dalam dilema kerana pemikiran kita dirosakkan oleh kebergantungan keterlaluan kita kepada produk bukan Islam seperti Nestle (Milo, Nescafe, susu dll), Kraft, Munchy’s dsbnya.
    Kami di HPA telah banyak mendedahkan rahsia dan banyak produk yang HPA telah keluarkan tetapi hanya segelintir yang mahu memahainya. Kepada ibu risau, lawatilah blog saya, kerana di sana ada pilihan utk anda. Saya boleh membantu anda untuk mencari alternatif produk yang selamat dan berkat di dunia dan akhirat. Salam ikhlas daripada saya. Jangan buang masa anda menanti jawapan daripada JAKIM.

    • nak tanye??susu lactogen keluaran nestle halal x??klu xhalal barang hpa pe yang leh gantikan susu tepung untuk bayi??

  174. kalau nak pastikan halal tanpa logo jakim pun boleh halal, jumpalah orang Arqam untuk sahkan sekarang global ikhwan,
    mereka pastikan halal untuk Tuhan. Jakim untuk dapat wang.
    Dulu orang pergi negara cina nak makan halal cari logo Arqam. Di Thailand lagilah. Sekarang cari logo global ikhwan

  175. sape2 yang ada senarai terkini produk makanan, kesihatan dan pjagaan diri ADA BAHAN TIDAK HALAL TERKINI boleh tolong war2kan….penting nak send kat parent student tadika coz ramai makan jajan, gula dan akhirnya susah nak belajar dan pengaruhi sikap …tkasih

  176. adakah makanan yg mempunyai logo halal(malaysia) ialah makanan yg diyakini halal100%

  177. ibu risau:

    setakat ni aper yg syer belajar ( whey ) adalah by product dari pembuatan cheese yg maner mangandungi kndungan protein yg tinggi. apa yg mungkin diragukan adalah enzyme yg digunakan dalam pembuatan cheese itu, kerane selalunya dari binatang. tapi sekarang ada juga enzyme yg dtg dari microbe dn disahkan halal. setersnya menjadikan sttaus whey itu halal. pendapat saya, satu2 syrikat nk dapatkan status halal adalah amat sukar, kerana pihak jakim akak check every singgle ingredients yg digunkn. dan apabila jadi kekeliruan, rujukla jakim. insyaAlah, selagi ader sigh halal, yakinlah.-student foodtech.

  178. bismillah

    E-120, E-124, E-912, E-304,E-312, E-322,E-542,E-430.E-431-436, E-322, E-442, E-444.E445,E-470-479, e-481-E-483, E-491-495, E-1518, E-542,E-570, E-572,E-620-625,E-640, E-904, E-912,E-920,E-422,E-951,E-1105,E-1518

    code diatas tidak ditulis as non-halal , tetapi ditulis sebagai doubtful (meragukan).
    harap dapat menjadi panduan.

    SOURCE: ( E-NUMBERED INGREDIENTS) BENDER;S DICTIONARY OF NUTRITION AND FOOD TECHNOLOGY, 7TH EDITION.

  179. nasihat utk diri sy dan juga sahabat, kalu dah was2, lebih baik tinggalkan. khabar angin juga sebenarnya bukan lah perkara yg benar kadang kala. kalau sahabt yakin, silakan. kalu tidak, byk lagik altenatif. islam itu mudah. islam tidak pernah menyusahkn penganutnya. mudah2han Allah permudahkan kiter semua dalam mencari redha Nya..

  180. bleh x bg maksud produk @ bahan yang diragui beserta contohnya

  181. fair n lovely halal ke?

  182. salam….saya nk ty bru bru ni sy ade terbaca bahawa coffe mate krimier from nestle adalah haram keranan mengandungi geletin binatang yang haram dimakan oleh org islam…..saya nk thu kesahihan berita ini….sb sy gemar crimier tersebut….dan cop halal malaysia xada tp cop halal antarabangsa ada tertera di situ….

  183. wani : cop halal tersebut dari negara mana?

  184. niyah : agak sukar sy nk bagi contoh product, tapi kalau saya, selaagi tiada tanda hala jakim~ atau pun yg setaraf dengannya~ bende tersebut boleh diragukan~

  185. Saya cuma ingin tahu Produk Kecantikan Jenama Mary Kay ada produk yang halal untuk digunakan.

  186. jika anda semua ada kemuskilan ttg produk halal haram sila la buat aduan di http://www.halal.gov.com

  187. apollo & twisties..halal ka x?

  188. Adakah Bovril Halal??

  189. belilah produk HPA.herba penawar al wahida.buatan orang islam dan halal.

  190. mak saya pakai bedak powder jer masa kawin dulu takyah makeup2 dah ada 10 anak sekarang..ada baby lagi sekarang

  191. kene pastikan produk yg halal haram, sekali memakan benda haram walaupun mengetahuinya, berdosa sehingga bila-bila

  192. ana ingin tahu……apakah code DRE597 itu halal..
    mohom penjelasaan.

  193. salam…
    sy mau ambil ksmpatan nk bertanya…
    mi sedaap tuu sbenarnya halal ke tak??
    sy confius..nk makan…
    coz kalau nk diikutkn, cop hahal tuuu setahu sy, bukan original pon..

  194. makanan tambahan, abbott bio-enhanced- fish oil plus
    halal tak? saya ragu2 pasal produk ni mengandungi gelatin dari sumber bovine dan tak mempunyai tanda halal…

  195. saya ada kemusykilan mengenai makanan dalam tin sardin.ada yang mengatakan semua sardin dalam tin ada mengandungi siput babi. betul ke?

  196. benarkah kasut yang ada 3 titik itu dihasilkan dari kulit babi..kalau benar mengapa pihak yg bertanggungjawab tidak mengambil apa apa tindakan untuk mengasingkan ia dari kasut kasut lain.saya percaya ramai yang tidak tahu tentang ini.dan ramai rakan rakan saya yang telah terbeli kasut kasut ini…adakah ini 1 usaha org kafir untuk merosakkan akidah org islam dan ia dibiarkan sahaja

  197. adakah makanan yg di campur bahan seperti kicap yg mengandungi 8% alchohol dan 1% arak halal?

  198. Salam. Terakhir terdapat berita mengenai minyak sapi keluaran QBB dikatakan tidak halal kerana mengandungi ‘pig lard’. Didalam website QBB terdapat sijil halal JAKIM yang dikeluarkan pada bulan Februari. Mengikuti soal jawab di website tersebut, terdapat komen dari bangsa asing mengatakan tidak ada sebarang syarikat di Australia yang mengeluarkan minyak sapi. Oleh itu apabila pihak JAKIM membuat penyiasatan dan mengeluarkan sijil HALAL adakah produk itu diselidik secara terperinci.Semoga mendapat feedback dari pihak tuan. Terima kasih.

  199. saya rasa musykil bila membeli produk mamee…adakah produk mamee betul2 dijamin 100% halal…..

  200. saya ingin memnta kepastian atas 2 produk ini..

    a) Cornbeef Greatwall ( made in China) yg mana saya was2 dgn logo halalnya

    b) Bovril

  201. ASM,

    Sebenarnya saya baru saja terjumpa blog ini. Selama ini saya berbincang dalam forum PPIM. Saya telah membaca secara sepintas lalu persoalan yang ditimbulkan. Untuk memendekkan cerita, ada beberapa soalan yang perlu dijawab untuk membolehkan kita mengatakan produk itu halal atau haram :
    1. Ada atau tidak logo HALAL? (Jangan persoalkan boleh percaya atau tidak walaupun ia daripada luar negara, mereka disana pun Muslim juga atau arif tentang Islam)
    2. Kalau tak ada tanda HALAL, lihat senarai ingredients dibelakan pembungkus. Ada atau tidak bahan yang dipersoalkan kehalalannya (semak mengikut code E)
    3. Dapatkan pengesahan daripada pengilang/pengeluar
    4. Bertanya kepada mereka yang arif/pakar bidang

    Nasihat saya, jangan percaya kata/dakwaan sesaorang yang tak diketahui kesahihannya, nanti kita sendiri yang susah/risau.

    Wassalam.

    • Salam. Terima kasih Dr. Mamot!! saya setuju dengan apa yang dinasihatkan. Jangan sebarangan mendakwa sesuatu barangan tidak halal terutama jika telah disahkan oleh pihak yang mengeluarkan sijil halal dan pakar bidang tersebut. fitnah/dakwaan yang tak diketahui kesahihannya itu akan menjejaskan banyak pihak dan kadang-kadang boleh meruntuhkan apa yang diusahakan oleh pengeluar yang benar2 mengikut cara yang betul. Bukankah fitnah itu dosa besar? jika seseorang itu tidak yakin juga cubalah usaha sendiri mencari ilmu, mengkaji setiap sudut yang diragui tersebut. mungkin sumbangan individu tersebut dapat menyumbangkan kepada halal/haramnya sesuatu produk dan seterusnya menyumbang kepada agama juga.
      Wassalam..

  202. ingin kepastian produk QBB Ghee yg banyak digunakan utk memasak nasi baryani bg mendapatkan bau,warna dan aroma yg harum mempunyai kandungan berunsukan khinzir@halal.Under license pengilang malaysia Q.B.I Packaging Sdn Bhd,No.19Lrg Keluli 1C.Kaw.Perindustrian Bkt Raja Selatan,41050 Shah Alam Selangor DE.

  203. macam mana nak tahu logo halal tu ori@tidak,sebab bentuk ada berbeza beza sikit(tak ketara).Yang pastinya sekarang yang mana satu yang betul,Saya mencadangkan pihak kerajaan(JAKIM)mewajibkan pasaraya di malaysia memasang alat sinar bagi mengenal pasti logo.Mcm kita semak duit kertas palsu ataupun alat mcm kita periksa harga di pasaraya.Sekurang2nya pengguna meringgankan beban JAKIM,sebab pengguna boleh semak sendiri samaada logo halal ori atau tidak..Tunggu maklum balas.tima acih…

  204. di sini saya ada sedikit kemuskilan,kenapa produk yang tidak diiktiraf halal oleh JAKIM masih disiarkan di media massa. . sepert produk de’putih. .

  205. saya masih ada sedikit kemuskilan.Produk kecantikan de’putih dikatakan tidak halal. . tetapi produk ini masih disiarkan oleh media massa. . harap pihak berkenaan mengambil tindakan sewajarnya

    • ASM,
      Boleh saya tahu apa ingredien yang dikatakan tak halal itu? Setahu saya, bahan yang digunakan untuk pemutihan kulit mengandungi agen anti-tirosinase dan sun-blocker. Produk dari negara jiran dan China sedikit masa dulu pernah diharamkan kerana mengandungi raksa (mercury) organik. Dinegara lain misalnya USA, penggunaan hydroquinone juga telah dilarang, tapi masih ada pada produk kecantikan yang duijual di Malaysia. Dapatkan maklumat tentang ingredient aktif, insya-Allah saya boleh katakan sesuatu.

  206. butter and cream cheese brand Anchor halal x?

  207. adakah sos PREGO untuk spegeti halal ke tak.sebab tak ada chop halal….tolong

  208. salam.. ingin bertanya.. mengenai aiskrim walls.. setelah sekian lama berada di malaysia. saya lihat aiskrim berkenaan tidak mempunyai halal daripada jakim.. apakah ia halal? atau sekadar menulis halal? saya inginkan jawapan yang menyakinkan.. terima kasih.. sila hantar di emel sy yea.. terima kasih byk2.. :)

  209. is E476 halal, I saw it in a type of chocolate called GOLDING Original Swiss Chocolate Cereals.

  210. Assalamualaikum..

    Saya ada beli ubat gigi jenama Pearl Drops. Ubat gigi ni khas untuk pemutihan gigi. Buatan Australia. Saya nak tahu samada ia boleh digunakan atau tidak memandangkan tidak terdapat tanda Halal. Saya dah tengok kandungannya tapi saya tak jumpa pun kandungan yang bermula dengan E.

  211. salam…saya nak tau samada makanan di ikea itu halal atau tidak? terutama sekali meetball die…saya agak pening kerana ada org cakap halal dan ade yang cakap tak halal…

  212. salam.

    Skarg ni dah byk kedai2 halal mart yg menjual produk2 yg disahkan halal.

    Cari je kt internet, byk kedai yg boleh dipilih. pemilihan produk halal ni secara xlangsung menolong menaikkan ekonomi org melayu.

  213. assalamualaikum
    saya mendapat informasi yang mengatakan bahawa biskut2 atau makanan yang mengandungi (E100@E200@E300@etc) adalah non-halal. apakah kandungan yang ada dalam bahan tersebut? saya inginkan penjelasan yang tepat dari sumber JAKIM.
    wallahua’lam

  214. salam…saya nk tahu senarai makanan yang non-halal….

    • ASM,

      E100 – curcumin iaitu pewarna asli yang terdapat di dalam kunyit
      E200 – sorbic acid – bahan kimia sebagai ant-mikrob (bahan awet, anti kuman)
      E300 – ascorbic acid (vitamin C)
      Oleh itu mereka semuanya HALAL.

  215. SUSU TEPUNG BAYI JENAMA LACTOGEN KELUARAN NESTLE HALAL KE TIDAK???????tolong la jawab………

    • ASM,

      Sekiranya ia dikeluar/dipak oleh Nestle’ Malaysia, maka ia adalah halal. Mereka ada penasihat/pakar rujuk ugama sendiri. Lagi pun, apakah ramuan yang diragui halalnya yang terdapat dalam susu tersebut? Maklumkan agar saya boleh semak.

      Wassalam.

      • logo halal nye bukan seperti yang seperti JAKIM war-warkan..dlm logo bulat 2 de (IFANCA INTERNATIONAL- South east asia and asia region) boleh diterima pakai atau x?

      • Kenapa tidak? Mereka juga arif tentang hukum-hakam Islam. Kalau telah memenuhi syarat-syarat halal (bahan sumber ramuan – haiwan atau kimia atau maikrob) dan disediakan secara bersih (tayyiban), maka tak ada sebab kenapa kita perlu totak !

      • saya ragu dengan kandungan utamanya iaitu whey protein yang terdapat dalam susu tepung LACTOGEN NESTLE itu yang diragui sebagai lemak babi.TOLONG BERI PENJELASAN!

  216. terima kasih Dr Mamot Bin Said kerana telah menjawab segala kemusykilan saya..selamat berpuasa…assalamualaikum wbt

  217. assalammualaikum..
    saya ada terbaca artical baru mengenai Milo n Sardin Ayam Brand..
    rasa ny cerita ni baru lagi..
    Saya suka minum milo n makan sardin cap ayam..
    betul kew yang..milo ada cacing..manakala
    sardin cap ayam ada daging katak..

    hmmmm…

    • ASM,

      Dakwaan ini pernah dikemukakan dalam forum PPIM sedikit masa dulu dan saya pernah respons. Begini saja lah. Janganlah kita terlalu mudah percaya perkara sedemikian sekiranya tiada bahan bukti. Mungkin ada pihak ketiga yang ingin mempersendakan kita orang Islam. Tambahan pula Milo adalah produk makanan daripada syarikat makanan terbesar dunia – Nestle’. Tak masuk akal langsung! Wallahu-alam.

  218. produk nestle bendul byk lg produk yg bkrjsma ngan israel depa tu laknat sebab bkrjsama ngan israel

    • Sdr Syafiq, asm,

      Ada dua perkara yang berbeza dlm hal ini. Tolong berfikir dgn rasional. Ditakuti kerana tindakan kita yang melulu dan emotional, kita terjatuh ke dalam kategori mereka yang dzalim – “meletakkan sesuatu bukan pada tempatnya”. Dosa kita dgn Allah, insya-Allah mudah diampunkan kecuali dosa-dosa besar. Dosa dgn sesama manusia? Wassalam

  219. Assalamualaikum wbt…

    Saya ingin bertanya, adakah produk Brcylcreem di Malaysia halal?
    Diharap dapat menjawab persoalan ini…

  220. Brylcreem (pronounced brill-cream) adalah jenama produk dandanan rambut untuk lelaki. ia dikategorikan sebagai “pomate”, iaitu sejenis emulsi (emulsion) air dalam minyak mineral yang distabilkan oleh lilin lebah (beeswax) yang bertindak sebagai pengemulsi (emulsifier). Jadi ia adalah HALAL digunakan. Pada masa ini, minyak rambut (hair creams) disediakan dengan mencampurkan minyak tumbuhan, air dan pelbagai pengemulsi/penstabil emulsi, ditambah dengan ubat anti-kelemimur dan nutrien seperti vitamin A (tocopheryl acetate/palmitate) disamping pewangi/pewarna.

    Sekian dimaklumkan. . is a brand of hair styling products for men. The first Brylcreem product was a pomade created in 1928 by County Chemicals at the Chemico Works in Bradford Street, Birmingham, England. The pomade is an emulsion of water and mineral oil stabilised with beeswax.

    • Suka baca penerangan Dr Mamot. alhamdulillaah… jdi, saya nak tnya produk Garnier pulak mcmne ye? byk betul ingredients yg mgunakan nama saintifik …. kesimpulannya nak tanya, Produk Garnier ok tak ? Halal tak?

      • Wa-alaikumussalam wbt.,
        Ya, memang betul. Kebanyakannya adalah surfactants (bahan aktif permukaan). Untuk kepastian, tolong maklumkan kepada saya senarai ingredients utk setiap peroduk. Mungkin boleh emelkan kepada saya di mamot@ukm.my. Nanti saya semak.
        Wassalam.

  221. assalamualaikum

    terus kepada isi:

    1. 70% kedai makan @ restoran mamak kepunyaan india hindu (menyamar jadi muslim dengan menukar nama)

    2. rempah-ratus baba’s, alagapa’s dan sewaktunya (buatan hindu) mengandungi dedak (penyebab kegemukan)

    3. ramuan utama serbuk kari hindu ialah serbuk tahi lembu, meninggalkan kesan bau yang kuat pada tangan selepas makan

    sekadar berkongsi, sesiapa yang ada kemampuan boleh buat
    kajian. jika tidak benar maka terbatallah tulisan ini

    sumber: dato’ dr. rusly abdullah (jutawan senyap)

    • Betul ke mereka masukkan serbuk tahi lembu?? Kalau betul sudah tentulah ianya najis dan haram dimakan. Boleh minta penyelidik di Institut Penyelidikan Produk Halal UPM (alamat emel : halal@putra.upm.edu.my) bukan pengesahan ada tak sisa-sisa rumput di dalam serbuk rempah tersebut atau sebatian aroma tahi lembu dapat dikesan di dalamnya. Sebagai orang Islam, kita kenalah elakkan diri daripada membuat fitnah. Hukumnya berdosa besar.

      Wassalam

  222. salam, saya ingin bertanya adakah susu formula S26 adalah halal kerana ia tertera tanda halal bukan dari malaysia tetapi dari singapura. terima kasih.

    • ASM,

      Tidak ada sebab kita mengatakan ia tak halal walaupun tidak dikeluarkan di Malaysia kecuali ada sebab-sebab lain.

  223. Salam.. saya ingin tahu status keju dan jenama mana yg boleh dimakan dan tidak boleh dimakan.

  224. adakah minuman berkabonat iaitu a&w root beer haram atau halam?????sedangkan ada perkataan “beer” tetapi ada logo halal….

    • Ia ada yang halal dan ada yang haram. Kalau ada tanda “halal” itu maka halallah hukumnya. Cuba lawati laman web ini http://en.wikipedia.org/wiki/Root_beer

      Wassalam.

    • dalam kursus halal baru2 ni ( HDC) , saya dimaklumkan bahawa root beer pada a&w sahaja yag TERlepas penggunaan perkataan “beer”. Selepas itu, perkataan beer tidak boleh lagi diguna pakai dalam mana2 product halal sekiranya product tersebut ingin mendapatkan sijil halal dari JAKIM . wallahualam.

    • lupa pulak nk menjawab..halal ( based on adernya tanda HALAL dari JAKIM).

  225. salam,
    saya nak tahu adakah pewarna makanan (dijual dlm botol kecil) yang terdapat di pasaran malaysia halal? saya terbaca dalam laman web indonesia bahawa pewarna makanan jenis murah (sintetik) mengandungi geletin supaya tidak cepat rosak. kalau pewarna- pewarna ini tidak halal, maknanya sebahagian besar kuih lapis sarawak tak halal kerana menggunakan pewarna makanan yang sangat banyak.

    • ASM,

      Sepengetahuan saya, pewarna makanan yang ada dipasaran adalah hampir kesemuanya adalah sintetik (dihasilkan daripada produk arang batu – aniline) dan mereka diberik kod F&D atau kod IC. Cuma sangat sedikit daripada sumber asli kerana pewarna asli seperti anthocyanin, carotenoids, betanins, quinones, chlorophylls adalah tidak stabil. Setahu saya gelatin digunakan dalam makanan sebagai bahan pengel (gelling agent), pemekat (thickening agent) dan penstabil emulsi (emulsion stabilizer). Tak ada pula digunakan sebagai bahan awet, bahkan sebagai produk hidrolisis kolagen – sejenis protein tisu penghubung, ia sendiri mudah rosak (putrifaction).

  226. salam,
    saya nak tanya adakah restoran h&h (kota damansara)
    halal?

  227. Assalamualaikum,

    saya betul2 kehairanan membaca kebanyakkan soalan tak masuk akal yang ditanyakan di atas ( cuma ada beberapa saja soalan yang dikira logik akal ).
    Kenapa byk sgt yg bertanya pasal status restoran…brg makanan la…dan macam???
    kalau dah tau restoran takde sijil halal ( tgi friday la…old town la….ape2 laaaa….dan lagi satu,adakah anda pasti restoran2 melayu tu halal semuanya??? ), lebih baik elakkan, jgn mengada2 la nak makan di situ.
    Kalau nak beli barang pula, kalau ada sijil halal,bolehla beli ( tak kisahla sijil JAKIM ke, negeri ke, new zealand ke, thailand ke….kalau nk kepastian samada sijil selain jakim tu halal ke tak , boleh je check di website JAKIM, mereka ada senaraikan badan2 HALAL untuk seluruh dunia ). Tak semestinya kalau tak ada halal JAKIM, bende tu tak halal.Tiap2 negara ada badan agama mereka sendiri, tak kan la pulak dorg nak guna JAKIM.Kalau brg yang anda nk beli tu tak termasuk dlm senarai halalnya, JANGAN BELI, kan mudah macam tu. Pelik betul org2 sekarang ni…dah tau takde HALAL, seboleh2 nak beli jugak. Kan sekarang ada banyak pilihan lain.
    Kalau yang ada minta jakim siasat itu, siasat ini, anda juga perlu tahu, di MALAYSIA ni, para pengusaha mknan, restoran dsbgainya TIDAK DIWAJIBKAN memohon sijil halal. Cuma bagi pengusaha yang lebih bijak dan prihatin, mereka akan memohon juga sijil halal ni.
    Jadi, ringkasannya di sini, anda sebagai pengguna, perlulah menggunakan akal fikiran dan pegangan agama yang ada dlm urusan seharian anda semua. Kalau HALAL, beli/makanlah. Kalau TAK HALAL/HARAM, tinggalkan.

    • ASM,

      Saya setuju dgn kata-kata sdri Wardina. Saya nak tambah satu lagi, iaitu kita kenalah berilmu. Kalau tak tahu, maka tanyalah kepada mereka yang tahu. Itulah yang kebanyakkan mereka lakukan – bertanya. Mungkin kadang-kadang caranya agak kurang….. Maafkan saya. Tak ape. Saya akan cuba berkongsi ilmu setakat apa yang saya tahu.

      Wassalam.

  228. assalamualaikum, produk jenama sun.maid naturalcalifornia RAISIN, tiada tanda dan logo HALAL, saya keliru adakah produk ini HALAL???????????????

    • ASM,

      Raisin adalah sejenis anggor kecil yang dikerimhkan. Ia adalah daripada alam tumbuhan (nabati). Kenapa pula tak halal?

  229. assalamualaikum.. saya mau bertanya disebabkan keraguan di dalam hati.. adakah strepsils halal? strepsils adalah salah satu alternatif untuk melegakan sakit tekak (medicine for sore throats).. Saya bru sedar selepas ditanyakan oleh seorang teman rapat mengenai status halal strepsils.. salah satu bahan kandungannya ialah 2,4-dichlorobenzyl alcohol sebanyak 1.2 mg..

    • Wa-alaikumussalam wbt.,

      Bahan aktif 2,4-dichlorobenzyl alcohol itu bukan alkohol yang dimaksudkan khamar di dalam hukum syariah. Walaupun dari segi pengkelasan kimia organik ia adalah alkohol, tetapi ia adalah aromatic alcohol yang disintesis secara kimia. Sedangkan khamar mengandungi ethanol, iaitu aliphatic alcohol (primary alcohol with straight carbon bond) dan merupakan produk penapaian (fermentation) produk bergula. Justeri strepsil adalah halal kerana bahan kimia itu bukan alkohol (ethanol) dan ia dihasilkan secara kimia.

      Wallahu-alam.’

  230. Tuan Dr.
    Saya musykil dengan kenyataan kod E yang terdapat di internet, setengah tu mengtakan halal setengah tu haram. Boleh senaraikan kod E..?… yang jelas tidak halal.
    sekian TQ

    • ASM,

      Untuk menjelaskan isu halal-haram ini, saya kena terangkan secara teknikal sedikit. Umumnya yang menjadi kerisauan pengguna Islam ialah ingredient dalam kategori pengemulsi (emulsifiers) : Kod E400 -E499. Pengemulsi adalah sebatian kimia yang mempunyai kedua-dua sifat suka air (hydrophilic/lipophilic) dan suka minyak (lipophilic/hydrophobic) kerana didalam molekulnya ada kedua-dua gugusan yang suka minyak (rantai hidrokarbon, misalnya daripada rantai asid lemak) dan suka air (lazimnya gugusan yang bercas, misalnya sulfat, phosfat, amina, dan polar seperti gula dan lain-lain poliol). Untuk pengetahuan umum, asid lemak (fatty acids) diperolehi daripada lemak/minyak; manakala lemak/minyak boleh pula berasal daripasa sumber haiwan dan tumbuhan. Isu halal/haram timbul sekiranya sumber itu adalah daripada haiwan yang haram dimakan atau tak disembelih mengikut syara’. Pemilihan sumber ini sangat bergantung kepada negara pengilang – apakah sumber yang banyak/murah ada dinegara tersebut. Kalau di NMalaysia, sudah tentulah sumbernya minyak sawit. Namun masyarakat Barat sangat sedar tentang isu ini, justeru seboleh mungkin mereka gunakan sumber daripada tumbuhan. Mereka kena jaga kepentingan bisnes mereka dengan dunia Islam. Nasihat saya kepada saudara, dalam hal ini kita kena percaya apa yang dinyatakan oleh pengeluar, sama ada ia adalah “from plant origin” atau sebaliknya. Cara lain adalah bertanyakan kepada pengilang status halal ingredients yang mereka gunakan.
      Wallahualam.

  231. SAYA NAK TANYA.
    1. CARBONATED FRUIT JUICE DRINK. ADA TULIS NON ALCOHOLIC. MADE WITH REAL FRUIT JUICE FROM CONCENTRATE. MADE IN BELGIUM. 750 ML.
    2. RED SPARKIS SPARKLING GRAPES JUICE. ADA TULIS NO ALCHOLIC.
    SETIAP TAHUN DAPAT HAMPER PERCUMA ADA DALAM HAMPER.
    BOLEH DI MINUM KE OLEH ORG ISLAM?

  232. ASM,

    Boleh diminum kerana ia tidak ditapaikan (fermented), justeru tiada alkohol terbentuk. Kalau ditapaikan, barulah alkohol terbentuk dan ia menjadi wine. Percayalah apa yang mereka kata. Lazim orang Eropah lebih profesional dan undang-undang mereka lebih ketat. Kalau katanya non-alcoholic, maka memang betul-betul non-alcoholic

  233. nak bertanya status halal penapis air bio aura keluaran hai-o marketing

    • Tentukan adakah salah satu katrij penapis itu terdiri daripada karbon teraktif. Kalau ada, adakah ia daripada tulang haiwan (bone charcoal) atau kayu arang (sumber tumbuhan seperti dedak padi, tempurung kelapa atau rong biji sawit). Dapatkan maklumat dripada pembekal. Katrij yang lain itu mungkin mengandungi resin penukar ion (ion exchenger resin) dan seramik. Saya tak dapat memberi jawapannya.

  234. Adakah tablet Vitamin C Flavettes halal?
    Bahan/ramuan tidak disenarai pada produk tersebut. Pengeluar dari Indonesia….PT Bintang Soenhodjoe.

    • Vitamin C atau asid askorbik banyak terdapat dalam jus buah-buahan. Sumber komersial adalah melalui fermentasi sorbitol. Jadi ia adalah bahan kimia, tak perlu diragui kehalalannya.

  235. Saya ingin bertanya tentang penapis air yang ada di pasaran sekarang banyak yg TIDAK HALAL yg di katakan mengandungi tulang babi. Harap dapat senaraikan jenama penapis air yang halal.

  236. Assalamualaikum.. Saya ingin bertanya..

    Adakah restoran Carl’s Jr. serta Wendy’s mendapat pengiktirafan halal dari jakim? ini kerana, meskipun tiada logo halal yang dipamerkan, rata-rata umat islam masih pergi dan makan di restoran-restoran tersebut. Dan ini menyebabkan umat islam yang lain terpengaruh untuk turut makan direstoran tersebut dengan alasan “ada jek orang islam makan kat situ, halal la kot”. sekian

  237. apakah perbezaan antara IMP dan HALAL?sila jelaskan

  238. boleh tanya sket x, apollo halal x? sesetengah daripada kengkawan aq kata x halal, tu yg memeningkan kpala otak aq

  239. salam.. leh saya dapatkan maklumat mengenai produk2 HPA ini.. saya nak buat kajian mengenai HPA ini..

  240. Ibu saya ada membeli snacks untuk diet yang mengandungi GLYCERIN dan WHEY PROTEIN ISOLATE. Produk itu dibuat di Kanada dan dijual di Malaysia melalui jualan langsung sahaja… Apakah status halal haram nya. TQ

    • Sebelum boleh memperkatakan status halal sesuatu ingredien makanan tersebut, eloklah kita terlebih dahulu tahu sumber pengeluarannya. Dalam kes glycerin, ia adalah merupakan produk hidrolisis (penghuraian air) lemak dan minyak : lemak/minyak + air + mangkin (asid/ enzim/ suhu/ tekanan) …..> glycerol (glycerin) + asid lemak bebas. Lemak/ minyak boleh bersumberkan haiwan dan haiwan. Memandangkan hampir 90% sumber minyak/lemak dunia sekarang adalah daripada tumbuhan, maka kemungkinan besar glycerin adalah daripada tumbuhan, maka hukumnya halal. namun kena sahkan dgn pengeluar. Manakala whye protein isolate, ia adalah produk yang dihasilkan daripada pembuatan keju, dimana dalam hal ini, casein (protein susu) dimendakkan oleh rennin, dan yang tak termendak itulah yang dinamakan protein wei. Bergantung kepada agen pengental (coagulant), sekiranya ia daripada sumber halal (rennet mikrob atau protease tumbuhan), maka hukumnya adalah halal. Lagi sekali ditegaskan, hampir 98% milk coagulant untuk pembuatan cheese adalah daripada mikrob terubahsuai genetik. Dapatkan pengesahan daripada pembekal.

      Wassalam.

  241. Adakah strepsils halal? ini adalah kerana ia mengandungi 2,4-Dichlorobenzyl alcohol?

    • ASM,
      Pada pendapat saya ia adalah halal. bahan aktif 2,4-dichlorobenzyl alcohol itu bukanlah alcohol (sebenarnya ethanol) yang dihukumkan haram yang terbentuk semasa penapaian (fermentation) gula seperti yang terdapat dalam arak dan wain. Dalam sistem tatanama sebatian organik semua sebatian yang mempunyai struktur formula alkyl-OH (R-OH) atau aryl-OH (sebatian diatas termasuk kategori aryl-OH) dinamakan “ALCOHOL”. Harap maklum.
      Wassalam.

  242. SALAM…ada sdikit keraguan…nak tnya,slalu minuman yang dihidangkan nama ‘BARBICAN’ yg asal dari arab tu halal ke tak eh???tapi tak pasti kandungan dia apa..

  243. salam……….
    saya musykil la….dove halal ke skarang ni????
    trima kasih….

    • ASM,

      Mengikut keterangan dibawah :

      What is Dove soap composed of?

      The Dove soap ingredients for the “white bar” are: sodium cocoyl isethionate, stearic acid, coconut acid, sodium tallowate, water, sodium isethionate, sodium stearate, cocamidopropyl betaine, sodium cocoate or palm kernelate, fragrance, sodium chloride, tetrasodium EDTA, trisodium etidronate, BHT, titanium dioxide and sodium dodecyl benzene sulfonate.

      Sebagai seorang ahli oleokimia dan kimia makanan, cuma satu sahaja ingredient yang “boleh” menjadi kerisauan pengguna Islam, iaitu sodium tallowate (sabun daripada lemak lembu – tallow). Yang lain itu adalah surfactants (sodium stearate, sodium cocoate or palm kernelate, sodium dodecyl benzene sulfonate), speciality surfactants (sodium cocoyl isethionate, sodium isethionate, cocamidopropyl betaine), untuk kelembutan kulit, plastisizer (stearic acid, coconut acid) untuk mendapatkan struktur, thickening agent (NaCl), builder agar boleh berbuih dalam air liat – “hard water” (tetrasodium EDTA, trisodium etidronate), opacifier utk memberi warna putih legap (titanium dioxide), dan antioxidant (BHT)
      untuk mengelakkan sabun menjadi tengik.
      Berhubung dengan sodium talloate, mengikut konsep istihalah (transformation), maka mazhab Maliki, Hambali dan ibn Tamyyah menghukumkannya harus sebab bahan asal (lemak lembu) telah berubah menjadi produk baru (sabun lemak lembu) yang sekali gus mempunyai nama dan ciri-ciri yang baharu pula menggunakan agen penukar yang halal (sodium/potassium hydroxide). Walaupun tallow boleh juga termasuk lemak haiwan lain (kambing, ayam/itik), tetapi umumnya ia adalah lemak lembu dan BUKAN lemak babi. Lemak babi dipanggil LARD!. Saya harap dengan keterangan ringkas ini, ia boleh merungkai kekusutan tuan/puan.
      Wassalam.

  244. salam..

    saya ign brtny di mana saya boleh dptkn list brgn yg dihalalkn oleh jakim. latest update… berkenan isu dging MD yg diktakn xhlal… mengapa tiada pengesahan dri pihak jakim ?

  245. bnyk nyer soaln..pening jgk ustz2 nk jwb kn..kesian..pd sy, sy sokong 100 0/0 ulsn zamai…apa yg ada tnda halal, mkn je..yg x de tnda halal..jgn la di mkn/di minum…ps2 klau ps mkn/minum jika di ketahuai tanda halal tu plsu ke, x sah ke dll..itu tnggungjwb JAKIM memntau n dlm pemberian sijil halal, ps2 JAKIM jg kene berni menyiarkn di media2, mn yg halal, mn yg hrm, mn yg di tarik pensijiln halal nye, mn yg plsu, yg mn yg mencurigakn dll…memng lh mencri yg halal tu frdu bg stiap mukmin TP x kn stiap kli nk beli mknnn/minumn nk kene tel, sms, ceck kat internet dll, bukn kh itu dh jd menyushkn, ISLM tu bukn sesuatu yg menyushkn dn x blh jg shingga meringnkn {contoh klau dh nyata hrm..tetp hrm}..sbgai org ISLM, kita dikurniakn sift rs..jika nk beli or mkn/minum sesuatu tu, ada rs was2/x ykin..jgn la beli or mkn/minum..hbis crte..dlm dunia ni t’lalu bnyk yg blh di mkn n di minum..ada akl kita blh fkr mn yg baik n x baik utk kita n kluarga kita..

  246. kenapa ada tanda halal sedangkan bahan itu telah dibuat kajian dan didapati mengandungi lemak babi contohnya kfc, mc donald, cadburry, sardin, maggi, ajinomoto..siapa yg bertanggungjawab memberi logo halal ini?jawab JAKIM!!!

  247. saya ada makan mustard produk heinz..dlm mustard tersebut mengandungi distilled white vinegar..sy cari maklumat tentang cuka tersebut dan mendapati senua cuka diberpuat drpd ethanol..jd adakah makanan yg saya makan tersebut haram..?saya btul2 keliru,kalo mknan tu haram,knape tidak diasingkan di rak mknan haram di pasar raya..?

    • lagi satu..adakah semua mknan yg mengandungi cuka haram untuk dimakan kerana cuka sendiri diperbuat drpd ethanol…??

    • Sdr Akmal
      Assalammualaikum wbt.,
      Utk mengelakkan kita membuat keputusan melulu, eloklah juga saya cuba jelaskan dgn ringkas apa itu cuka (vinegar). Cuka adalah produk pengoksidaan (oxidation) alkohol (di sini lebih tepat adalah ethanol) akibat daripada aktiviti bakteria acetobacter semasa proses fermentasi. Sdr ingat tak tentang tapai yang asalnya manis dan beralkohol, akan menjadi masam sekiranya dibiarkan pada suhu bilik terlalu lama? Ini kerap berlaku apabila kita menghadiri majlis perkahwinan pada waktu yang agak lewat, menyebabkan alkohol di dalam tapai tersebut telah menjadi asid asetik (acetic acid). Larutan cair asid asetik (5 – 15%) dipanggil cuka (vinegar). mengikut hukum fikah, sekiranya arak itu telah menjadi cuka “dengan sendirinya” (sebenarnya ia dilakukan oleh bakteria Acetobacter), maka hukumnya suci/halal untuk dimakan.
      Berhubung dgn “distilled white vineger”, berikut adalah petikannya drpd Wikepedia :

      Distilled vinegar
      Any type of vinegar may be distilled to produce a colourless solution of about 5% to 8% acetic acid in water. This is variously known as distilled spirit or “virgin vinegar”, or white vinegar, and is used for medicinal, laboratory and cleaning purposes as well as in cooking, baking, meat preserving, including pickling. The most common starting material, because of its low cost, is malt vinegar.

      Saya haraf sdr dah jelas!

      Wassalam.

      • Assalamualaikum Dr mamot bin said..terima kasih atas bantuan Dr kerana menjelaskan masalah dan kekeliruan yang saya hadapi..saya keliru pd mulanya dan takut makanan tersebut yg sy makan selama ni haram sbb itu sy bertanya kerana sy kurg jelas tentang hal ini..Terima kasih..

        Wassalam

  248. i try key in the product ‘A+A LYCHEES @ ABU + ABOO BRAND’ but i dint get it the answer. This product has made from ZHANGZHOU, CHINA. di impot di TEIK SENN (M) SDN BHD. i just want to know the status of this product. tq.

  249. salam…
    sy nk tnya..
    restoran TGI Friday tu sebenarnya halal ke x?
    coz sy nmpak ramai org melayu berkeluarga mkn kat sana…
    tp bila tgk kat dlm restoran tu, nmpak cam ada arak je..
    confuse la…

  250. Salam dr,
    harap dr dpt menjawab soalan saya..bahan dalam slice cheese kraft ada tertulis rennet from cow, halal x dimakan dan cheese jenama apa yg halal dimakan. Jawapan dr amat saya hargai.Tq.
    Wasalam.

  251. Wa-alaikumussalam wbt.,

    Betul ke begitu? Kalau betul, bermakna rennet yang digunakan untuk mengentalkan protein susu (casein) itu diperolehi daripada abomasum anak lembu. Persoalan yang akan timbul, adakah anak lembu itu disembelih mengikut cara Islam? Kalau tidak, hukumnya tak halal. Sekiranya ada logo “halal”, maka kita bolehlah mengambil kesimpulan yang anak lembu itu disembelih mengikut cara Islam; atau rennet yang digunakan adalah daripada sumbur bukan haiwan (tumbuhan, mikrob). Saya sendiri tak tahu, cuma pengeluar/pengilang sahaja yang tahu jawapan sebenarnya. Tentang jenama keju yang mana satu yang halal, cara yang mudah adalah dengan melihat pembungkusnya – ada atau tidak logo halal. Kalau ada, maka ia halal, jangan pula kita cuba mempertikaikannya kecuali kita ada bukti sebaliknya. Wal-Allahualam.

  252. salam..saya nk tanya..saya ada membeli gula2 ubat batuk jenama halls.saya curiga berkaitan bahan-bahannya yang mengandungi Protein Og dan Lemak Og(Fat Og and Protein Og)..boleh tak anda mengesahkan adakah prodak yang mengandungi bahan ini halal dimakan.t/kasih

    • ASM,

      Saya dah semak. Sebenarnya tiada “Fat Og” atau “Protein Og”. Kemungkinan huruf yang ditaip itu adalah 0 (zero) dan bukannya O (huruf “Oh”) apa yang saudara sangkakan. Ini bermakna produk tersebut mengandungi Fat 0g (zero gramme) dan Protein 0g (zero gramme). memang sepatutnya gula-gula jernih yang dihasilkan melalui didihan tinggi (high boiling)
      tidak mengandung i lemak dan protein, kecuali yang lembut (caramel, fudge, ect) seperti Sugus, fruity dsb yang ditambah lemak tumbuhan terhidrogen (seperti Hydrogenated palm kernel oil, HPKO) dan protein daripada susu.
      Maaf lambat jawab kerana cuti MC 3 hari.

      Wassalam.

  253. hi,

    i luv cheese and like Dr Mamot explain, maybe we should dun be too complicated. Eat if u confident. I cross over i site about cheese is ‘halal’ or ‘non-halal’. it’s very confusing when every single item(s) we ask their status. To play safe, drink onli plain water and vege( joking..winks)

    • Dear Lissa,

      Science you have written in English, I am obliged to response you in English.

      Simply speaking, cheese ia a diary (milk) product. It is actually a curdled or coagulated caseine (milk protein) and the solution left (uncoagulated portion) is called whey. In order to coagulate caseine, a coagulating agent or a coagulant is used. Traditionally rennin / rennet extracted from calf abomasum (a part of a stamach) is used. Here an issue of halal/haram may arise. Other coagulants are enzymes (aspartic proteases) from microb (microbial rennet) or plants may also be used. In this case, the cheese is undoubtfully halal.

      • Correction. The starting word should be “Since” and not “Science”. Everybody makes mistake. I am not excepted.

        I also would l;ike to add something here. Nowadays almost 90% rennet used in making cheese is from genetically modified microbs. Only thoses in certain area in Europe are still using calf rennet. Therefore, please look for the “halal” logo, irrespective of who certified it. It isnot necessarily by JAKIM alone! The respective manufacturers know what they are doing, and they don’t want to do a silly mistake and lose consumers especially from Muslim countries like Malaysia.
        Cheers.
        Wassalam.

      • Hi back,

        thanks doc for the info. Really appreciate it.
        :)

  254. Kepada semua umat Islam yang dikasihi untuk mendapatkan produk-produk kecantikan produk penjagaan kesihatan produk dapur, produk makanan kesihatan dan produk perkakasan (penapis Air) yang benar benar dijamin halal dan separuh dari produk-produk ini ada pengiktirafan IMP bolehlah memperolehi nya dari wakil AnaEdar Sdn. Bhd sila hubunggi wakil kami Nor Asmadi Taib 012-2816718. Biasanya belian melebihi dari RM 300.00 penghantaran di Selangor dan Perak adalah percuma.
    Satu lagi produk IMP yang terbaru SUSU Penuh Krim untuk kanak-kanak 1 thn keatas sudah ada di pasaran. Untuk mendapatkan sample percuma sila hubunggi saya spt no diatas.
    Sokonglah Industri produk umat Islam.

  255. adakah produk olay halal digunakan?

  256. Salam.saya nak bertanya. adakah biskut digestive jenama mcvities halal? kerana ia diimport daripada UK.terima kasih.

  257. Assalamualaikum.

    Saya nak bertanya. ada orang mengatakan yang produk apollo itu mempunyai lemak babi. apabila saya melihat ramuannya, ia mempunyai kod e471 dan e475. saya mula musykil kerana apabila saya mencari di internet, banyak fakta yang mengatakn kod ini mempunyai lemak babi. tolong jelaskan bahawa produk ini halal atau haram. salam

    • Wa-alaikumusalam wbt,

      Untuk apa lemak babi di situ? Apakah fungsinya? Dalam hal ini, saya ingin sarankan agar kita semua umat Islam jangan mudah terpedaya/melenting dan akhirnya menjadi takut tanpa sebab-sebab yang munasabah. Lemak/minyak JARANG ditambah ke dalam makanan sebagai ramuan berfungsi (functional ingredient) kecuali dalam produk tertentu seperti lemak koko di dalam coklat dan lelemak (shortenings) dalam pembuatan kek/biskut. Kewujudannya di dalam makanan adalah sebagai sebahagian daripada komponen makanan tersebut.

      Namun ingredien yang DITERBITKAN (DERIVED) daripada lemak/minyak mungkin menimbulkan kerisauan. Umumnya ingredien tersebut adalah dibawah kategori emulfifier/stabilizer (E400 – E499).

      Dalam kes di atas,
      E471 – Mono- and diglycerides of fatty acids (glyceryl monostearate, glyceryl distearate)

      E475 – Polyglycerol esters of fatty acids

      Jelas menunjukkan mereka adalah emulsifier yang diterbitkan daripada lemak/minyak. Perlu diingat pada masa ini sebahagian besar bekalan minyak/lemak dunia adalah daripada sumber tumbuhan.

      Hanya pembekal sahaja yang tahu sama ada emulsifier tersebut daripada lemak haiwan atau tumbuhan. Saya cuma melihat dari segi teknikalnya sahaja.

      Sekian. Harap maklum.

      Wassalam.

  258. Salam…
    nak tanya ckt..
    tatura milk cream cheese halal x??
    sbb ada tnda halal tapi sya masih ragu2 dgn logo tu..

    • Wa-alaikumussalam wbt.,

      Ada apa-apa ingredien yang meragukan? Sila maklumkan kepada saya untuk semakan.

      Wassalam.

      • assalamualaikum.

        saya nak tyn sikit. air sparkling water… adakah ia memabukkan walaupun ada logo halaL? made in german air tu… den flavour grape…

  259. salam.. guys.. sape2 thu ttg air ni tlg answer..

    ASAL : SODIKO BEVERAGE
    JENIS : SPARKLING JUICE/DRINK
    JENAMA : VALENTINO
    PERASA : VALENTINO SPARKLING WHITE GRAPE JUICE

  260. salam.. guys.. whos knows bout this drink please answer.. the halalan of this drink..

    ASAL : SODIKO BEVERAGE
    JENIS : SPARKLING JUICE/DRINK
    JENAMA : VALENTINO
    PERASA : VALENTINO SPARKLING WHITE GRAPE JUICE
    KANDUNGAN : GRAPE JUICE, CARBONATE WATER, GLUCOSE, AROMA, E211, E300, E330

  261. Wa-alaikumussalam wbt.,

    Mungkin yang menjadi kerisauan puan adalah ingredien makanan/bahan tambah (additives) yang digunakan. Utk pengetahuan puan :
    E211 : sodium benzoate – bahan awet (preservatives)
    E300 : Ascorbic acid – vitamin C, antioxidant
    E330 : Citric acid – pengasid (acidulant)

    Kesemuanya adalah bahan kimia (chemicals), justeru tidak timbul isu halal/haram disini. Berdasarkan itu, maka hukum meminumnya adalah HALAL.

  262. Salam Dr Mamot , Kod E jadi kerisauan masyarakat kini. Ingin kepastian Old Town White Coffe 3 in 1 Hazelnut. Ada kandungan pengemulsi E 471/ E472 / E551.Ada logo halal Jakim.

  263. Wa-alaikumussalam wbt.,

    Ketiga-tiga bahan tambah (additives) tersebut adalah pengemulsi (emulsifiers) :

    E471 : Mono- and diglycerides of fatty acids (glyceryl monostearate, glyceryl distearate) – emulsifier
    E472 : Carboxylic acid esters of mono- and diglycerides of fatty acid – emulsifier
    E551 : Silicon dioxide (Silica)- Emulsifier, Anti-caking agent (mengelak terbentuk ketulan/gumpalan)

    Mungkin yang menjadi kerisauan adalah E471 dan E472 kerana bahan mula (starting material) penyediaannya adalah daripada produk hidrolisis lemak/minyak, iaitu asid lemak (fatty acids) dan gliserol (glycerol).
    Seperti kita sedia maklum, lemak/minyak boleh bersumberkan haiwan dan tumbuhan. Namun bekalan minyak/lemak dunia sekarang ini adalah sebahagian besar.daripada sumber tumbuhan. Disini, pertimbangan ekonomi menjadi penentu. Di Malaysia sudah tentulah sumbernya daripada minyak sawit. Tetapi oleh kerana produk itu telah ada tanda halal JAKIM, maka kita perlu percaya yang ianya daripada sumber tumbuhan dan halal dimakan. Tambahan pula, jumlah yang dimasukkan adalah terlalu sedikit (<0.5%). Sama-ada kita boleh ambil khias konsep "air 2 kolah", saya pihak berautoriti untuk mengatakan sesuatu. Nasihat saya, kita percaya dan yakin sajalah. Kita tak mahu jadi seperti bani-Israel seperti yang dikesahkan di dalam sural al-baqarah! Ini pandangan peribadi saya. Saya mungkin salah.

    Wassalam.

  264. salam..

    nak tanya la gula2 yg ada kandungan “dichlorobenzyl alcohol” blh mkn atau tak ya..

    tQ

  265. Wa-alaikumussalam wbt.,

    Boleh, sebab ia bukannya alkohol yang dimaksudkan sebagai al-khamr itu. Berikut adalah keterangan ringkas tentang bahan kimia itu drpd Wikipedia :

    2,4-Dichlorobenzyl alcohol is a mild antiseptic, able to kill bacteria and viruses associated with mouth and throat infections. It is a common ingredient in throat lozenges such as Strepsils/Gorpils.

    Mungkin saudara keliru atau was-was tentang istilah “alcohol” pada nama bahan kimia itu. Dalam kimia organic (organic chemistry) sebarang sebatian yang mempunyai gugusan berfungsi (functional group) -OH (hudroksil , hydroxyl), maka ia dipanggil alkohol, termasuk hidrokarbon yang berantas lurus (aliphatic alcohol, R-OH) atau siklik/cyclic/aromatik (aromatic alcohol, misalnya benzyl alcohol, bahan kimia di atas adalah terbitan daripada benzyl alcohol) atau banyak -OH (polyols) seperti glycerol, gula, kanji dsb.

    Dalam hukum fiqah, alkohol (al-Kohl) adalah etil alkohol (ethylalcohol, ethanol) yang terdapat di dalam arak (al-Khamr) hasil daripada pencuraian (degradation) kanji/gula oleh organisma yis (yeast) dalam keadaan tanpa udara (anaerobic). Proses ini dinakaman penapaian/fermentasi (fermentation). Dalam kes ini, gula ditukarkan kepada ethanol dan gas karbon dioksida. Jadi bahan kimia di atas bukanlah ethanol atau alkohol yang dimaksudkan dalam hukum fiqah. Maka gula-gula itu halal dimakan.
    Wal-Allahu-alam.

  266. assalammualaikum…saya ada soalan nak ditanya.adakah produk garnier malaysia halal dan selamat digunakan?harap ada respons dari encik.

    • Wa-alaikumussalam wbt.,
      Ia adalah produk kosmetik kan? Saya tak dapat komen – kena tengok ingredientnya dulu.

      Umumnya produk kosmetik mengandungi komponen berikut:
      1. Bahan asas yang merupakan pembawa (carrier) : misalnya cream, lotion, serum, lopozome, gel, powder dll
      2. Surfactants (bahan pencuci)
      3. additives : stabilizer, preservatives, colorant, thickener dll
      4. Nutrients : vitamins
      5. Actives/bioactives : bergantung kepada fungsi produk tersebut. Ia boleh merupakan bahan aktif kimia atau bioaktives (plant extracts, hormones, proteins, enzymes etc.)

      Boleh berikan contoh produk keluaran syarikat tersebut?

      Haraf maklum.

      Wassalam

      • antara contoh produknya adalah:
        1)whitening repairing milk lotion
        2)overnight whitening peeling cream
        3)whiten & protect moisturizing cream spf 15
        4)whitening deodorant(lemon extract & active mineral
        5)gentle clariflying foam / scrub..
        dan lain. -lain produk….
        dari segi ramuan yang ditulis ia berasaskan buah-buahan..
        Boleh doktor terangkan adakah produk ini halal dipakai atau tidak..

        2)Begitu juga dengan produk syampu sunsilk..adakah ia selamat untuk dipakai oleh muslimah spt saya.

        3)Bagaimana pula dengan produk kosmetik yang berasal dari luar negara yang berasaskan bahan semula jadi,adakah halal?

    • Wa-alaikumussalam wbt.,
      Ia adalah produk kosmetik kan? Saya tak dapat komen – kena tengok ingredientnya dulu.

      Umumnya produk kosmetik mengandungi komponen berikut:
      1. Bahan asas yang merupakan pembawa (carrier) : misalnya cream, lotion, serum, lopozome, gel, powder dll
      2. Surfactants (bahan pencuci)
      3. additives : stabilizer, preservatives, colorant, thickener dll
      4. Nutrients : vitamins
      5. Actives/bioactives : bergantung kepada fungsi produk tersebut. Ia boleh merupakan bahan aktif kimia atau bioactives (plant extracts, hormones, proteins, enzymes etc.)

      Boleh berikan contoh produk keluaran syarikat tersebut?

      Haraf maklum.

      Wassalam

      • Pn Syuhada,

        Mengikut senarai produk yg diberikan, pada pandangan saya kebanyakkannya menggunakan bahan kimia dan sumber tumbuhan. Nak tahu secara tepat, saya kena tengaok senarai ingredients yang terkandung di dalam setiap produk.

        Manakala untuk sunsilk shampoo, tiada ingredient yang meragukan. Tambahan pula conditioner yang digunakan adalah terbitan daripada gam guar – tumbuhan. Sila rujuk laman wen ini : http://www.ehow.com/about_5513151_sunsilk-shampoo-ingredients.html

        Manakala produk kosmetik luar negeri yang menggunakan ramuan semula jadi, surfactants yang digunakan adalah ok. Kemungkinan yang boleh timbul keraguan ialah conditioner yang bersumberkan haiwan, misalnya collagen, hair, placenta yang hanya boleh ditentukan dengan melihat senarai ingredient pada pembungkusnya. Daripada sumber kimia dan tumbuhan tidak ada masaalah.
        Wallahualam

  267. Assalamualaiukum, saya mendapat maklumat bahawa makanan yang mempunyai campuran bahan berkod berikut adalah tidak halal bagi umat Islam, sila berikan pengesahan.~ CEK KOD INGREDIENT SEBELUIM MEMBELI MAKANAN DAN MINUMAN…~~
    E-100 E-110 E-120 E-140 E-141 E-153 E-160 E-161 E-210 E-213
    E-214 E-216 E-234 E-252 E-270 E-280 E-300 E-301 E-325 E-326 E-327 E-334 E-335 E-336 E-337 E-422 E-430 E-431 E-432 E-433 E-434 E-435 E-436 E-440 E-441 E-470 E-472 E-473 E-474 E-478 E-482 E-483 E-491 E-492 E-494 E-495 E-542 E-570 E-631 E-635 E-904 E-920

  268. Tolong berikan alamat e-mail saudara/i. Saya boleh hantar fail berhubung perkara di atas. Agak sukar nak gunakan ruang di sini.

    Wassalam.

  269. Assalamualaiukum, saya mendapat maklumat bahawa makanan yang mempunyai campuran bahan berkod berikut adalah tidak halal bagi umat Islam, sila berikan pengesahan.~ CEK KOD INGREDIENT SEBELUIM MEMBELI MAKANAN DAN MINUMAN…~~
    E-100 E-110 E-120 E-140 E-141 E-153 E-160 E-161 E-210 E-213
    E-214 E-216 E-234 E-252 E-270 E-280 E-300 E301 E-325 E-326 E-327 E-334 E-335 E-336 E-337 E422 E-430 E-431 E-432 E-433 E-434 E-435 E-436 E440 E-441 E-470 E-471 E-472 E-473 E-474 E475 E476 E477 E-478 E481 E-482 E-483 E-491 E-492 E493 E-494 E-495 E-542 E-570 E572 E-631 E-635 E-904 E-920
    TOLONG BERI PENJELASAN SEGERA, AGAR DAPAT SAYA JELASKAN KEPADA ORANG KAMPUNG SAYA AGAR MEREKA TAHU TENTANG MAKANAN YANG MANA HALAL ATAU TIDAK. BANTUAN PENJELASAN DARI PIHAK ENCIK AMAT SAYA HARGAI. SEKIAN WASALAM.
    EMAIL SAYA —– sweet_80simply@yahoo.com
    Reply

  270. assalamualaikum , adakah coklat keluaran cadburry dan makanan keluaran Tong garden food halal, sebab terdapat kod E yang tersenarai sebagai lemak babi. kedua-dua product ini ada logo halal jakim. tolong jelaskan , terima kasih

    • Untuk pengetahuan saudara/i, tiada kod E untuk lemak babi sebab lemak tidak tersenarai sebagai ramuan (ingredient). Lemak adalah komponen dalam makanan. Tambahan pula, untuk apa ditambahkan lemak babi? Apa fungsinya?? Jangan mudah terpengaruh!

      Memang dalam produk tertentu ia ditambah untuk memberikan tekstur tertentu seperti dalam produk reroti (cth roti canai, kek, pastri, coklat) dan menjadi sebahagian daripada komponen makanan tersebut, tetapi tidak sebagai bahan tambah (additives) dalam erti kata sebenar.

      Harap dapat fahami fakta ini dengan betul.

      • Terlupa satu perkara lagi tentang lemak babi dan coklat. Lemak koko dan lemak babi adalah tidak serasi dan produk yang mengandungi kedua-duanya akan mudah rosak nilai estiteka akibat pembentukan bebunga lemak (fat bloom). Dari segi kimia, triasilgliserol (TAG, catatan : lemak dam minyak adalah TAG) utama di dalam lemak koko adalah dalam susunan SUS (tepu-tak tepu-tepu), manakala di dalam lemak babi adalah SSU (tepu-tepu-tak tepu), justeru TAG keduanya tidak boleh menyusun untuk membentuk kekisi hablur lemak yang stabil.

        Mungkin yang isu ditimbulkan adalah E476 : Poligliserol polirisinoleat (PGPR). Halal. Ia disediakan daripada minyak jarak dan ester gliserol (E422). Gliserol disediakan secara komersil daripada propilena atau gula (fermentasi).

        Wassalam.

  271. assalamualaikum, dr mamot bin said…
    rumusan: ada kod E dlm mknan tidak semestinya tidak halal, kan, sebab kalau ada logo Jakim, halal la tu….
    soalan: kalau logo tu jakim tu bukan logo yg sebenar, macamana? maksud saya syarikat pengeluar tidak memohon sijil halal, tapi ada logo halal pada produk….
    dengar2 kalau logo jakim tu bersaiz kecil dan kurg jelas pada produk, maknanya logo palsu…betul ke?

    • Wa-alaikumussalam wbt.,
      Yah, betul. Saya rasa perlu dijelaskan disini apa itu kod E.

      Satu perkara yang perlu difahami disini ialah penggunaan kod E (code E) di dalam ramuan (ingredients) makanan bukanlah sesuatu yang baru. Walaupun ia diperkenalkan oleh Kesatuan Eropah (European Community – EC; justeru kod E digunakan), ia telah digunapakai di Amerika dan Jepun, bahkan di seluruh dunia. Ia tidak ada kena mengena dengan ‘KOD BABI” seperti yang pernah diwar-warkan oleh mereka yang jahil tentang hal ini ATAU musuh Islam sengaja untuk menakut-nakutkan umat Islam. Lebih teruk lagi, untuk MERBODOHKAN orang Islam.

      Kod E dikategorikan seperti berikut :

      E100 – E199 : pewarna (colors)
      E200 – E299 : bahan awet (preservatives)
      E300 – E399 : antioksidan, pengatur keasidan (antioxidant, acidity regularor)
      E400 – E499 : pemekat, penstabil, pengemulsi (thickener, stabilizer, emulsifier)
      E500 – E599 : pengatur keasidan, anti-ketulan (acidity regulator, anti-caking)
      E600 – E699 : penguat perisa (flavour enhancer)
      E700 – E799 : antibiotik (antibiotics)
      E900 – E999 : pelbagai (miscellaneous)
      E1000 – E1999 : bahan kimia tambah (additional chemicals)

      Tentang status halal/haram ramuan tersebut, perlu penelitian dan fatwa tersendiri, khususnya untuk bahan pengemulsi (emulsifiers) dengan kod E400 – E499. Di dalam produk makanan, farmaseutikal dan kosmetik, bahan pengemulsi diperlukan adar bahan yang larut air – dinamakan suka air (hydrophilic) boleh bergaul dengan bahan yang larut minyak – dinamakan suka lipid (lipophilic). Bahan pengemulsi mempunyai kedua-dua sifat ini yang dipanggil amphophilic (ingat amfibia – haiwan dua alam!), justeru boleh memegang kedua-dua ramuan yang hydrophilic dan lipophilic, lalu menghasilkan emulsi (emulsion). Contoh emulsi yang lazim kita temui dalam kehidupan harian kita di Malaysia ialah susu, santan, maionis, krim, dan losyen.

      Untuk menyediakan (mensintesis) pengemulsi, ahli sains menggunakan bahan suka air atau hydrophilic dan bahan suka minyak atau lipophilic. Contoh bahan suka air ialah gula dan glycerol (produk daripada hidrolisis/pemecahan lemak-minyak), manakala contoh bahan suka lipid ialah lemak/minyak dan asid lemak (produk daripada hidrolisis/pemecahan lemak-minyak). perlu juga diingat, lemak dan minyak boleh bersumberkan tumbuhan dan haiwan termasuk ikan. kerisauan umat Islam akan timbul sekiranya sumbernya adalah daripada haiwan.

      Berhubung dengan sama ada pengilang menggunakan ingredient yang diperbuat daripada haiwan atau tumbuhan, cuma mereka sahaja yang tahu dengan lebih tepat. Sekiranya produk itu ada diletakkan logo “halal JAKIM”, maka kita percaya sahajalah. saya pernah diingatkan oleh rakan saya daripada Fakulti Pengajian Islam, UKM agar tidak menjadi seperti umat bani israil sepertri dikhesahkan dalam sural al-Baqarah (ayat 67 – 74). Saya rasa ada juga benarnya teguran beliau itu ;-)

      Kemelut halal-haram yang membelenggu penduduk Islam di Malaysia boleh diatasi sekiranya Majlis Fatwa Negara menggunapakai konsep istihalah (transfomasi) yang dibolehkan di dalam Mazhab Hanafi, Maliki, Ibnu Arabi, Ibn Taimiyah, Ibn al Qayyim, al Syawkani dan Ibnu Hazmin. Mengikut konsep ini, sekiranya bahan asal adalah haram (babi atau haiwan halal yang tidak sembelih mengikut hukum syarak) tetapt melalui agen tranformasi (agen kimia, mikrob, mangkin, enzim) berubah menjadi bahan baru (nama baru) yang sifat-sifatnya berbeza daripada sifat-sifat asal, maka produk (bahan baru) itu adalah halal. Contoh yang mudah untuk menerangkan konsep istihalah ialah sabun. Selain daripada minyak/lemak, sabun boleh disediakan dengan menindakbalaskan lemak (haram?) + NaOH (halal) => sabun (halal). Lemak tiada kuasa mencuci (bukan detergen), tetapi sabun boleh memcuci (detergen). Dalam aspek pengemulsi makanan, perkara yang sama juga boleh dikiaskan : bahan mentah daripada lemak dan minyak (haram?) + mangkin kimia/enzim (agen transformasi) (halal) Þ pengemulsi (halal). Walau bagaimanapun, Imam Syafie menghukumkan produk seumpama ini haram sekiranya sumber asal adalah haram.

      Tentang logo halal palsu tu, saya rasa pihak berwajib perlu ambil tindakan.Walallahu-alam.

  272. logo haLAL majlis ulama indonesia tiada perkataan halal di tengah tetapi di pasaran ada tulisan jawi halal di tengah. Yg mna betul?

  273. Hanya pihak berwajib Indonesia sahaja yang dapat menentukannya.

  274. Benarkah ayam daging disuntik dengan genetik babi dan terbaru, dalam makanan ayam mengandungi babi?
    Adakah JAKIM pihak berwajib benar-benar memantau pihak-pihak yang diberi logo halal? Kalau benar, mengapa roti HIGH 5 dan sausage yang mengandungi unsur babi boleh terlepas satu ketika dulu? Sejauhmanakah ketelusan JAKIM?

    • Perlu pengesahan saintifik – kaedah molecular biology (DNA, mRNA, etc). Mungkin Institut Penyelidikan Produk Halal, UPM (halal@putra.upm.my) boleh bantu.

  275. salam..

    sy ingin brtanye adkah produk kosmetik M.A.C halal dgunakan??

    syukran

    • Wa-alaikumussalam wbt.,

      Kena semak dulu ingredients yang terkandung di dalamnya.

      Umumnya produk kosmetik mengandungi:
      1. Pembawa (carrier) : losyen, krim, lipozome, serum atau nanoemulsion
      2. surfaktant
      3. bahan bioaktif/ingredien aktif
      4. penstabil/pengawet
      5. bahan pengubah reologi (agen pemekat, pengel)
      6. pewarna dan pewangi

      Umumnya item nombor 2 dan 3 yang menjadi tanda tanya, sekiranya sumber adalah daripada haiwan

      Sila maklumkan kepada saya ingrediennya.

      Wassalam.

  276. Salam, saya nak tahu adakah sushi king halal?

    • Ya, betul. Berikan kepada saya, nanti saya semak, insya-Allah.

    • waalaikumusalam, anda boleh rujuk laman web sushi kin/ king, sebab pihak pengurusan mereka sendiri telah menjawab persoalan seperti ini. Pendek cerita, ada sebahagian sushi yg memang tidak halal kerana mengandungi alcohol, apa2 pun sila rujuk web mereka. wallahualam.

  277. adakah whey protein dalam susu tepung LACTOGEN JENAMA NESTLE adalah daripada lemak babi

  278. Wa-alaikumussalam wbt.,
    Perlu diingat bahawa protein tak sama dengan lemak. Dari segi kimianya, protein adalah polimer asid amino, manakala lemak/minyak adalah ester yang terbentuk antara asid lemak dengan gliserol, justeru juga dinamakan triasilgliserol(TAG).

    Jawapannya tak mungkin. Adakah maksud puan daripada susu babi sebab protein wei diasingkan daripada proses pembuatan keju apabila casein, iaitu protein utama susu dikentalkan. Belum ada syarikat yang mengkomesilkan susu babi, yang ada hanyalah susu lembu dan susu kambing. Jadi kesimpulannya protein BUKAN daripada lemak babi kerana dari segi kimia mereka tak sama. Protein larut dalam pelarut polar, misalnya air dan alkohol, manakala lemak larut dalam pelarut tak polar seperti benzene, hexane ether dan chloroform.
    Wallahualam

  279. Nak Cri Senarai Boikot..

  280. Assalamualaikum, dr mamot… ingin kepastian adakah penapis air bio aura tak halal… ada yg kata tak halal, dan logo halal jakim yg dipakai tidak sah…

    • Wa-alaikumussalam wbt.,
      Terus terang saya tak tahu. Elok minta kepastian JAKIM tentang logo itu, tak boleh percaya berita khabar-khabar angin.
      Pada pandangan saya, yang menjadikan penapis itu diragui kehalalannya ialah katrij karbon teraktifnya. Penapis air, disamping dilengkapi dengan katrij seramik untuk menapis zarah terampai/bakteria (bergantung kepada saiz liang/pori), juga kerap dilengkapi dengan katrij karbon untuk menjerap bau, warna dan mungkin juga racun. karbon, khususnya karbon teraktif, telah lama digunakan didalam kimia untuk tujuan menyahwarna (decolorizing) dan menyahbau (deodorizing) bahan/produk, khususnya yang berbentuk cecair. Bahkan ia juga dijual di farmasi dalam bentuk tablet karbon untuk mengikat toksin/bakteria yang menyebabkan cirit-birit. Karbon (lebih tepat lagi arang) boleh disediakan dengan cara membakar kayu, rong/tempurung, sisa tumbuhan (misalnya serkam padi) dan tulang haiwan, juga produk petroleum/minyak (dipanggil jelaga- soot). Maka saya rasa keraguan tentang status halal timbul sekiranya arang/karbon tulang (bone charcoal) digunakan!
      Wallahu-alam.

  281. ni antara ingredients kosmetik M.A.C mascara:

    water,bee wax, carnauba wax, olelc acid, triethan olamine, iron oxide brown, cellulose hydroxyethyl, glyceryl stearate, methylparaben, lactic acid, propyl paraben, with fiber..

    ni antara ingredients kosmetik M.A.C eyeliner:

    aqua/water,paraffin,ceraalba/beeswax,acacia/acacia seneqal,stearic acid,carnauba/carnauba wax, palmitic acid, trethanolamine.talc.PTFE PEQ/40 starate.simethicone. sodium polymethacrylate.2-oleamido-1, 3-octadecanediol. phenyl trimethicone. aminomethyl propanediol. rayon. hydroxyethylcellulose. hydroxypropyl chitosan.synthetic

    so,halal ke tidak penggunaannye??

    • Wa-alaikumussalam,
      Dengan melihat ingredients, umumnya tiada yang meragukan. Kebanyakannya adalah surfaktan (bahan kimia yang disintesis), bahan kimia inorganik (iron oxide) sebagai pewarna, bahan semula jadi dan terbitannta (lilin lebah, lilin carnauba, gam arabik, terbitan selulosa, terbitan kitosan – produk drpd chitin: cengkerang udang, krustasia), plasticiser (asid stearik, palmitik), pengemulsi (glyceryl stearate), dan bahan awet (methyl- & propylparaben) dan pelembut/pengelupas (lactic acid). Mungkin kalau nak dipersoalkan adalah asid stearik iaitu boleh daripada pemecahan lemak haiwan atau minyak tumbuhan. Tetapi sekiranya kita berpegang kepada konsep “istihalah” (transformation) mazhab Maliki, Hanafi & Ibn Tamiyahitrik: dalam hal ini lemak/minyak dipecahkan/ditukarkan kepada asid lemak (asid stearik, palmitik adalah asid lemak) yang mempunyai nama dan ciri-ciri kimia berbeza daripada yang asalnya, maka ia dianggap suci, justeru tiada masalah dengan isu halal-haram.
      Wallahualam

  282. Salam, i have a doubt here.
    All of us know alcohols (of any type) are not to be consumed in any kind of situations.
    Then how do we explain the consumption of cough medicine?
    All the medicine supplied by gov. hosp. contains a certain amount of alcohol.
    Is there any fatwa regarding this?
    Thank you in advance~

    • Wa-alaikumussalam wbt.,

      To me personally it depends on the situation. If the alcohol (here we refer strictly to ethyl alcohol – a product of sugar fermentation) is used as a processing aid (in this case as solvent to dissolve the drug/active ingredient), it is pemissible. But if it is there as part of the ingredient, then its halal status is questionable. I am not in the position to decide on the halal status of such medicine; I am suggesting you to ask JAKIM (http://www.halal.gov.my/v2/index.php?ty=aduan/aduan_siar) for conformation on the fatwa.

      Wassalam.

  283. assalamualaikum.

    nk tanya. SPARKLING WATER perisa ANGGUR..
    dia tulis halal dan non alcohol… tapi halal ke sebenarnya?

    adakah air mcm ni memabukkan?

    • Wa-alaikumussalam wbt.,
      Kenapa pula tidak? Kalau masih ragu-ragu, jalan terbaik adalah tinggalkan (jangan meminumnya).

      Wallahualam.

  284. coklat kinder bueno buatan poland halal ke haram?

    • Wa-alikumussalam wbt.

      Saya dah semak ingredient nya :

      INGREDIENTS
      40% fine milk chocolate, sugar, skimmed milk powder, vegetable fat, concentrated butter, emulsifier (soy lecithin), vanillin, Total milk solids 33% Total cocoa solids 13%.

      Berdasarkan kepada senarai ramuan didalamnya, maka ia adalah halal.
      Wallahualam

  285. Adakah produk kosmetik REVLON halal?

    • Kena lihat dulu produk apa dan ramuan (ingredients) di dalamnya. Kemudian baru boleh buat keputusan.

      • salam..boleh berikan penjelasan mgenai kod E di bawah.di tempat saya, ramai yg mngedarkan kod2 ini, katanya seandainya ada tertera kod ini pada barang makanan, makanan itu tidak halal.harap pihak tuan dpt mghilangkan keraguan saya.terima kasih.

  286. Wa-alaikumussalam wbt.,

    Mana senarai kod E itu? Terlupa selit kot!

  287. adakah produk glister dari AMWAY halal dari sedi bahan2 yang di gunakan..boleh dr tolong jelaskan kepada saya kerana sy ada menggunakan produk dari amway untuk penjagaan mulut,…glister

  288. Wa-alaikumussalam wbt.,
    Jenama “Glister” adalah kategori produk penjagaan diri (personal care products) AMWAY. Ada banyak produk, yang mana satu saudara pakai?. Sila maklumkan kepada saya berserta ingrediennya sekali untuk saya semak!

  289. salam,
    nak tahu status iph white coffee.. adakah halal atau tidak….

  290. salam..

    saya just nak tanyer pasal ubat gigi pearl drops.. halal ke?? pengeluarnya adalah Church & Dwight Co, Inc. dan dipasarkan di Malaysia..

  291. salam.produk non dairy jenama Golden Peak (emulsifier) keluaran dari vietnam adakan halal?terima kasih

  292. ASM,

    Maklumkan kepada saya nama emulsifier tersebut utk saya lihat kimianya.
    Wassalam.

  293. assalammualaikum…

    Saya ingin dapatkan kepastian mengenai kandungan minyak YUYI Cap Limau. Ada ura-ura yang mengatakan minyak ini mengandungi minyak khinzir. Apa yang menjadi tanda tanya saya kenapa
    dalam iklan produk ini disiarkan didalam media masa padahal ianya tiada pengesahan halal.

    • Wa-alaikumussalam wbt.,
      Saya dah semak ingredients nya seperti di dalam laman web ini : http://en.wikipedia.org/wiki/Yu_Yee_oil
      yang mengandungi :

      Peppermint Oil (36.0% w/v)
      Clove Oil (2.6% w/v)
      Nutmeg Oil (0.6% w/v)
      Menthol (1.6% w/v)
      Borneol Cortex Cinnamoni (1.0% w/v)
      Resina Calamus Draco (1.0% w/v)
      Light Liquid Paraffin (1.0%% w/v)[1]

      Tiada sumber daripada haiwan, itu sebabnya tiada tanda halal. Hukum menggunakannya adalah harus.

      Wallahualam

  294. assalamualaikum..
    sayer jz nk kepastian..cadbury halal ker haram??
    ader ura2 mngatakan cadbury 2 haram..btol keer??

    • Wa-alaikumussalam wbt.,

      Kenapa pula tidak ? Ada apa-apa ingredients yang meragukan? Perkara ini pernah ditimbulkan sedikit masa dulu. Mungkin yang kerap dipersoalkan adalah ingredient dgn kod E476 (polyglycerol polyricinoleate). Ia adalah sejenis emulsifier untuk menggantikan soya lecithin (E322) dalam pembuatan coklat, khususnya produk Cadbury. Halal. Ia disediakan daripada minyak jarak dan ester gliserol (E422). Gliserol disediakan secara komersil daripada propilena atau gula (fermentasi).
      Cuba tengok pada label pengbungkusnya. Rasanya tak ada ditulis gelatin (E441) kan?
      Nasihat saya, jangan dengar khabar angin. Kita pengguna Islam khususnya kena berilmu, kalau tidak kita akan dipermain-mainkan atau dimomok-momokkan/diperbodoh-bodohkan!
      Maaf sekiranya kata-kata saya ini tak disenangi, tapi itulah hakikatnya ;-)
      Wallahualam.

    • kalo ragu2 tinggalkan sahaja. sabda nabi “tinggalkan apa yang meragukan kamu kepada apa yang tidak meragukan”.

  295. assalamualaikum…sye nk tnye,btul ke ayam mcd dan kfc tlah disuntik dgn ubat khas yg x halal??
    halal dimkan????

  296. salam,boleh saya tanya choki choki tu halal ke tidak?oh ya satu lagi adakah semua makanan ringan dari luar negara yg tidak mempunyai logo halal itu halal?

  297. salam,kalau dah termakan sesuatu yg tidak diyakini halal apa yg perlu dibuat?

  298. assalamualaikum.. nk tye produk cosmetic, olay total effect halal x? ini kandungan nya:
    Ingredients from packaging: Water, Glycerin, Isohexadecane, Niacinamide (Vitamin B3), Dimethicone, Isopropyl Isostearate, Polyacrylamide, Zinc Oxide, Magnesium Ascorbyl Phosphate, Camellia Oleifera Leaf Extract, Sorbitan Stearate, Cetyl Alcohol, Sucrose Polycottonseedate, C13-14 Isoparaffin, Panthenol (Pro-Vitamin B5), Tocopheryl Acetate (Vitamin E), Stearyl Alcohol, Titanium Dioxide, Dimethiconol, Benzyl Alcohol, Ethylparaben, Laureth-7, Fragrance, Propylparaben, Disodium EDTA, PEG-100 Stearate, Stearic Acid, Sodium Hydroxide, Methylparaben, Oleth 3-Phosphate, Ammonium Polyacrylate, Yellow 5, Red 40.
    harap ada respond..terima kasih byak2…:)

  299. Wa-alaikumussalam wbt.,

    Saya dah teliti senarai ingredient yang terkandung di dalamnya dan didapati tiada yang haram, kecuali glycerin yang digunakan sebagai pelembab (humectant). Glycerin adalah produk daripada pemecahan lemak/minyak. Memandangkan hampir 90% bekalan lemak/minyak dunia adalah daripada sumber tumbuhan, maka logik akal mengatakannya ia daripada sumber tumbuhan – justeru halal. Utk makluman ahli, berikut saya perturunkan fungsi setiap ingredient tersebut mengikut kategori :
    1. surfactants/builders/palsticizers (Dimethicone, Isopropyl Isostearate, Sorbitan Stearate, Cetyl Alcohol, Sucrose Polycottonseedate, Dimethiconol, PEG-100 Stearate, Oleth 3-Phosphate
    2. preservatives : Benzyl Alcohol, Ethylparaben, Propylparaben, Methylparaben,
    3. humactants/moisturizers/occulasives/emollient : Water, Glycerin, Isohexadecane, C13-14 Isoparaffin, Cetyl Alcohol
    4. rheology regulator/plasticizer : Polyacrylamide, Ammonium Polyacrylate, Isohexadecane, Stearic Acid
    5. nutrients (vitamins)/bioactives : Niacinamide (Vitamin B3), Magnesium Ascorbyl Phosphate, Camellia Oleifera Leaf Extract, Panthenol (Pro-Vitamin B5), Tocopheryl Acetate (Vitamin E)
    6. opacifier : Zinc Oxide, Titanium Dioxide
    7. chelating agent (to soften hard water ) : Disodium EDTA
    8. Akali to remove oil : Sodium Hydroxide
    9. colorants : Yellow 5, Red 40
    10. Fragrant

    Sekian dimaklumkan. Diharap keterangan ringkas ini bermunfaat.

    Wallahualam.

  300. Assalamualaikum,
    Saya ingin membawa isteri ke restoran The Ship.
    Saya nak sgt tahu sama ada restoran ni ada ke sijil halal atau tidak. Terima kasih atas bantuan.

  301. assalamualaikum….
    saya ingin mengetahui sama ada bubble tea itu halal atau tidak..terdapat beberapa keraguan…
    mungkin encik boleh membantu saya dgn merujuk disini
    http://en.wikipedia.org/wiki/Bubble_tea

    • ASM,

      Saya dah semak ingredientnya. Tiada yang bersumberkan haiwan. Mungkin ada yang tak jelas tentang perkataan “gelatinous” yang merujuk kepada ciri-ciri “tapioca pearl’ yang digunakan dalam pembuatan bubble tea. “Gelatinous” bermaksud ciri-ciri tekstur (kepekatan, kelikatan) seperti gelatin, dan ia BUKAN GELATIN. Contoh biasa ialah “gelatinous rice” yang merujuk kepada “beras pulut” yang mempunyai ciri-ciri melekit kerana mengandungi kanji “amylopectin” yang tinggi berbanding beras biasa yang tinggi kanji “amylose”.
      Justeru ia adalah jalal dimakan.
      Wallahualam.

  302. Assalamualaikum…sy baru bca 1 info betul ke serbuk kari baba’s mngandungi kulit biawak?? smua org trtanya2 tntng kesahihan 2…kalu btul2 sahih blh kta sebarkan utk kaum islam…mcm toke india.. tahu, cuma nk tahu benarkah knyataan yg kndungan bhn 2….hrp dpt bntu.. sbb rmai pngguna yg mnggunakannya….

    • Wa-alaikumussalam wbt.,
      Saya nasihatkan kita jangan mudah terpengaruh dgn berita-berita mengarut seperti ini. Ada bukti ke?? Untuk apa bahan itu ditambahkab?
      Wallahualam!

  303. Assalamualaikum..terima kasih bnyk2…saya bkn pcya dgn info2 tu..sbb ada sseorg tlh myebarkan.. saya ada brtanya ada bukti ke?dia mnjawab ”masih ada bnyak pilihan blh di mkn”… n ramai kawan2 trus prcya dgn info yg di berikan n trus kata nk buang..n jijik..blh tgk di FB ni (kongsi resepi)ada org mnulis di wall itu….

  304. assalamualaikum..saya ingin bertanya adakah tpg NONA super moist halal di makan?rasa takut plak bila tgk ramuannya..
    antaranya adalah:-pengemulsi (E475,E471,E433,E450,E500)

    tq..

    • Wa-alaikumussalam wbt.,

      Nama kimia bahan-bahan tersebut adalah seperti berikut :
      E475 : Polyglycerol esters of fatty acids [Emulsifier] E471 : Mono- and diglycerides of fatty acids (glyceryl monostearate, glyceryl distearate) [Emulsifier]
      E433 : Polyoxyethylene (20) sorbitan monooleate (polysorbate 80) [Emulsifier]
      E450 : Diphosphates (i) Disodium diphosphate (ii) Trisodium diphosphate(iii) Tetrasodium diphosphate (iv) Dipotassium diphosphate (v) Tetrapotassium diphosphate (vi) Dicalcium diphosphate (vii) Calcium dihydrogen diphosphate [Emulsifier]
      E500 : Sodium carbonates (i) Sodium carbonate (ii) Sodium hydrogen carbonate (Bicarbonate of soda) (iii) Sodium sesquicarbonate [Acidity regulator] [Raising Agent]

      Ingredient E475, E471, dan E433 adalah emulsifier yang berasaskan lemak dan minyak. Memandangkan hampir 90% sumber lemak/minyak dunia adalah daripada minyak tumbuhan, besar kemungkinan minyak tumbuhan digunakan sebagai bahan mula. Pemilihan bahan mula (sumber lemak/minyak) banyak bergantung kepada bekalan pasaran, sumber utama minyak/lemak di mana bahan itu dikilangkan (kalau di Malaysia, sudah tentulah menggunakan minyak sawit) dan isu berkaitan kepenggunaan, termasuklah halal-haram. Oleh itu memandangkan NONA adalah syarikat tempatan, adalah kurang bijak sekiranya mereka menggunakan emulsifier yang haram (bersumberkan lemak haiwan). Tambahan pula amaun yang digunakan adalah sedikit (<1%) sahaja. Kecualilah dapat dibuktikan bahawa E475, E471 dan E433 itu bersumberkan lemak haiwan, maka pada pendapat saya makanan itu adalah halal.

      Wallahualam.

  305. Assalamualaikum..sy ingin mengetahui sama ada kinder joy iaitu mknn kanak2..halal atau tidak..krn ianya tdk mmpunyai logo halal

    • Wa-alaikumussalam wbt.,
      INGREDIENTS:
      EXTERIOR: Milk chocolate (sugar, milk powder, cocoa butter, cocoa mass, soy lecithin, vanillin).
      INTERIOR: Milk powder, sugar, modified (vegetable, palm) oils, cocoa butter, soy lecithin, vanillin.

      32% Milk Ingredients.
      Does not contain peanuts. Safe for persons with peanut allergies.

      Dengan melihat kepada senarai ingredientnya, tiada yang meragukan. Saya berpendapat ia adalah halal.
      Wallahualam.

  306. Assalamualaikum… teman nak kabokan ckit kat kome semua, bukan ape, teman kesian pada pengusaha2 produk halal. memang le kite kalau boleh nakkan barang yang halal dan murah tapi cuba kite pikir2kan kenape produk halal mahal. kite kene kira cara penyediaan, cara memproses dan pembungkusan. semuanye kene dibuat dalam syariat ISLAM tak macam deme2 tu yang xde hukum. main taram je apa yang lalu depan mata. kita ada hukum halal haramnye jadi proses tu yang makan modal lebih sikit. jadi fikir2kan lah….

  307. As salam…

    Saya ingin bertanya adakah coklat ferrero rocher tu halal atau tidak kerana rakan-rakan memberitahu saya produk tersebut tidak halal…

    • Wa-alaikumussalam wbt.,
      Kenapa pula tidak? Adakah ini disebabkan oleh whey protein atau emulsifiers yang digunakan??
      Bercakap tentang whey protein, industri produk tenusu sekarang lebih 90% menggunakan microbial rennet. Demikian juga emulsifier berasaskan lemak/minyak yang masa 90% bekalan lemak/minyak dunia adalah daripada sumber tumbuhan (minyak sayuran). Tambahan pula jumlah yang digunakan adalah sangat sedikit (~0.5%).
      Boleh beri tahu saya apakah ingredients yang meragukan itu?
      Wallahualam.

  308. salam….
    bru2 ni sy ad bli food supplement dr us yg mengndungi whey….jd adakah ia haram untuk dimakan..??
    apakah sbenrnya whey tu?

    • ni ialah kndungnya….

      Vitamin C 60 mg 100%*
      Vitamin D 200 I.U. 50%*
      Vitamin E 30 I.U. 100%*
      Thiamin 5 mg 330%*
      Riboflavin 5 mg 290%*
      Niacin 50 mg 250%*
      Vitamin B6 5 mg 250%*
      Folic Acid 400 mcg 100%*
      Vitamin B12 20 mcg 330%*
      Biotin 300 mcg 100%*
      Pantothenic Acid 100 mg 1000%*
      Calcium 730 mg 70%*
      Iron 6 mg 35%*
      Phosphorus 350 mg 35%*
      Iodine 75 mcg 50%*
      Magnesium 186 mg 45%*
      Zinc 30 mg 200%*
      Selenium 200 mcg 290%*
      Copper 1 mg 50%*
      Manganese 10 mg 500%*
      Chromium 600 mcg 500%*
      Molybdenum 150 mcg 200%*
      Sodium 600 mg 25%*
      Potassium 1230 mg 35%*
      Choline 250 mg
      Inositol 250 mg

      PABA 5 mg
      Creatine Monohydrate 1 g
      L-Glutamine 500 mg

      * Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet.

      Ingredients:
      Complex Carbohydrates, Proprietary Protein Blend (Whey Protein Concentrate, Calcium Caseinate, Egg Albumen, L-Glutamine), Artificial Flavor, Serious Mass Vitamin & Mineral Blend (Potassium Phosphate, Choline Bitartrate, Magnesium Aspartate, Beta Carotene, Inositol, d-Calcium Pantothenate, Zinc Citrate, Ascorbic Acid, Boron Amino Acid Chelate, Niacinamide, Manganese Glycinate, Kelp, d-alpha Tocopherol Succinate, Ferrous Fumarate, Copper Gluconate, Thiamin Mononitrate, Riboflavin, Pyridoxine Hydrochloride, Para-Aminobenzoic Acid, Chromium Picolinate, Selenium Glycinate, Molybdenum Glycinate, Vitamin D3, Folic Acid, Biotin, Cyanocobalamin), Medium Chain Triglycerides, Creatine Monohydrate, Acesulfame Potassium.

    • Wa-alaikumussalam wbt.,

      Whey adalah produk sampingan daripada industri keju. Semasa pembuatan keju, susu lembu akan dikentalkan (coagulate) proteinnya (terutamanya kaseina-caseine) dengan menggunakan enzim protease yang diekstrak secara tradisinya daripada perut anak lembu (calf abomasum) yang lebih dikenali sebagai rennet atau chymosine. Kentalan (curd) itu kemudiannya diperah keluar airnya dan pepejal yang tinggal itulah yang dunamakan keju (cheese).
      Di sini timbul persoalan samasa ada anak lrmbu tersebut disembelih secara Islam atau tidak. Walau bagaimanapun, pada masa ini hampir 90% rennet (atau lebih tepat dipanggil agen pengental – coagulant) adalah disediakan secara bioteknologi : melalui fermentasi mikrob terubahsuai genetik – microbial rennet. Lain-lain enzim protease seperti ficin (daripada buah ara) juga boleh digunakan. Kajian kami di UKM mendapati getah bacang dan mempelam juga boleh mengentalkan susu.
      Sekarang berbalik semula kepada whey. Whey (istilah BM – wei) adalah serum susu atau cecair susu yang tertinggal apabila protein/caseine susu telah dikentalkan. Ia kaya dengan protein (whey protein) dan gula khususnya lactose dan banyak digunakan untuk membuat minuman dan ramuan makanan lainnya. dalam hal ini saya berpendapat, memandangkan hampir 90% agen pengental susu adalah bersumberkan mikrob, maka kemungkinan besar juga ia adalah halal.
      Wallahualam.

  309. saya ingin brtanyakan mengenai produk SK II adakah produk ni halal & ada sijil KKM x? untuk pengetahuan saya belum membeli lg produk ni cuma ingin kepastian dulu

  310. saya ingin tahu tentang produk Muscletech iaitu produk suplemen bina badan..Adakah produk ini mendapat kelulusan halal. Produk ini adalah produk dari luar negara…

  311. Assalamu`alaikum wr wb

    Saya ingin bertanya apakah produk kosmetik SK-II dari Kanebo halal. Ingredient-nya adl spt berikut:

    Water, Saccharomycopsis Ferment Filtrate (Pitera), Sodium Hyaluronate, Butylene GlycoI, Cellulose Gum, Polysorbate 20, Glycerin, Methylparaben, Sodium

    Produk ini sangat terkenal di Jepang, dan skrg banyak sister muslimah yg ingin mulai memakai produk ini. Tapi belum ada keterangan ttg halal atau tidaknya.

    Dimohon informasinya. Terima kasih.

    Wassalam

    Nur

    • Wa-alaikumussalam wbt.,
      Mengikut senarai ingredien, tiada yang bersumberkan lemak.
      1. Pitera : adalah produk daripada fermentasi ragi (yeast) yang kaya dgn asid amino dan vitamin
      2. Sodium Hyaluronate : pelembab kulit dan anti-wrinkle, disediakan secara fermentasi. Sumber asli adalah balung ayam (cocks comb)
      3. Butylene GlycoI : pelembab (humectant), disediakan secara kimia
      4. Cellulose Gum : pelembab, pemekat; disediakan daripada selulosa – sumber tumbuhan
      5.Polysorbate 20 : surfactant, disediakan secara kimia
      6. Glycerin : pelembab (humctant); disediakan daripada hidrolisis/pemecahan lemak dan minyak
      7. Methylparaben : bahan awet, disediakan secara kimia

      Pada pendapat saya, ia harus digunakan.
      Walallahualam

      • Salam. Dr, tapi, pitera itu diextract dari sake, saya dengar dari sumber yang boleh dipercayai, tak boleh pakai SK II sebab ia bersumberkan arak. Lagi pulak, proses fermentasi yang bertujuan supaya proses fermentasi menjadi lebih cepat jadi haram. Melainkan ia dibiarkan terjadi secara semulajadi.

  312. terdapat syampu yg mengandungi alcohol.
    adekah ia boleh dgunakan?

    • ASM,
      tentukan adakah ia ethyl alcohol atau cetyl alcohol? Dalam hukum fiqah, yang dimaksudkan dengan alcohol adalah ethyl alcohol, iaitu produk fermentasi gula seperti yang terdapat di dalam minuman keras – arak dan wain. alkohol (ethyl alcohol) yang digunakan di dalam produk kosmetik adalah alcohol denat (denatured alcohol) yang tidak boleh diminum; justeru ada pendapat yang mengatakan ia dibolehkan. Sila semak dgn JAKIM berkaitan alcohol denat ini. manakala cetyl alcohol bukan produk daripada fermentasi gula, sebaliknya ia sejenis fatty alcohol yang dihasilkan melalui penghidrogenan palmitic acid ……> palmityl alcohol (juga dikenali dalam industri sebagai cetyl alcohol mengikut tatanama INCI) yang digunakan sebagai perapi (conditioner) rambut. Ia tidak haram!
      Wallahualam.

  313. Assalamu`alaikum wr wb

    sy ingin penjelasan drpd yg arif berkenaan dgn supplement yg berasaskan placenta biri2(sheep placenta) adakah ianya halal utk dgunakan oleh umat islam..

    sy amat berharap penjelasan drp phk tn…

    • Wa-alaikumussalam wbt.,
      Di sini saya hanya boleh berikan pandangan peribadi saya mengikut pengetahuan yang saya tahu.
      Uri atau placenta telah lama digunakan dalam produk kosmetik atas beberapa sebab :
      1. uri biri-biri kaya dengan nutrien, faktor tumbesaran dan bioaktif seperti cytokines.
      2. kajian sainstifik menunjukkan uri kaya dengan protein khusus (dinamakan protein usi), sesetengahnya boleh menggalakkan pertumbuhan sel, manakala yang lainnya boleh mengawalatur rembesan hormon dan memperkuat sistem imun (kekebalan).

      Justeru tak hairannya kenapa uri, terutamanya uri biri-biri banyak digunakan di dalam produk suplemen untuk :
      1. anti-penuaan
      2. meremajakan (revitalizing) kulit
      3. meningkatkan sistem imun tubuh
      4. memperbaiki kesihatan/kesejahteraan tubuh

      Persoalan akan timbul apakah biri-biri itu disembelih secara syari’e? atau dibolehkan kerana telah melalui beberapa proses yang menukar sama sekali sifat-sifat asal uri?. Mungkin fatwa yang serupa dengan rennet anak lembu (agen koagulan susu dlm pembuatan keju) boleh digunpakai. Sila dapatkan pandangan daripada JAKIM di alamat http://www.halaljakim.gov.my/ .
      Wallahualam.

  314. nak tanya,,substance bagi product fair and lovely multi vitamin face cleanser dan fair and lovely multi vitamin whitening cream halal x??

    • ASM,

      1. Ramuan dalam Fair and Lovely Multi-vitamin Face Cleanser :

      Water, Glycerine, Propylene Glycol, Pottasium Soap, Vitamin B3, Provitamins B6, C & E Perfume.

      2. Ramuan dalam Fair and Lovely multi vitamin whitening cream :

      Demineralised Aqua, Stearic Acid, Glycerine, 3-Pyridine Carboxylic Acid Amide, Isopropyl Myristate, Octyl Methoxycinnamate, Cetyl Alcohol, Dimethicone, Titanium Dioxide, Parfum, Potassium Hydroxide, Butyl Methoxy Dibenzoyl Methane, Phenoxyethanol, Methylparaben, Propyl Paraben, Hydrolysed Milk Protein, Disodium EDTA

      Setelah melihat senarai ingredients yang terkandung di dalamnya yang boleh dikategorikan sebagai :
      a. surfactant : 3-Pyridine Carboxylic Acid Amide, Dimethicone, Pottasium Soap, Potassium Hydroxide,.
      b. anti-tyrosinase agents/whitening agent :.Butyl Methoxy Dibenzoyl Methane, Vitamin B3, Provitamins B6, C & E
      c. sun-blocker : Titanium Dioxide, Octyl Methoxycinnamate
      d. preservative :Phenoxyethanol, Methylparaben, Propyl Paraben
      e. nutrients :Vitamin B3, Provitamins B6, C & E
      f. humectant/moisturizer : Glycerin, Propylene Glycol
      g. emollient :Isopropyl Myristate, Cetyl Alcohol,
      h. skin conditioner :Hydrolysed Milk Protein
      i. Plasticizer : Stearic Acid
      j. Chelating agent : Disodium EDTA
      k. Solvent : water

      dan kesemuanya adalah bahan kimia (tiada ekstrak daripada haiwan, maka pada pendapat saya, ia harus dipakai.

      Wallahualam

  315. Salam,
    membaca ruangan ni macam menanti buah yak gugur. Bermacam soalan d tanya dgn produk yg disangsikan halalnya. Jawapan yg diterima juga macam kurang menyakinkan (sepatutnya, wallahualam, kemungkinan, dari segi teknikalnya dan macam macam lagi). Sampai kiamat pun tak ada sesiapa nak bertanggungjawab memberi, mengeluarkan, atau menyebarkan kebenaran.
    Hisap rokok yg kononnya penyebab kanser dikeluarkan fatwa Haram. Makan makanan mengandungi sumber haram spt babi atau alkohol tak pula nak didedahkan. Rokok klau haram pun ramai yg masih beli biar naik harganya. x jadi darah daging. Kalau bab babi/ makanan diwartakan nanti …….. sebab ramai yang x akan beli. Sensitiflah, boleh timbulkan ketegangan kaum konon. Akhirnya kita org melayu ni nanti cam menumpang dinegeri sendiri. ‘Nanti diakhir zaman org islam punyalah ramai tapi cam buih laut tolak kiri pi kiri tiup kanan pi kanan. Kalau Jakim x main peranan apalah guna kita bertegang urat. Masing2 ada tanggungjawab. Tanggung ajelah dosa pahalanya. Kita yg kerdil ni pandai2lah membeli. Banyak cakap nanti ke ……….

    • Wa-alaikumussalam wbt.,
      Saya rasa terpanggil untuk menjawab komendan keluh kesah Pal Malang (Kenapa gunakan nama samaran?? Bukankah elok gunakan nama sebenar utk menunjukkan keikhlasan).
      Sebenarnya Pak Malang, saya baru sahaja menjumpai laman web ini tahun lepas. Oleh kerana kesihan melihatkan keadaan kebanyakan pemforum (forumers) terkapai-kapai kerana kekurangan ilmu berkaitan, (maafkan saya, bukan tujuan untuk menghina kalian), maka saya dengan ilmu yang terhad ini cuba menjawab dan sedikit sebanyak merungkai persoalahan/kemushkilan yang ditimbulkan. Untuk maklumat Pak Malang, biarlah saya berikan catatan ringkas tentang diri saya (bukan tujuan saya utk menunjuk-nunjuk, tetapi agar ada keyakinan di pihak pemforum yg dihormati sekelian) :
      1. Nama : Mamot Bin Said (kp : 511101-04-5449, dah menjangkau 60 tahun dah! : Prof. Madya kontrak UKM)
      2. Kelulusan :
      i.. BSc (Hons) 2nd Upper Class – Biological Sciences (UKM, 1975)
      ii. PhD – Food Biochemistry (Univ. of Leeds, UK. 1980)
      iii. Dip. Confectionary Technology (ZDS, Germany, 1990)
      iv. Pernah menghadiri Bengkel Verifikasi Produk Halal Menggunakan Kaedah PCR anjuran Institut Penyelidikan Produk Halal, UPM : 20 – 22 Julai 2010
      3. Kerjaya :
      i. 1975 – 1990 : Pegawai Penyelidik Kanan MARDI, (Bahagian Penyelidikan Teknologi Makanan, Bahagian Penyelidikan Koko Kelapa)
      ii. 1990 – 1993 : Pengarah Kimia dan Teknologi, Lembaga Koko Malaysia, Sabah
      iii. 1993 – 1995 : Pensyarah di Fakulti Sains Hayat, UKM-Bangi
      iv. 1995 – sekarang : Prof. Madya di Pusat Pengajian Sains Kimia dan Teknologi Makanan, Fakulti Sains dan Teknologi, UKM Bangi
      v. Subjek yang diajar (prasiswazah/sarjana) :
      a. Food Chemistry
      b. Food Chemistry Laboratory
      c. Food Analysis Laboratory
      d. Food ingredients
      e. Soap and Detergent
      f. Cosmetic and Personal Care Product Chemistry
      g. The Science of Fats and Oil (Post-graduate)
      h. Chocolate and Sugar Confectionary Technology (Post-graduate)

      Sekali lagi saya tegaskan bahawa saya bukanlah pakar dalam halal/haram dan BAHKAN tidak ada authority untuk menentukan halal atau haram sesuatu makanan atau bahan kosmetik tersebut. Hanya Majlis Fatwa Kebangsaan sahaja yang ada kuasa. Maka itulah di dalam jawaban/komen saya saya masukkan ungkapan:
      1. “sepatutnya” : bermaksud dengan berdasarkan logik akal berlandaskan maklumat sains dan teknologi masa kini
      2. “wallahualam” : memang Allah swt yang maha mengetahui. Yang yang kita miliki hanyalah sebanyak air yang melekat di hujung jarum apabila dicelupkan ke dalam lautan yang luas!
      3. “kemungkinan” : perlu dipastikan melaui teknik bioteknologi bagi mengetahui kesahihan mengandungi lemak babi atau tidak; menggunakan akal berdasarkan hampir 90% sumber minyak/lemak dunia adalah daripada minyak tumbuhan
      4. “dari segi teknikalnya” : berdasarkan cara ia disediakan secara kimia/bioteknologi

      Itulah jawapan yang mampu saya berkan kepada Pak Malang. Ingatan saya untuk diri saya dan pemforum sekelian, kita dituntut untuk :
      1. mencari ilmu
      2. hadir di majlis ilmu (di zaman ICT ini termasukal forum sebegini)
      3. mencintai para ilmuan

      dan itulah yang saya rasakan kita semua disini lakukan.

      Saya minta maaf sekiranya respons saya ini agak keterlaluan dan menyinggung perasaan Pak Malang. Bukan itu tujuan saya, tetapi sekadar menjernihkan keadaan. Sayapun tak boleh salahkan Pak Malang 100% kerana kita sedia maklum dalam banyak hal pihak berwajib terutamanya JAKIN mabanyak “membisu”. maka mahu tak mahu terpaksalah insan kerdil seperti saya ini yang berbekalkan ilmu yang sekelumit menjawabnya agar, sekurang-kurangnya pemforum tak lah terlalu kecewa.

      Wassalam.

      • Alhamdulillah….terjumpa juga saya pada seorang ahli kimia. *Terlerai satu Fardhu Kifayah.*

      • Teruskan usaha Dr…saya kagum kerana Dr sama2 berjuang berdakwah atas pengetahuan dan kepakaran yg Dr ada demi kepntngn umat Islam di Malaysia…

  316. salam
    adakah choki2 tdak bleh di mkan…krana mempunyai lemak babi??

    • Wa-alaikumussalam wbt.,

      Betulkah begitu? Telah dibuktikan melalui kaedah sainstifik? Dengan cakap-cakap sahaja tak boleh. Mungkin minta kepastian daripada Institut Penyelidikan Produk Halal (IPPH) di UPM.
      Kalau dilihat dari suduk teknologi makanan, apa fungsi lemak babi dalam produk tersebut? Mengikut senarai ingredient :
      Choki-choki Assorted Ingredients:
      •Sugar
      •Vegetable oil
      •Whey powder
      •Maltodextrin
      •Milk powder
      •Cocoa powder
      •Cashew nut
      •Emulsifier
      •Strawberry flavor
      •Salt
      •Vanillin
      •Malic Acid
      •Vanilla flavor
      •Food colour (Erythrosine Cl 45430)
      Tak tahulah sekiranya mereka berbohong. Biasanya dalam bisnes kerja membohongi pengguna adalah kerja bodoh, kerana ia sangat merugikan sekiranya pengguna tahu.

      • tetapi Emulsifier ada banyak jenis. dalam kandungan CHOKI CHOKI tak tulis pula Emulsifier jenis apa. Sangat meragukan!

  317. sy respect dr mamot…. prof mamot kn sbb dh de prof madya. berkenaan SKII tu sy musykil sikit sbb 2 mggu lepas sy ke upm halal ade training gcms detection utk alcohol dlm cosmetic. ade sorang dr kate skII haram sbb gune hasil fermentation sagi… adakah haram sbb menghasil alcohol

    • Kalau menggunakan pendekatan hasil fermentasi tak boleh – haram, maka banyaklah lagi produk makanan dan kosmetiks yang haram. Contoh mudah ialah malt venegar, yang merupakan produk fermentasi beralkohol karbohidrat, hukumnya harus-halalkan? Anyway, saya cuma mengeluarkan pendapat peribadi saya. Pada saya Pitera adalah hasil sampingan fermentasi ragi, dab bukannya alkohol! Perkara ini boleh didebatkan secara ilmiah dan sarie’

      Wassalam.

      • Sdri Sheila,
        Tujuan saya maklumkan saya berjawatan PM tu bukan nak menunjuk-nunjuk. Bahkan saya diminta utk isi borang permohonan profesor – tapi saya tak mahu. Tujuan saya adalah utk membantu dgn ilmu sekelumit yang saya ada. Don’t get me wrong!
        Oleh kerana saudara mengatakan ada pihak yang mengatakan produk itu haram kerana mengandungi alkohol, bagaimana pula halnya dengan tapai yang gunakan “ibu tapai” tertentu boleh mencecah kandungan alkohol sehingga 15% (kajian saya ketika di MARDI tahun 1975-1976 dulu)? kandungan biasa alkohol dalam tapai adalah 2 – 5%. kita kena bezakan antara alkohol yang terbentuk sendiri (sebenarnya melalui fermentasi) dengan yang ditambah sebagai “processing aid” atau bahan awet (preservative). Umumnya utk sebagai bahan awet, alkohol (ethanol) yang digunakan adalah “alcohol denat’ (alkohol dijadikan tak boleh dimakan dgn menambahkan methanol atau butanol etc.). Persoalannya adakah alkohol di dalam produk SKII itu alcohol denat (sebagai preservative)? kalau ye, sudah tentu dinyatakan dengan jelas pada label pembungkusnya. Kalau tidak, ia mungkin saki baki daripada proses fermentasi yang sememangnya walaupun dalam jumlah yang sangat kecil, ia masih boleh dikesan dgn menggunakan GCMS. Dalam kes ini dari segi hukum syra’ ia dimaafkan. Manakala alcohol denat memang dibolehkan sbb ia telah diubahsuai sehingga tak boleh dimakan, maka tak mabuklah sebab tak dimakan. Sebenarnya saya kenal mereka yang ada di IPPH tu ;-) This world is too small!

  318. dlm info b4 ni prof kate skII ade balung ayam… cmne kite nk tau balung tu dr sumber ayam disembelih ke x? ke status tu xperlu dipertikai? hehhe… sy gaduan ukm jugak prof. tp budak kejut la… hihi

    • asm,

      Biar saya perbetulkan. Sumber asli hyaluronate adalah daripada balung ayam jantan. Tetapi sekarang ini ia dihasilkan melalui teknik fermentasi. Saya halnya dengan rennet, sekarang ni daripada mikrob terjurutera genetik.

      Haraf perkara ini dah jelas.

      Wassalam.

  319. ala xpew prof. sbb hormat status prof. prof dh layak dh dpt status tu.

    betulkah ade fatwa yg keluar mengatakan 1% alcohol saje yg dibenarkn dlm product yg dihalalkn penggunaan? ade rsearch yg mengatakn tapai yg melebihi 3 hari kandungan alcohol dlm 7%. begitu juga budu…

    sy mmg berura2 nk gune SKII. so lepas ni sy leh pki tanpa rase was2 kn prof… tq 4 the info prof. really appreciate… SKII really good product.

  320. saya nk tanya and dapatkan kepastian adakah coklat “MARS” produk dari Australia halal?

  321. ASM,

    Dengan melihat ingredients yang terkandung :
    ~The ingredients ~

    Sugar, Glucose Syrup, Milk Ingredients (11%) (Skimmed Milk Powder, Milk Fat), Vegetable Fat, Cocoa Butter, Cocoa Mass, Lactose, Demineralised Whey Powder, Fat Reduced Cocoa, Barley Malt Extract, Emulsifiers (Soya Lecithin, E442), Salt, Egg White, Hydrolised Milk Protein, Natural Vanilla Extract, Milk Chocolate contains Milk Solids 14% minimum.

    Saya tak nampak ada yang meragukan, kecuali ada ingredients yang lain?

  322. assalamualaikum…
    kalau sy ingin menjd seperti Dr Mamot bidang ape yg sy harus ambil sewaktu degree??

    • ASM,

      Terima kasih Sdr Hajar. Maaf kerana agak lambat menjawab.

      Sebenarnya saya taklah sepandai mana! Tapi saya memang minat kimia. Bahkan subjek yang melayakkan saya memasuki UM pada tahun 1971 adalah kimia saya pada HSC masa itu mendapat Principle B. Yang lain tu subsid saja. Maklumlah sejak tkn 1 – 5 aliran sastera. Saya ambil HSC di Kolej Islam Malaya di Seksyen 17 PJ (sekarang ni pusat matrikulasi UIAM).

      Untu menjawab soalan sdri, saya cadangkan ikuti program ijazah kimia atau biokimia atau bioteknologi. Sebenarnya hidup seharian kita dikelilingi oleh bahan kimia dan tindak balas kimia. Contohnya fotokimia (penglihatan), elektrokimia (sistem saraf), utusan kimia (hormon), kimia koordinatan (hemoglobin – pengangkutan oksigen oleh sel darah merah), kimia inorganik (garam galian), kimia organik (zat makanan – lemak, protein, karbohidrat), metabolisma tubuh (biokimia) dan banyak lagi. pendek kata kita tak boleh lari daripada kimia. Dalam bidang biteknologi, bidang maru muncul adalah biologi kimia (chemical biology) – memahami biologi melalui tindak balas kimia atau dari aspek kimia. so, you see, chemistry is every where ;-)

      Sekian.

      Wassalam.

    • salam hajar,

      saya nk tambah sedikit dari prof,(Boleh yer prof)…untuk jadi mcm prof boleg gak amik Food Sceince dan Technology…ini kerana Food tech kita akan belajar byk mengenai kimia dalam sesuatu makanan…dan dari situ kita boleh tau apa itu code2 E yang sering dipersoal oleh tuan/puan dalam forum ini…selain itu kita boleh tau komposii makanan dan lain2..Food tech UPM bagi saya bagus sebab saya graduan dari situ juga.(Promote UPM sikit)….

      • Wa-alaikumussalam wbt.,

        Boleh, apa salahnya. Tapi kalau kuat kimia lagi bagus, sebab kalau nak faham apa itu surfactant , iaitu E400 – E499 (cth emulsifier), kita kena sistesis sendiri. Di UPM saya ada kenalan iaitu Prof. Mahiran dan Prof. Zulkifli Kuang, juga orang kimia yang melakukan penyelidikan tentang surfactant. Kami di UKM ada Program Oleokimia dimana kami mensintesis surfactant termasuk MAG dan DAG, biodisel menggunakan enzim lipase sebagai katalis. Saya seronok kerja dengan enzim.

        Sekadar pandangan.
        Wassalam.

  323. as salam…….ingin tahu mengenai produk makanan yg menggunakan bahan2 berkod E……ada yang mengatakan jika kod E digunakan…ianya tidak halal berikutan kod E adalah dr sumber babi…..yang meragukan ada label halal malaysia…..sebagai contoh semua produk keju ada menggunakan kod E……minta penjelasan agar terungkai keraguan…….terima kasih

    • Wa-alaikumussalam wbt.,

      Siapa kata begitu?? Ia TIDAK BETUL!
      E adalah merujuk kepada kod European, atau sekarang European Community (EU) yang diberi kepada setiap bahan tambah (additives) untuk memudahkan pengenalpastian berdasarkan klas kimianya.

      Mengikut kategori itu :
      E100 – E199 : Pewarna
      E200 – E299 : Bahan Awet
      E300 – E399 : Antioksidan, Pelaras Keasidan (acidity regulators)
      E400 – E499 : Pengemulsi, Pengel, Pemekat, Penstabil
      E500 – E599 : Agen Antigumpal (Anti-Caking Agents), Pelaras Keasidan
      E600 – E699 : Penguat perisa (flavour enhancers)
      E700 – E799 : Antibiotik
      E900 – E999 : Pelbagai termasuk agen pengilat (glazing agents), pemanis, gas
      E1000 – E1999 : Bahan kimia tambahan, termasuk enzim, terbitan kanji
      Manakala kod E800 – E899 : bahan tambah makanan haiwan (feed additives)

      Kod yang menjadi kerisauan hanyalah :
      E200 – E299 : Bahan Awet
      kerana boleh disediakan daripada minyak dan lemak dan terbitannya (asid lemak, gliserol).

      Nasihat saya, jangan dengan cakap orang. bertanyalah kepada mereka yang arif. apa yang saudara lakukan (bertanya melalui forum ini) adalah betul!

      Wassalam.

      • klu KOd E452, E501, E621, E627, E631 DAN E150d. . . ADa KH bahAN2 bg KOD ne, HALAL?????

        rePLy ME a.s.A.p. . .

  324. assalam.
    saya ingin tahu produk makanan berunsur coklat utk kanak-kanak iaitu kinder joy
    produk ini ada iklan di tv tetapi tiada tanda halal

    apabila masuk tv iklannya…ramai kanank2 terpengaruh untuk membelinya
    difahamkan ianya produk dr India

    • WASM,

      Perkara ini pernah ditimbulkan dalam forum yang lalu dan saya telah menjawabnya. Tiada ingredient yang meragukan. Hukumnya harus – boleh dimakan. Sila lihat komen saya bertarikh February 23, 2011.

      Wassalam.

  325. betul ker kopi 434 Muar tidak halal?

    • Hi Lily,
      Sy pon tertanya2 status kopi ni halal ke x..harap ade yg bole share infor ttg status halal kopi ini..
      Tq

  326. ASM,

    Boleh saya tahu kenapa ia tak halal? Ada apa-apa ingredient yang tak halal ke?

    • Saya setuju dengan Dr Mamot Bin Said,

      untuk mengetahui dengan lebih detail sesuatu code puan/tuan boleh search dulu maklumat mengenai sesuatu perkara tersebut kemudian kita bertanya.jangan kita serbu je tanya tanpa ada sebarang rujukan.memang kekadang byk email yang kita terima code ini ada lemak babi lah itulah tapi bukan semua code tersebut adalah lemak babi..
      jadi saya nasihatkan kita cari dulu maklumat sesuatu perkara itu dulu….xsalahkan kita mencari ilmu yang kita xtau..

  327. A’salam. Nak bertanya berkaitan produk Mcdonald? Beberapa tahun yang lalu, ada dinyatakan bahawa terdapat keraguan terhadap produk dari syarikat tersebut. apakah keputusan yang terakhir?

  328. Wa-alaikumussalam wbt.,

    Maaf saya tak ada maklumat tentang itu. Cubadapatkan pengesahan daripada Jakim di http://www.halal.gov.my/ehalal/

    Wassalam.

  329. assalammualaikum…..para muslimin &muslimat.kalau ada rasa was-was dan syak sbaiknya jgn dmakan atau digunakan.itu adalah sebaik2 penyelesaian.

  330. askm,saya hendak bertanya domino’s pizza halal ke tidak?

  331. ASSALAMUALAIKUM…

    saya nak tanya adakah betul ke STARBUCKS telah disahkan haram oleh jakim..??
    saya was-was n musykil..

  332. salam….
    saya pengguna produk herbalife..adakah produk ini halal… saya x pasti sebab produk tu tiada logo ‘”HALAL” n satu lagi produk Herbalife Formula 3 ada mengandungi “WHEY”? adakah halal produk ini????

    • Wa-alaikunussakam wbt.,

      Adakah ia produk keluaran tempatan? Kalau ya, dapatkan kepastian drpd pengeluarnya terutama sumber whey yang digunakan, adakah daripada pembuatan keju yang menggunakan “calf rennet” atau “microbial rennet”. Kalau menggunakan microbial rennet ianya halal.

      Wassalam.

      • imported by Herbalife product malaysia sdn.bhd kuala lumpur..
        manufactured by Fine food, itally…
        ada perisa vanilla..macam mana tu? halal ker?? saya ragu2 nie..???

    • assalamualaikum

      saudari ina tahu x dari mana datangnya vanilla, sekiranya x tahu saya syorkan saudari ina pergi ke perpustakaan atau layari laman web klik on VANILLA, pasti saudari akan terkejut. satu lagi ape2 yang berasaskan dari tumbuhan dan tidak dicampur adukan dengan bahan yang asing maka itu adalah halal.

      • Wasm,
        Ada 3 cara penyediaan vanila. Pertama diekstrak daripada biji vanila (sejenis orkid), kedua melalui kaedah bioteknologi (fermentasi) dan ketiga melalui sintesis kimia. Oleh kerana ia adalah bahan kimia, maka tiada keraguan tentang status halalnya.

        Sekian dimaklumkan.

  333. salam.. nk tnya sama ada gelatin dlm pil duromine atau adipex mahupon reductil n seumpama dengannye tue halal x?

  334. Assalamu’alaikum

    Adakah produk dr syarikat beryls chocolate benar2 halal sungguhpun ada logo halal? Maksud saya adakah pemantauan di premis benar2 dibuat? Bagaimana dgn seruan jakim bhw kehalalan sesuatu produk itu bukan hanya brgntg pada bahan2nya tetapi jg proses. Tidak kurang pentingnya adalah major share holder mestilah beragama islam krn selok belok agama boleh shj mengelirukan muslim, inikan lg non-muslim yg mementingkan keuntungan.

    • Wasm,
      Boleh saya tahu apa yang meragukan itu? Umumnya coklat adalah produk berasaskan tumbuhan! Tentang hukum memakan makanan yang shareholder terbesar bukan orang Islam, itu saya tak berana komen ;-)

  335. assalamualaikum,

    saya ada kemusykilan tentang produk penjagaan rambut, iaitu serum yang mengandungi ‘wine extract’ di labelnya. adakah ianya sejenis alkohol denature dan halal digunakan? Boleh jelaskan x apa itu ‘wine extract’ yang terdapat dalam produk tersebut?

    • Wasm,
      Wine extract bukan alcohol denate. Ia merupakan ektrak (bahan yang dipencilkan) daripada red wine. Red wine dihasilkan daripada red grapes yang kaya dengan bahan antioxidants (anthocyanin, quercetin dll polyphenols) yang sangat berfaedah kepada tubuh. Kenapa digunakan dalah produk penjagaan rambut? Dalam kosmetik, anthocyanin digunakan untuk menghitamkan rambut. Ekstrak wain tidak mengandungi alkohol kerana ia produk kering dimana alkohol telah disuling keluar. Sebenarnya sesaorang boleh mengekstrak bahan antioksidan terus daripada red grape tanpa menjadikannya wine. tetapi di Barat kebanyakan buah anggor merah dijadikan wain. Pada pendapat saya, ia adalah produk sampingan industri wain dan TIDAK mengandungi alkohol lagi. Dapatkan pandangan majlis fatwa kebangsaan tentang hal ini.

      Tentang kebaikan red wine extract, sila layari http://www.naturalelixir.com/wine.html

  336. salam….sy nk tye br2 ni…gah sy surf psl petua2 kecantikan dlm internet….ternampak la 1 artikel mengenai produk kecantikan Al Ghader….produk ni merupakan produk dr arab saudi dan penjualan produk ni di indonesia…dlm artikel de sebut bhw arab saudi sgt ketat peraturan nyer dr segi pemprosesan dlm sesebuah pengeluaran produk kecantikan….adakah benar?

  337. salam…. terima kasih prof krn telah byk merungkai segala perkara yang meragukan…

  338. salam …
    prof.. saya mempunyai ank yang ada masalah dengan kulit. ramai Dr mengatakan ianya ekzema. adakah penyakit ini ada kaitan dengan susu atau pemakanan…?

    • ASM,

      Nasihat saya puan perlu berjumpa dengan doktor kanak-kanak (piadektrik). Ada kemungkinan anak puan alah terhadap protein haiwan (susu). mungkin susu bayi berasaskan soya boleh membantu. Walaubagaimanapun, dapatkan nasihat doktor pakar.

      Wassalam.

  339. kali pertama…layari web/blog ni….terima kasih pada yang bertanya dan pada prof yang merungkaikan kemuskilan….

  340. saya sekarang ni…cuma nak dapatkan keju halal….ada sesiapa yang tahu mana saya nak dapatkannya…contohnya keju langkawi…ada sesiapa tahu no contact ke…

    • di perkarangan masjid Taman Mahkota Aman Kuantan ada satu kedai yang menjual keju confirm halal.Contanct me for more info.

  341. adakah ribena haram,saya ada terbaca pasal ni,kalau ribena betol2 haram kenapa jakim xkeluarkan stetment…sebeb ank saya suka sngt minum ribena,lagi satau ada jgk yang mengatakan coke juga haram,betul ke????

    • ASM,
      Siapa yang kata begitu dan apa sebab ia diharamkan? Nasihat saya jangan mudah percaya perkara sebegini kalau tiada bukti yang jelas.

      Wassalam.

      • ada yang kata dlm ribena ada alkohol yang mengandungi lebih dr 0.1peratus..,tq so much..

  342. Oh, baru saya teringat. Kes alkohol dalam ribena ini pernah disuarakan oleh pengguna Islam di UK kira-kira 2 tahun dulu. Pendapat peribadi saya dalam hal ini adalah seperti berikut :

    1. Disebabkan masalah pengendalian, telah berlaku pencemaran yis (yeast) pada bahan mentah (buah anggor) yang digunakan sebelum pemprosesan lalu mnyebabkan berlakunya fermentasi spontan (spontaneous fermentation) gula membentuk alkohol (disini dihadkan kepada etil alkokol – etanol).

    2. Proses pembotolan/pempasteuran kurang sempurna sehingga menyebabkan terdapat sebilangan kecil yis yang masih mandiri (servive) yang boleh menyebabkan fermentasi gula membentuk alhohol (etanol) dan gas karbon dioksida.

    Kedua-dua kemungkinan tersebut (pembentukan sebelum & selepas pemprosesan) sukar dielakkan kerana produk tersebut adalah produk tinggi gula yang cenderung mengalami fermentasi beralhohol (alcoholic fermentation) sekiranya terdapat pencemaran silang (cross contamination), terutama mikroorganisma yis. Oleh kerana alkohol tersebut terbentuk semasa pemprosesan produk (BUKAN bertujuan membuat wain), maka mengikut fatwa JAKIM ia dibolehkan. Sila layari laman web berikut untuk kepastian : http://www.e-fatwa.gov.my/fatwa-negeri/fatwa-berkaitan-etil-alkohol-dalam-makanan

    Wassalam

  343. kata JAKIM lulus ok. mane tau, ia ke atau x. Ada dengar kata ada tangan2 yg x bertanggungjawab beri label halal.

  344. ASM
    Kita tidaklah boleh bertindak atau membuat keputusan status halal-haram sesuatu barangan makanan itu hanya dgn berdasarkan “cakap dengar” (hearsay) semata-mata kerana ia ditakuti boleh menjadi fitnah dan menjerumuskan kita ke dalam kedzaliman (zalim = meletakkan sesuatu bukan pada tempatnya). Ini nasihat saya!
    Wassalam

  345. assalamualaikum,
    produk kopi langsing ni diklasifikasikan sbg produk mknn oleh kkm,tp xde cop halal dn xde senarai kt kkm pn.sape2bleh tlg check atau link for more info….so sweet coffee sweet

  346. salam dr.anak saya rayyan umor br 2 thn suka sgt mkn cumi-jelly.mmg klu beli saya pastikan ada logo halal jakim tp kdg2 terdetik rasa ragu.bleh tlg jelaskan..

  347. salam dr. halalgel menyatakan 90% gelatin yang digunakan dalm pembuatan makanan seperti puding etc adalah dari sumber lemak babi..betulkah?

  348. Salam WBT…
    Saya selalu berjalan2 di pasaraya utk mencari keju yang halal.Tapi mmg xpnh jupe..mostly dr Australia…saya kurg yakin wpun ade pengesahan halal drpd pihak di sane..Cmne ye??? leh x sahabat cdgkan jenis keju yg halal???

  349. Salam WBT…
    Saya selalu berjalan2 di pasaraya utk mencari keju yang halal.Tapi mmg xpnh jupe..mostly dr Australia…saya kurg yakin wpun ade pengesahan halal drpd pihak di sane..Cmne ye??? leh x sahabat cdgkan jenis keju yg halal???

    • Wa-alaikumussalam wbt.,

      Saya rasa kalau produk halal daripada Australia, kita boleh percaya. mereka juga ada mengeluarkan gelatin halal. Memang ada keju yang dihasilkan di Eropah dan US menggunakan animal rennet. Tetapi setahu saya pada masa ini hampir 90% agen pengental susu (milk coagulant) adalah daripada mikrob terubahsuai genetic (genetically modified microbs). Mungkin laman sesawang ini boleh membantu : http://halalguide.org/List_produk_haram.html

  350. ada sesiapa yg boleh beritau tak buttercup halal atau tidak

  351. Assalamualaikum.
    adakah roti gardenia di WP LABUAN Halal?? sebulan yg lepas logo halal ditutup dgn stiker. skrg ni tidak lagi.. minta bantuan pihak berwajib…

  352. Assalamuaalaikum, betulkah ada kandungan lemak babi di dalam makanan kesihatan Amway? Sesiapa yg ada maklumat mengenainya.. tolong share ya..

  353. assalamualaikum,
    cocktail boleh di makan?

  354. Assalamualaikum,
    cocktail boleh di makan?

  355. Assalamualaikum,
    cocktail brand ligo product of U.S.A halal di makan atau tidak

  356. Assalamualaikum,
    Apollo halal atau tidak, Dr Mamot?? Mohon dijawab :)

    Email saya: vania.wirawan@yahoo.co.id

  357. Assalamu`alaikum Dr…

    Saya nak tanya pasal product kosmetik hada labo…

    Pengeluarnya kata ni product 100% bebas dari haiwan. Kerana asas/dasarnya daripada plant and syntethic….

    Contains advanced skin hydrating ingredient – Super Hyaluronic Acid, with twice the moisture retention capacity of Hyaluronic Acid (1gm of Hyaluronic Acid is able to hold up to 6 litres of water).

    Ingredients:
    Water, Glycerin, Hydrogenated Polydecene, Dipropylene Glycol, Caprylic/Capric Triglyceride, PPG-10 Methyl Glucose Ether, PEG-20 Sorbitan Isostearate, Glyceryl Stearate, Stearyl Alcohol, Dimethicone, Carbomer, Behenyl Alcohol, Methylparaben, Sodium Hyaluronate, Triethanolamine, Phytosteryl/Octyldodecyl, Lauroyl Glutamate, Disodium EDTA, Propylparaben, Sodium Acetylated Hyaluronate.

    **Behenyl alcohol tu mcm mana Dr? termasuk dalam alkohol yg tak dibenarkan?

    Sekian dulu dari saya.

    terima kasih banyak2.

    Jzkk.

  358. Wa-alaikumssalam wbt.,
    Maksudnya emulsifiers dan ramuan lain yang mempunyai gugusan asil (acyl group – fatty acid group) dan glycerol adalah daripada sumber minyak tumbuhan. Alhamdulil-Allah ianya halal. Yang lain tu adalah bahan kimia yang disediakan secara kimia, manakala hyaluronate disediakan secara bioteknologi – fermentasi.

    Berhubung dengan behenyl alcohol adalah produk penurunan (reduction product) daripada asid behenik. Asid bebenik (C22:0) disediakan melalui penghidrogenan erucic acid yang banyak terdapat dalam rapeseed oil. Sumber asal adalah Ben oil (or behen oil), yang diekstrak daripada biji Ben-oil tree (Moringa oleifera).Walaupun dari segi kimia ia adalah sejenis alcohol (formular umum R-OH), namun ia bukanlah alkohol (alkhol dlm bahasa Arab) yang dimaksudkan dalam hukum fikah – iaitu ethyl alcohol – ethanol yang dihasilkan daripada pembuatan arak (khamar) – produk fermentasi gula oleh yeast menjadi ethanol dan gas karbon dioksida.

    Justeru penggunaan produk di atas adalah harus.

    Wassalam.

    • Terima kasih Dr atas perkongsian dan penjelasan (keseluruhan posting di atas).

      Barakallahufikh wa jazakallahu khairon katsiron.

      Semoga segala usaha dan concern diterima Allah sebagai amal soleh.

      =)

      • assalamualaikum..saya nak tanya,jika bahan-bahan yang digunakan dalam produk hada labo ini tidak mengandungi bahan-bahan yang haram tapi tidak mempunyai sijil halal,boleh ke muslim menggunakan produk ni? terima kasih..

      • Asm,

        Saya dah semak maklumat syarikat daripada web-site http://www.hadalabo.com.my/en/faqs.html.
        Memang katanya produk tak mengandungi sumber daripada haiwan. Tetapi produk “Lifting and Firming Care mengandungi hydrolyzed collagen. Collagen adalah protein di dalam tisu penyambung haiwan terutamanya kulit. Perlu pastikan sama ada sumbernya adalah daripada merine source (ikan) dan bukannya haiwan darat seperti lembu. Keengganan syarikat mendapatkan logo halal juga menjadi satu tanda tanya. Kalau saya KIV duluutk produk Lifting ang Firming Care. Produk lain adalah OK berdasarkan ramuannya.
        Wassalam.

    • terima kasih atas penerangan prof. semoga usaha prof. ini dapat membantu ramai muslimin dan muslimat tentang keraguan dalam produk yang dijual di negara kita. Assalamualaikum..

  359. adakah makanan yg dijual di mahnaz food di shah alam halal?
    sebabnye dia xde pn logo halal..

  360. salam Tuan,
    Kod E471 dlm label kod snack je nama apollo malaysia tu halal ke…. boleh jelaskan..

  361. Wasm,
    E471 adalah Mono- and diglycerides of fatty acids (glyceryl monostearate, glyceryl distearate), iaitu sejenis pengemulsi (emulsifier). Disediakan melalui tindak balas glycerolysis antara glycerol (produk hidrolisis lemak/minyak) dengan minyak dan lemak. Di Malaysia sumber lemak/minyak adalah minyak sawit, justeru E471 adalah berasaskan sawit – maka ia halal.

    • Produk
      BLACK CHECKER COCOA FLAVOUR LAYER CAKE
      BRAND: APOLLO
      -APOLLO FOOD INDUSTRIES (M) SDN. BHD.
      STATUS HALAL : Sijil Sah
      Tarikh Tamat
      15/04/2013
      Syarikat
      APOLLO FOOD INDUSTRIES (M) SDN. BHD.

  362. betul ke produk penjagaan kulit garnier xhalal?

  363. assalamualaikum..

    saya telah menerima hamper dari famous amous dan di dalam nye trdapat sebotol sparkling juice yg dinyatakan tanpa alchohol dan mempunyai cop halal dari australia.

    ade sesetengah pihak mengatakan ianya boleh diminum tp ade pihak lain yg pernah merasa meminum arak/wine mengatakan ianya tidak boleh diminum kerana ia berbuah dan masam seperti wine.
    jd sye benar2 keliru.boleh atau tidak sparkling juice itu diminum?

    • Wasm,

      Pendapat peribadi saya kalau dah ada tanda tanda halal walaupun bukan dari Malaysia, kenapa pula perlu diragukan. Sebagai negara pengeluar, sudah tentu mereka lebih arif. tentang rasa masam tu memanglah sebab dalam anggor ada asid tartarik (tartaric acid). Dalam buah limau ada asid sitrik (citric acid) dan epal ada asid malik (malic acid). Kesemuanya asid buah (fruit acids). Yang tak boleh kalau ada alkohol yang sengaja dihasilkan seperti dalam pembuatan wain. Mengikut JAKIM sekiranya minuman itu mengandungi sedikit alkohol, maka ia dima fkan sebab agak sukar untuk mengelakkan fermentasi beralkohol (alcoholic fermentation) berlaku dalam produk yang kaya gula seperti perahan anggor. Dengan adanya pencemaran yis (yeast) daripada persekitaran (udara, tanah, kotak, tangan pekerja, lebah, lalat buah) fermentasi spontan (spontaneous fermentation) boleh berlaku lalu membentuk alkohol.

      Sekian dimaklumkan.

      Wassalam.

      • Cuma nak tambah sedikit lagi. Rasa masa juga disumbangkan oleh asid fenolic (phenoilc acids) seperti ferulic acid, caffeic acid yang memang terdapat terutama di kulit buah anggor tersebut. Ia baik untuk kesihatan kerana merupakan bahan antioksidan yang kuat.

        Sekian.

  364. apakah produk ligo raisin itu halal dan selamat utk dimakan?

  365. ASM,
    Kenapa pula tidak sebab ia adalah buah anggor kering!

  366. Salam,
    Saya ingin mengajukan soalan ini untuk pihak JAKIM.
    Adakah semua produk makanan & minuman yg disiarkan melalui iklan tv adalah halal dari segi syarak.

  367. terima kasih dr. penerangan yg diberikan amat lengkap:)

  368. (Sekadar berkongsi…)
    Which E-numbers and additives are from animal origin ?

    In this document we list which E-numbers may be derived from animal origin. In many cases the origin of the product may be either from animal or non-animal sources. This is especially the case for those additives that contain fatty acids. These are normally of plant origin, but animal origin cannot be excluded. As the products are chemically identical, only the produces can give information on the exact origin.
    Each religious (Muslim, Jew, Hindu or other) or other group (vegetarians, vegans) can use the list below to determine whether or not to accept the additive.

    E-number Name Origin
    E120
    Carmine, Cochineal Colour isolated from the insects Coccus cacti
    E322
    Lecithine Soy beans and for some purposes from chicken eggs.
    430
    Polyoxyethylene(8) stearate Stearic acid is a fatty acid. See note below this table.
    E431
    Polyoxyethylene (40) stearate Stearic acid is a fatty acid. See note below this table.
    E432
    Polyoxyethylene-20-sorbitan monolaurate Lauric acid is a fatty acid. See note below this table.
    E433
    Polyoxyethylene-20-sorbitan mono-oleate Oleic acid is a fatty acid. See note below this table.
    E434
    Polyoxyethylene-20-sorbitan monopalmitate Palmitic acid is a fatty acid. See note below this table.
    E435
    Polyoxyethylene-20-sorbitan monostearate Stearic acid is a fatty acid. See note below this table.
    E436
    Polyoxyethylene-20-sorbitan tristearate Stearic acid is a fatty acid. See note below this table.
    441 (invalid)
    Gelatin From animal bones. Since the BSE crisis mainly from pork, but other animal bones are used. Halal gelatin is available in specialised shops.
    E470
    Fatty acid salts For fatty acids, see note below this table.
    E471
    Mono- and di-glycerides of fatty acids For fatty acids, see note below this table.
    E472
    Esters of mono- and diglycerides For fatty acids, see note below this table.
    E473
    Sugar esters of fatty acids For fatty acids, see note below this table.
    E474
    Sugarglycerides Combination of sugar and fatty acids. For fatty acids, see note below this table.
    E475
    Polyglycerol esters of fatty acids For fatty acids, see note below this table.
    E477
    Propyleneglycol esters of fatty acids For fatty acids, see note below this table.
    478
    Mixture of glycerol- and propyleneglycol esters of lactic acid and fatty acids For fatty acids, see note below this table.
    E479 and 479b
    Esterified soy oil For fatty acids, see note below this table.
    E481/2
    Natrium/Calcium-stearoyllactylate Mixture of lactic acid and stearic acid, a fatty acid. For fatty acids, see note below this table.
    E483
    Stearyltartrate Mixture of tartaric acid and stearic acid, a fatty acid. For fatty acids, see note below this table.
    484
    Stearylcitrate Mixture of citric acid and stearic acid, a fatty acid. For fatty acids, see note below this table.
    E485
    (invalid number) Gelatine From animal bones. Since the BSE crisis mainly from pork, but other animal bones are used. Halal gelatin is available in specialised shops.
    E491-5
    Combinations of sorbitol and fatty acids For fatty acids, see note below this table.
    542
    Edible bone phosphate From animal bones. Since the BSE crisis mainly from pork, but other animal bones are used.
    E570-73
    Stearic acid and stearates Stearic acid is a fatty acid. See note below this table.
    E626-29
    Guanylic acid and guanylatens Mainly from yeast, also from sardines and meat.
    E630-35
    Inosinic acid and inosinates Mainly from meat and fish, also made with bacteria.
    636, 637
    Maltol and Isomaltol From malt (barley), sometimes also from heating milk sugar.
    E640
    Glycin Mainly from gelatine (see 441 above), also synthetically.
    E901
    Bees wax Made by bees, but does not contain insects.
    E904
    Shellac Natural polymer derived from certain species of lice from India. Insects get trapped in the resin.
    913
    Lanolin A wax from sheep. It is excreted by the skin of the sheep and extracted from the wool.
    920-21
    Cystein en cystin Derived from proteins, including animal protein and hair.
    E966
    Lactitol Made from milk sugar
    1000
    Cholic acid From beef (bile)
    E1105
    Lysozym From chicken eggs

    Fatty acids
    Fats, whether from plant or animal origin, consist of glycerol and generally 3 fatty acids. Fats can enzymatically be split in fatty acids and glycerol. The fatty acids can be purified and reconnected to glycerol as mono- di- of triglycerides (glycerol with 1, 2 or 3 fatty acids respectively). Many additives consist of these semi-natural fats, which act as emulsifiers.
    These semi-natural fats are degraded and metabolise din the body, just like normal fat.
    Chemically the fatty acids from animal or plant origin are identical. Therefore the origin is of no importance for the function in the food. Producers thus normally choose the cheapest oils to make these fats. This is generally some vegetable oil. However, animal fats can not be excluded.
    Unfortunately it is not possible to distinguish animal and vegetable fatty acids in the final product. Only the producer can provide information on the origin. As there is a risk for animal fats, Jews, Muslims, Hindus and vegans should avoid these products, unless the origin is mentioned by the producer.
    Other common ingredients of animal origin :

    Casein and caseinate A protein from cow’s milk
    Gelatin From animal bones. Since the BSE crisis mainly from pork, but other animal bones are used. Halal and kosher gelatin is available in specialised shops.
    Lactose Sugar from cow’s milk
    Omega-3-fatty acids From fish, seals and soy.
    Whey and wheypowder A fraction of milk, see also here.
    (Whey, wheypowder and cheese may not be halal when the animal that provided the rennet to clot the milk, is not slaughtered according to Islamic rules. Only the producer can provide the information on the status of these products.)

    Overview of additives and ingredients that are often mentioned as being from animal origin:

    E101
    Riboflavin (lactoflavin) Yellow food colour. It can be isolated from milk, but commercially produced from micro-organisms. Isolation from milk is too expensive.
    E153
    Carbon Prepared from charcoal from burned wood. Can be obtained from burned animals, but this is no longer done.
    E161g
    Canthaxanthin Colour prepared from mushrooms or synthetically from carotene. Historically it was also prepared from shrimp waste or flaming feathers. Synthetic cantaxanthin is cheaper and has higher purity.
    E270
    Lactic acid and lactates Made by bacterial fermentation on sugar waste (molasses). It is not present in milk. All fermented products (dairy and non-dairy) contain lactic acid as the result of bacterial fermentation. Commercially only prepared from sugar.
    E306, 307, 308
    Tocopherols (vitamin E) From vegetable oils. Also in animal (fish) oils but these oils are too expensive. Fish oils are, however, used as a source in food supplements, but not in foods, due to the strong flavour.
    E325-7
    Lactates See E270 above.
    375
    Nicotinic acid (vitamin B3) From yeast. Production from liver is too expensive.
    E422
    Glycerol Part of animal and vegetable fat. Commercially made synthetically from petroleum.
    E476
    Polyglycerolpolyricinoleate Synthetic vegetable fat.
    E620-5
    Glutamates. Commercially only made from sugar by bacterial fermentation or from seaweed. Theoretically from any protein, but that is too expensive.
    E927b
    Ureum Synthetic. Can be isolated from urine, but too complicated and expensive.
    – Vitamin B12 Commercially only made by bacterial fermentation. Isolation from meat is too expensive, due to the very low concentrations.

  369. produk kecantikan natural 99 vitamin plus,boleh ke kita gunakan?

  370. assalamualaikum…
    saye nk tny nutella ferrero halal ke x..sebab ade yg ckp halal ade yg ckp x..kawan sy dri langkawi ade bg sy nutella sebotol..nk tau sama ada halal untuk dimakan atau tak..

    • bg saya…sy xberani nak makan sesuatu makanan tu kalau xde cop halal…kalau tak silap saya rasanye nutella xde cop halal kan…tp ini sekadar pandangan saya je…

  371. mohon share di facebook..

  372. slm,nk tnye produk munchy’s halal ke?

    • Wasm,

      Boleh tolong maklumkan sebab kenapa ia meragukan? Adakah kerana emulsifiers yang digunakan? Tentang status kehalalan pengemulsi E471, E472 sdb kena tanya pengilang, dari negara mana ia diperolehi. Sekiranya daripada kilang oleokimia di Malaysia, sudah tentu sumber adalah minyak sawit. Saya tak dapat menjawab soalan tersebut. Mungkin pihak JAKIM boleh respons.

  373. nak tanye…tolong la jawab…produk BABY BITES yang ada 3 perisa tu halal tak untuk anak2 kita makan sebagai snack?

    • ASM,

      Boleh maklumkan senarai ingredients yang tertera di belakang pembungkusnya untuk mudah saya teliti. Nyatakan juga ia dikilangkan di mana? Lazimnya yang menjadi kerisauan adalah E471, E472!

      • sy pown ada beli..
        tp xde cop halal..

        ingredients:..
        fruit filling (40%)[fruits (apple paste (17%), Blueberry puree (2.4%)), invert sugar, sugar, humectant (422), gelling agent (440), wheat fibre, flavour, food acids (296, 327)], wholemeal wheat flour (20%) [vitamin (thiamin)], water, glucose, sugar, wheat flour, unsalted butter, milk solids, rolled oats (1.2%), humectant (422), wheat bran (1.0%), raising agents (450, 500), emulsifiers (soy lecithin, 471), inulin (dietary fibre), flavour, natural colour (annatto), traces of peanuts, tree nuts, egg and sesame..

        pembungkusan ..
        aust

        diimport dan diedarkn :
        summit company (M) sdn bhd.
        kt p.j

        sy ada beli..untuk anak saudara sy masa dye xnk makan semua benda..
        xprasan plax xde cop halal..sbb ramai sngt owg islam beli..

  374. adakah kek lapis apollo tu halal

  375. Pn Azie,
    ASM
    Berikut adalah identiti semua ingredient berkod E yg dinyatakan :
    E422 – Glycerol : pelembab (humectant)
    E440 – Pectin : agen pengel (gelling agent)
    E295 – Malic acid : asid organik yang banyak terdapat dlm buah apple
    E327 – Calcium lactate : garam kalsium asid laktik. Asid laktik dihasilkan daripada fermentasi asid laktik oleh bakteria Lactobacillus lactis
    E450 – beberapa garam diphosphates : sebagai pengemulsi, disediakan secara kimia
    E500 – Sodium carbonate : agen penaik doh (melalui penghasilan gas CO2)
    E322 – Lecithin : pengemulsi makanan, sumber industri daripada soya
    E471 – Mon- Diglycerides : pengemulsi makanan
    Daripada senarai tersebut, cuma E422 dan E471 yang menjadi kerisauan kerana kedua-duanya bersumberkan lemak/minyak. Sebenarnya ia bergantung kepada sumber utama yg terdapat di negara pengeluar ramuan tersebut. Kalau di Malaysia, sumber adalah minyak sawit, Kanada adalah canola oil, US minyak soya/jagong. Cuma pengilang saja yang tahu sumber bahan mentah yang digunakan utk menyedialakan E422 dan E471. Perlu diingat, bekalan minyak/lemak dunia adalh minyak sayuran (vegetible oils).

    Wassalam.

  376. salam..aritu buka FB..jupe kata produk mamee tak halal..tapi bila buka web halal malaysia tertera produk mamee itu hala dan lesen sah hingga june 2012..camne ni mana satu betul..

  377. nak tanya sapa tau sos cili / kicap jenama Puteri tu halal ke?

    Thanks

  378. assalamualaikum dr, mamot,
    sya nk tahu adakah produk yg dikeluarkan oleh HPA halal ataupun tidak?? sebab dekat semua barangan keluaran pdoduk ini tak ada pun logo halal… hrganya pun mahal…
    terima kasih atas respon yg diberikan…

  379. kehalalan sesuatu produk atau makanan pada zaman moden sekarang ni memang memerlukan kajian dengan alatan dan ilmu kimia yang mendalam. bukan mudah. sebagai pengguna kita perlu mengkaji. link ni mungkin membantu..

    http://www.muslimconsumergroup.com/cosmetic.html

  380. Salam. Saya ingin kepastian dengan sardine ayam brand. Adakah ia halal. Apakah maksud di bawah halal logo Malaysia— no siri MS…. .
    Produk milo dan cornflake nestle sekarang dikeluarkan juga oleh nestle jiran Asean. Boleh kah ia nya diperakui kehalalannya.

  381. salam.
    Saya nak tanya susu anlene halal @ tidak
    kalau tidak halal kenapa

  382. vaseline lotion halal ke x??

  383. Salam, boleh saya cadangkan tuan buat 1 page khas untuk senaraikan jenama dan produk yang ada logo halal TETAPI sebenarnya TAK HALAL. Saya agak keliru apabila kehalalan satu produk di tarik balik, berita ini di tidak di kongsikan di WARTA BERITA ataupun di muka depan akhbar… kalau pun ada, kenapa perlu di tutup jenama mereka? bagaimana dengan umat yang tidak excess kepada internet? Mohon war warkan produk2 yang di tarik balik kehalalannya ataupun sememangnya TAK HALAL melalui media massa…

  384. ANA nak tahu, adakah pemakain LOSYEN HARAM? LOSYEN VASELINE boleh pakai tak? TQ

    • Wasm,
      Secara umum losyen (lotion) adalah emulsi minyak dalam air (o/w emulsion). Justeru ia memerlukan pengemulsi (emulsifier). Halal atau haram penggunaannya adalah bergantung kepada pengemulsi yang digunakan. Sila lihat pada label apakah jenis pengemulsinya. Mengikut konsep istihalah (transformation), penggunaan apa jua pengemulsi dibolehkan kerana ciri-ciri produk akhir (pengemulsi) adalah berbeza (telah bertukar sama sekali) dengan bahan mula (lipofilik = lemak/asid lemak; hidrofilik = poliol seperti gula, sorbitol, hidrokoloid cth. guar gum, dll).

      Tentang losyen vaselin, boleh maklumkan kepada saya ingredientnya, nanti saya semak jenis pengemulsi yang digunakan.

      Wassalam

      • Assalamu’alaikum Dr, saya juga nak tahu losyen Vaseline halal ke haram.
        Ingredients: Ethylhexyl Salicylate, Glycerin, Niacinamide, Phenylbenzimidazole Sulfonic Acid, Glycol Stearate, PEG-100 Stearate, Butyl Methoxydibenzoylmethane, Dimethicone, Phenoxyethanol, Glyceryl Stearate, Potassium Hydroxide, Caprylyl Glycol, Carbomer, Cetyl Alcohol, Xanthan Gum, Perfume, Sodium Hydroxide, Disodium EDTA, Stearamide AMP, BHT, Methylisothiazolinone.

        Terima Kasih.

      • Wa-alaikumussalam,
        Ok, tiada yg haram, semuanya produk kimia.
        Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

  385. salam … boleh beritahu saya samaada APOLLO CAKE,halal dimakan

  386. Is it MARMITE include within halal product???

  387. salam saya nak tanya head and shoulder syampoo halal x?

  388. Assalamuaikum..
    mohon penjelasan,saya ada terlihat beberapa produk makanan yang dikeluarkan oleh syarikat Germany.salah satunya adalah Hazelnut Chocolate Spread DUO,yang mengandungi bahan spt, whey powder,fat reduced cocoa powder,maltodextrine,emulsifier;soya lecithins,dan vanillin. adakah produk ini boleh digunakan,walaupun tiada tanda halal?

  389. Salam..
    nk tnya bovril halal tak?sy tgok kat blakang memang ada halal tpi ditutup dengan pelekat merah.

  390. salam..
    saya sokong sgt kalau ada website senarai produk tempatan/import HALAL dan HARAM termasuk produk yg diharamkan kerana mengandungi bahan2 MERBAHAYA….malaysia negara islam jd sepatutnya pihak2 yg berkaitan seperti PPIM,JAKIM dan Jabatan kesihatan dan lain2 lg[kalau ada] boleh bekerjasama untuk menjayakannya dan kami pengguna amatlah mengharapkannya. diharap pihak2 yg berkaitan fikir2kan…timakasih

    • assalamualaikum…bedak ultima II mengandung lecithin apakah halal untuk digunakan???syukron ustadz jawabannya…

  391. assalamualaikum.. bedak ultima II mengandung lecithin..apakah halal digunakan..syukron ustadz…

    • Lecithin adalah fosfolipid yang digunakan sebagai pengemulsi. Sumber utama adalah kacang soya. Justeru ia harus digunakan.

  392. Bagaimana dgn penggunan kicap pekat cap angsa.banyak kedai makan menggunakan

  393. Assalamualaikum

    Ubatan,Makanan dan minuman buatan orang bukan Islam perlu di pantau dan diperiksa selalu secara mengejut sebabnya mereka2 ni lebih memikirkan keuntungan dari kerbersihan dan halal.Kalau tidak melakukan sedemikian generasi islam kita dimasa hadapan akan jadi jahat dan berat mengerjakan perintah Allah swt.

  394. Wasm,

    Bagus cadangan tu. Perlu dingat hampir semua produk ubatan dan makanan/minuman yang diimport dikilang oleh orang Bukan Islam!

  395. assalamualaikum…adakah EVERSOFT FACIAL CLEANSER halal untuk digunakan?…saya perhatikan bahawa ramai orang ISLAM yang menggunakannya tapi tidak terdapat logo HALAL…ini adalah bahan2 yang terkandung dalamnya :

    Ingredients : Water, Palmitic Acid, Myristic Acid, Glycerin, Stearic Acid, Potassium Hydroxide, Potassium Cocoyl Glycinate, Methylpropanediol, Glyceryl Stearate, Persea Gratissima (Avocado) Oil, Lauric Acid, Triclosan, Organic Ginkgo Biloba, Citrus Paradisi Fruit Extract, Pentasodium Triphosphate, Polyquaternium-10, BHT, Tetrasodium EDTA, Fragrance, Methylisothiazolinone

    mohon penjelasan…terima kasih…

    • Wasm,
      Kebanyakan ramuan adalah bahan kimia, cuma sedikit daripada ekstrak tumbuhan yang bertindak sebagai bahan bioaktif. cuma ramuan yang boleh meragukan adalah bahan kimia daripada hidrolisis lemak/minyak : asid lemak (asid palmitik, miristik, stearik, laurik) dan gliserin. Memandangkan sumber utama minyak/lemak pada masa ini adalah daripada tumbuhan (minyak sayuran seperti minyak sawit, soya, zaiton, bunga matahari, kanola), kemungkinan besar asid-asid lemak tersebut dan gliserin adalah daripada sumber minyak tumbuhan. Walau bagaimanapun, hanya pengilang yang tahu dari sumber mana (lemak haiwan atau minyak tumbuhan)itu diperolehi.

  396. Assalamualaikum, saya merupakan pengguna sejenis produk kecantikan dan kesihatan berjenama NK FTs petua awet muda. Baru baru ini saya di beritahu bahawa produk tersebut mengandungi kalogen yang diperbuat dari uri, adakah benar berita tersebut sedangkan produk tersebut mempunyai tanda halal jakim! tolong beri respond dan penjelasan!

  397. assalamualaikum..sy menggunakan pencuci muka jenama garnier aqua defense (buah-buahan)…apabila sy search kt page,xda pn produk yg saya guna skang ni..kat tiub tu byk tulisan cina,ttp ada jgak tulisan melayu?camne ye prof,halal ke tidak??iklan kt tv pn dia ada state situ halal..tp sy was-was dgn perasa(buah-buahan) ini..terima kasih

    • wa-alaikumussalam wbt.,

      Maaf sbb agak lambat respons. Produk itu dikilang di China, itu sbb ada tulisan Cina pd labelnya. mengikut laman webnya, ia mengandungi vitamin E dan jus buah-buahan dan bukannya perisa buah-buahan seperti yg Puan jangkakan. Jus buah-buahan memang kaya dengan asid buah-buahan (fruit acids) yang dalam Sains Kosmetic dikategorikan sebagai alpha hydroxy acids (AHA). Contoh AHA daripada buah-buahan ialah malic (apple), tartaric (anggor) dan citric (orange/citrus) acids. AHA lain adalah lactic acid daripada susu. AHA sememangnya baik untuk kulit sebagai pelembab dan anti penuaan (membuang garis-garis halus/kedut). Ia juga digunakan dalam sediaan pengelupasan kulit untuk mendapatkan kulit yang baru, licin dan lembut. Oleh kerana dalam TV telah dikatakan ianya halal, justeru bolehlah gunakan tanpa ragu-ragu.
      Wassalam.

  398. Aqua, Alcohol Denat., Aluminum Chlorohydrate, PEG-8, PEG-40 Hydrogenated Castor Oil, Parfum, Octyldodecanol, Hydroxyethylcellulose, Citric Acid, Geraniol. Net weight : 25 ml.

    • Soalan sy,adakah nivea cool kick yg mpunyai bahan2 kat atas tu halal? Terutamanya alcohol denat yg berasal dr ethanol…satu lg,adakh cetyl alcohol jg halal?

    • Asm,
      Sebelum saya memberi pandangan, biar dulu saya nyatakan apakah itu alcohol denat dan cetyl alcohol dan istilah alcohol dalam ilmu kimia organik berbanding dalam ilmu fiqah. Dalam bidang kimia organic (organic chemistry), alkohol adalah sebarang sebatian organik yang mempunyai gugusan hydroxyl (-OH) didalam struktur molekulnya. Formula umum adalah R-OH. Ada yang mempunyai satu gugusan -OH, ada yang dua dan ada yang >2 yang dipanggil polyols. Sebaliknya dalam ilmu fiqah, alkohol (alkohl dlm bahasa Arab) adalah ethanol (CH3CH2OH) yang terhasil daripada penapaian (fermentation) gula (glucose). Ethanol memang memabukkan. Manakala alcohol denat bermaksud “denatured alcohol”. Dalam kes ini alkohol (ethanol) telah dicampur dengan bahan lain agar ia tak boleh diminum. Oleh itu ia tak memabukkan sebab tak boleh dimakan. Maka hukum menggunakan alcohol denat dalam produk kosmetik adalah harus! Manakala cetyl alcohol adalah fatty alcohol – iaitu alkohol (R-OH) yang dihasilkan dengan menghidrogenkan (hydrogenation) palmitic acid (CH3(CH2)15OH). Oleh itu ia bukanlah ethanol, justeru harus digunakan.
      Wassalam

      • Sori,satu lg soalan,kalau mcm tu sume bahan2 dlm deodoran tu pon halal lah,maksud sy takde unsur2 haiwan..

      • Ya. Kalau nak pasti, berikan saya ingredients yang terdapat di dalam deodorants tersebut. Nanti boleh saya teliti.

        Wassalam.

  399. Makanya pake produk indonesia udh halal ada sertifikat dari MUI(MAJELIS ULAMA INDONESIA)
    PRODUK INDONESIA,KUALITAS MANCANEGARA
    HAHAHAH FUCK MALAYSIA:D

    • Adakah saudara warganeraga Indonesia yang tinggal di Malaysia??? Kata-kata saudara di akhir kalimat adalah kurang beretika dan kurang sopan, ditambah dengan smiley menjelirkan lidah. Saudara Handari, jadilah manusia yang bermaruah!

      • salam prof

        beginilah sifat orang yang mempunyai akal tetapi diletakkan ditempat paling hina akalnya itu. semoga kita tidak tergolong didalam golongan ini. Allahuakbar!

  400. Aqua, Alcohol Denat., Aluminum Chlorohydrate, PEG-8, PEG-40 Hydrogenated Castor Oil, Parfum, Octyldodecanol, Hydroxyethylcellulose, Citric Acid, Geraniol. Net weight : 25 ml.
    Ingredients ni ambik kat USA classified kat internet sbb takde tunjuk kat botol deodorant..hrp prof blh bls cepat..tq

    • Wasm,
      Ok, tiadak ada ramuan yang meragukan. Semuanya bahan asli dan bahan kimia yang disintesis. Tentang logo halal ni, umumnya mereka letak pada bahan makanan. Keperluan meletakkan logo halal di produk kosmetik belum menyeluruh lagi.

  401. Terima kasih prof..

  402. Adakah restoran Subway di Malaysia halal untuk dimakan?

  403. terima kasih atas jawapan prof…

  404. baru-baru ini terdapat satu produkdari negara korea yg sangat popular kerana sgt berkesan. Nama produk itu ialah sabun tab-ex, hd essence dan pil tab ex. apa yg saya dapati ketiga-tiga produk ini tidak mendapat sijil halal JAKIM dan juga kelulusan dari KKM. apa yang menambahkan kemusykilan ialah wujudnya ‘ekstrak yis sake’ sbg salah satu bahan hd essence tersebut. setahu saya, sake itu adalah arak jepun yg diperbuat daripada beras. soalan saya, adakah ‘ekstrak yis sake’ itu halal digunakan dalam kosmetik. mohon perhatian dan penjelasan. takut nanti terdapat bahan syubhah dalamkosmetik tersebut dan memberi kesan kepada ibadah. sekian, terima kasih =)

    DI SINI DISERTAKAN LINK UNTUK RUJUKAN TUAN:

    http://naaziraiman.blogspot.com/2011/12/miracle-tab-hd-glow-essence.html

    • Asm
      Dari segi ilmiah, ia adalah merupakan produk sampingan pembuatan sake, iaitu yeast yang sememangnya digunakan untuk menukarkan gula/karbohidrat kepada alkohol (dalam hal ini sake). Yeast yang mendap di dasar fermentor dipungut dan diekstrak komponen bioactives (kemungkinan besar glycoprotein dan glucans kerana sifat pelembabnya) lalu digunakan dalam ramuan produk kosmetik. namun mereka yang terlibat dalam memberi sesuatu fatwa halal/haram mempunyai pandangan yang lain : apa yang bersumber daripada benda haram adalah haram hukum penggunaannya. Kami sebagai ahli sains tak berapa setuju dengan pandangan sempit sedemikian. Kami rasa mereka (para ustaz) perlu diberi penerangan dan kefahaman. Kita semua tahu yeast memang digunakan dalam pembuatan roti, kueh pau dan baulu sebagai agen penaik!yang berfaedah di

  405. jwpn prof tak lengkap, mohon dr jwb diberi jwpn yg lengkap. namun apa saya berpendapat ekstrak yis sake ini haram digunkan kerana yis yang digunakan telah terlibat dalam proses pembuatan sake malah adalah produk sampingan sake. oleh itu ianya adalah sebahagian dari sake, iaitu arak dan najis untuk digunakan. yis dalam pembuatan roti dan kek pula adalah berbeza kerana yis yang digunakan adalah yis yang tulen dan tidak diekstrak dari arak seperti yis sake. namun begitu, ini tidaklah sama dengan alkohol dalam minyak wangi kerana alkohol minyak wangi mempunyai pemprosesan dan struktur molekul yang berbeza dgn arak. mohon penjelasan lanjut tuan

  406. *maaf: kaedah ini juga digunakan dalam penetuan alkohol dalam wangian dan arak. alkohol yang terkandung dalam arak tidaklah sama dengan alkohol dalam minyak wangi kerana alkohol minyak wangi mempunyai proses pemprosesan dan struktur molekul alkohol yang berbeza dgn arak serta kandungan alkohol yang berbeza. mohon penjelasan lanjut tuan

  407. Benar, sebatian alkohol di dalam arak dan wine terutamanya adalah ethanol dan sedikit propanol/butanol. Manakala dalam minyak wangi (perfume), alkohol adalah dalam bentuk ethanol denat, atau glycerol sebagai pelarut yang digunakan sebagai pelarut (solvents); disamping higher alcohols seperti citronellol, cineol, graniol, pineol yang merupakan komponen utama didalam minyak pati (essential oils – terpenoids/terpenes) disamping esters. Dari segi proses penyediaan, ethanol dikumpulkan daripada alcoholic fermentation, manakala minyak wangi melalui steam distillation/hydrodistillation + pelarut. Saya haraf puan dah jelas sekarang :-)

  408. adakah mustard heinz halal?

  409. adakah mustard heinz hala? kerana susah hendak mencari mustard hala di malaysia yang ada semuanya jenama yang tidak halal!

  410. salam.. klu kita ‘bleach’ rambut,adakah ia masih telap air?

    • Ya. Yang berlaku adalah tindak balas kimia antara pigmen rambut dgn hydrogen peroxide!
      Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

  411. adakah produk pembersih muka yang mengandungi glycerin dan stearic acid adalah haram digunakan……..mohon penjelasan doktor

  412. adakah produk vaseline halal…..harap penjelasan

  413. salam,boleh tolong sahkan tentang produk holika holika yg sekrg ni sdg brada di pasaran..tolong ya,..saya nak pastikn produk ni halal utk semua org islam.

  414. Hey just wanted to give you a quick heads up. The words in your content seem to be running off
    the screen in Chrome. I’m not sure if this is a format issue or something to do with web browser compatibility but I thought I’d post to
    let you know. The layout look great though! Hope you get the problem resolved soon.
    Thanks

  415. I nak buat aduan mengenai Ada cicak dalm makanan macam mana nak buat aduanny

  416. Apakah hukum menyuntik bahan kimia ke dalam haiwan?

  417. Hi there! Do you know if they make any plugins to protect against hackers?
    I’m kinda paranoid about losing everything I’ve worked hard on.
    Any recommendations?

  418. Wow, this article is nice, my younger sister is analyzing these kinds of things, thus I
    am going to convey her.

  419. apa susah2 …. klau nak selamat produk 2 halal,g je cari kedai2 yg jual barangan muslim spt HPA,SRM,HALAL MALL dari PPIM dan byk kedai org islam d seluruh negara.Dah tentu buatan air tangan org ISLAM.

  420. salam… boleh tolong sah kan tak adakah susu ensure keluaran abbott laboratories halal?

  421. salam,bagaimana pula dengan biskut Milna Rusk? juga tiada logo Halal…adakah ianya selamat dimakan oleh bayi.mohon penjelasan.

  422. cos prego halal ke haram

  423. Assalamualaikum. Suami saya telah membeli cheese parmeson dari jrnama kraft yang dikeluarkan Di USA. Saya takut nak menggunakannya kerana tiada jenama halal. Harap dapat bantu saya.

  424. Adakah alkohol dalam minyak wangi di dalam jenama dipasaran halal dan boleh digunakan untuk solat.

  425. Yes! Finally someone writes about jual beli
    online.

  426. Hai , sesiapa boleh bagi kepastian Rochester Non Alcoholic Beverages tu halal ke tak ya ? dah tanya JAKIM tapi sampai sekarang ta da jawapan . please . sesiapa boleh tolong .

  427. sye nk tany saye ade beli srum vitamin c dan kolagen.kandungan dia ascorbic acid ( vitamin c),tocopherol asetate ( vitamin E ) Carbomer,Akua DM,,sodium metabisulhite, ethoxydiglicol,disodium edta,methyldibromo glutaronitril,phenoxyethanol Bovin Collagen,Octoxynol-11,polysorbate 20.Adakah ia selamat digunakan?

    Terima kasih

    • Semua ramuan adalah bahan kimia sintetik kecuali kolagen bivine (lembu). Lazimnya sumber utama kolagen adalah dari tisu penyambung (connective tissue) seperti sendi dan kulit. Kalau ia halal ok.
      Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

  428. sye nk tany saye ade beli serum vitamin c dan kolagen.kandungan dia ascorbic acid ( vitamin c),tocopherol asetate ( vitamin E ) Carbomer,Akua DM,,sodium metabisulhite, ethoxydiglicol,disodium edta,methyldibromo glutaronitril,phenoxyethanol Bovin Collagen,Octoxynol-11,polysorbate 20.Adakah ia selamat digunakan?

    Terima kasih

  429. sye nk tanye psl sabun papaya rdl.kandungan dia water,coconut acid,sodium palmitate,sodium etidronate,sodium cocoate,titanium dioxide,glycerine,carica papaya extract,vitamin A palmitate,sodium ascorbyl phosphate,tocopheryl acetate,cocodiethanolamide,benzophenon 3,fragrance, D & Corange no 5.adakah ia selamat digunakan?

    Trima ksh.

  430. sye nk tanye psl sabun papaya rdl.kandungan dia water,coconut acid,sodium palmitate,sodium etidronate,sodium cocoate,titanium dioxide,glycerine,carica papaya extract,vitamin A palmitate,sodium ascorbyl phosphate,tocopheryl acetate,cocodiethanolamide,benzophenon 3,fragrance, D & C orange no 5.adakah ia selamat digunakan?

    Trima ksh.

    • Asm
      Ok. Semua adalah bahan kimia. Ekstrak betik adalah sumber tumbuhan.
      Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

      • ia x membahayakan kulit dan badan kite ke?

      • Tak. Ekstrak betik mengandungi enzim protease dikanali sebagai papain berfungsi utk membuang sel kulit yg mati – menjadikan kulit licin. Juga mengandungi asid alfa-hidroksi baik utk melembutkan kulit.
        Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

  431. bagaimana dengan benzophenon 3,cocodiethanolamide dan tocopheryl acetate.ia bahaya x?

    • Tak. Benzophenon-3 adalah bahan awet, cocodiethanolamide adalah foam booster dan tocopherol acetate adalah terbitan (derivative) vitamin E (sintetic vitamin E). Lagipun jumlahnya sedikit sahaja!
      Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

      • ade mengatakan benzophenon-3 boleh menyebabkan kanser?betul ke?
        time ksh.

      • Lazimnya polynucleated benzene derivatives adalah carcinogenic, tapi tentang benzophenon saya tak pasti. Cuba cari dalam Google.
        Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

      • ia carcinogenic adakah ia bahaya kepada kulit?

      • Carcinogenic bermaksud boleh menyebabkan kanser. Kalau utk sapuan luar (topical), ada kemungkinan jadi pencetus kanser kulit!
        Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

      • sekiranye benzophenon -3 merbahaya digunakan dlm kosmetik tp mendapat kelulusan drpd kkm,adakah ia masih selamat digunakan?
        trime ksh.

    • benzophenon 3 karsinogenik ke?

  432. Precisely what genuinely influenced u to compose “List of Non Halal Produk Halal di Malaysia”?
    I personallygenuinely adored it! Many thanks ,Wesley

  433. Assalamualaikum, saya ingin bertanya kepada Prof. Adakah shampu dan conditioner daripada HERBAL ESSENCES halal atau haram. Saya telah melihat laman web / blog daripada pengguna pakistan. Beliau telah bertanya kepada pihak pengguna Herbal Essences tentang kandungan penggunaan bahan. Dan pihak pengguna telah membalas seperti ini,

    “Thank you for contacting Herbal Essences.

    The alcohol used in our products is a moisturizing alcohol, also known as fatty alcohol. It may be listed on the label as cetyl, stearyl, myristal, behenyl, or ethel. Fatty alcohol can come from a number of sources such as petroleum, coconut oil, or animal tallow (beef or pork).

    All of our products may or may not contain animal by-products, depending on what ingredient source was available at the time of manufacture. The ingredients used may be derived from a variety of vegetable sources or animal sources (typically beef or pork). Ingredients that may be derived from animals are fatty alcohols, fragrance, gelatin, glycerin, hydrolyzed collagen, keratin amino acids, and tallow glycerides. Clairol/P&G uses vegetable sources whenever possible!

    The Consumer Relations Team” Mesej ini telah dibalas pada bulan Febuari 2009.

    Jadi saya mahu bertanya pada pihak prof. adakah bahan yang digunakan bagi negara lain sama dengan bahan yang digunakan bagi negara malaysia.

    Berikut adalah kandungan bagi Conditioner Herbal Essences:

    ” Water, Steryl Alcohol, Behentrimonium Chloride, Cetyl Alcohol, Bis-Aminopropyl Dimethicone, Fragrance, Benzyl Alcohol, Disodium EDTA, Sodium Hydroxide, Citrus Nobilis (Mandarin Orange) Peel Extract, Pearl Powder, Methylchloroisothiazolinone, Methylisothiazolinone, CI 47005, CI 14700, CI 17200.”

    Shampoo Herbal Essences:

    ” Water, Ammonium Laureth Sulfate, Ammonium Lauryl Sulfate, Dimethicone, Sodium Citrate, Glycol Distearate, Sodium Chloride, Citric Asid, Ammonium Xylenesulfonate, Cocamide MEA, Fragrance, Cetyl Alcohol, Guar Hydroxypropyltrimonium Chtoride, Sodium Benzoate, Disodium EDTA, Citrus Nobilis (Mandarin Orange) Peel Extract, Pearl Powder, Methylchloroisothiazolinone, Methylisothiazolinone, CI 14700, CI 47005, CI 17200.”

    Saya harap pihak Prof. dapat menjawab kemusykilan produk ini SECEPAT yang boleh. Saya takut segala amalan saya tidak diterima Allah kerana setitik penggunaan shampoo brand tersebut.

  434. jelly bean yg dari kedai candylicious tu halal x ?

  435. Wow, this paragraph is nice, my younger sister is analyzing these kinds of things, therefore I am going to tell her.

  436. All of these outputs, you may be able to access your Netflix
    account. You can stream instantly on a love story and tear
    jerker. Your computer must also be able to watch with your Xbox 360.

  437. Link exchange is nothing else but it is only placing the other person’s website link on your page at appropriate place and other person will also do same in support of you.

  438. adakah jelly belly halal ?

  439. She loves to share hers positive and negative experiences, and staying at , booked through chilloutbali.

    Palma has a range of top-notch clubs, and Tito’s is one of the most
    popular. I would recommend having a Mimosa out on the patio overlooking the waterway.

  440. It’s remarkable to visit this website and reading the views of all friends concerning this post, while I am also eager of getting experience.

  441. The best way to get my girlfriend to listen to me?

  442. Heya! I just wanted to ask if you ever have any problems with hackers?

    My last blog (wordpress) was hacked and
    I ended up losing a few months of hard work due to no back up.
    Do you have any methods to stop hackers?

  443. Try simple games and check how your internet connection
    is and then move on play more games. It should come as no surprise that i – Tunes is loaded full of pirate apps for
    i – Phone, i – Pod Touch, and i – Pad. For the purposes of this game, a
    “set” is at least three cards of equal value such as
    three Jacks or three fours and a “sequence” is made up of at least four cards that are of the same suit and run sequentially such as three, four, five, and six
    of spades.

  444. Much like Safari, the Camera app, the App Store and i – Pod, Game Center has no option to be deleted when editing your apps.
    However, every character in the game (even
    supporting players) should be presented in this same detail.
    The main reason why you would want to do this is simple,
    you can unlock the true potential of your purchase.

  445. Assalamualaikum..
    Prof, baru-baru ni, saya ada membeli dua produk kecantikan muka jenama Bio-essence iaitu Bio-energy SNAIL repair and smooth cream dan Snail secretion repair serum.. saya ada sedikit kemusykilan tentang hukum memakai daripada ‘rembesan lendir siput babi’ bagi orang islam. Bolehkah orang islam memakainya?

    Antara kandungan Bio-energy SNAIL repair and smooth cream :
    water, isododecane, glycerin, glyceryl polymethacrylate, dimethicone, dimethicone/vinyl dimethicone crosspolymer, cyclopentasiloxane, cetearyl olivate, orbitan olivate, angelica archangelica root extract, lycium barbarum fruit extract, panax ginseng root extract, snail secretion filtrate, citrus grandis (grapefruit) fruit extract, acrylamide/ammonium acrylate copolymer, sodium polyacrylate, fragrance, polyquaternium-15, sodium oxide, calcium oxide, magnesium oxide, methylisothiazolinone

    Snail secretion repair serum:
    water, propylene, glycol, PEG-10, olive glycerides, glyceryl polymethacrylate, glycerin, sodium chloride, 1,2-hexanediol, betaine, methylpropanediol, allantoin, sodium hyaluronate, bate-glucan, citrus grandis (grapefruit) fruit extract, panax ginseng root extract, acrylamide/ammonium acrylate copolymer, snail secretion filtrate, sodium polyacrylate, tremella fuciformis polysaccharide, fragrance, sodium oxide, calcium oxide, magnesium oxide, imidazolidinyl urea, methylisothiazolinone

    Saya sangat berharap prof juga dapat membantu saya samada bahan-bahan yang digunakan merbahaya atau tidak dan halal atau tidak.

    Saya harap prof dapat membantu sya. terima kasih di atas bantuan prof..
    wassalam.

  446. Hello there! I know this is kinda off topic but I’d figured I’d ask.
    Would you be interested in exchanging links or
    maybe guest authoring a blog article or
    vice-versa? My blog addresses a lot of the same topics
    as yours and I feel we could greatly benefit from each other.
    If you’re interested feel free to shoot me an e-mail. I look forward to hearing from you! Wonderful blog by the way!

  447. Pretty section of content. I just stumbled upon your blog
    and in accession capital to assert that I acquire actually enjoyed account your blog posts.
    Anyway I’ll be subscribing to your augment and even I achievement you access consistently rapidly.

  448. An intriguing discussion is worth comment. There’s no doubt that that you ought to publish more about this subject matter, it might not be a taboo matter but generally folks don’t talk
    about such issues. To the next! Kind regards!!

  449. hey there and thank you for your information – I’ve definitely picked up anything new from right here. I did however expertise several technical issues using this site, as I experienced to reload the site a lot of times previous to I could get it to load correctly. I had been wondering if your web hosting is OK? Not that I am complaining, but slow loading instances times will sometimes affect your placement in google and can damage your high quality score if advertising and marketing with Adwords. Well I am adding this RSS to my e-mail and could look out for much more of your respective interesting content. Ensure that you update this again soon.

  450. We are a group of volunteers and starting a new scheme in our community.
    Your web site provided us with valuable information to work on.
    You have done an impressive job and our whole community will be grateful to you.

  451. Hi there just wanted to give you a brief heads up and let you know a
    few of the images aren’t loading properly. I’m not sure why but I think its
    a linking issue. I’ve tried it in two different internet browsers and both show the same results.

  452. I’m really loving the theme/design of your website. Do you ever run into any web browser compatibility problems? A number of my blog audience have complained about my blog not operating correctly in Explorer but looks great in Opera. Do you have any tips to help fix this problem?

  453. kalau sparkling white grape drink tu halal ke tak? botol dia ala2 wine so tak berani nk beli. btw ramai yg ckp air tu sedap.

  454. slm prof mamot…sy nk tnya adakah bahan-bahan ini halal dan tidak meragukan? bahan2 ini dalam produk olay..terima kasih dr..

    niacinamide, cyclopentasiloxane, glycerin, polymethylsilsesquioxane, dimethicone, butylene glycol, stearic acid, ethylhexyl methoxycinnamate, titanium dioxide, triethanolamine, isohexadecane, benzyl alcohol, panthenol, tocopheryl acetate, carbomer, dimethiconol, methylparaben, aluminium starch octenylsuccinate, cetyl alcohol, phenylbenzimidazole sulfonic acid, propylparaben, acrylates/c10-30 alkyl acrylate crosspolymer, fragrance, cetearyl alcohol, cetearyl glucoside, cetyl palmitate, PEG-100 stearate, isostearic acid, disodium EDTA, menthol, CI16035, CI 19140

    • Untuk bahan kosmestik memang susah nak tahu dr mana datangnya ingredient die.. saya slalu menggunakan laman web vegan kerana mereka amat menitik beratkan pengunaan binatang di dalam produk dan makanan yg mereka gunakan. Mereka juga ade melakukan research yg comprehensive (menelefon syarikat kosmestik sendiri and etc) untuk memastikan produk mereka bebas dr haiwan.. dan setahu saya, mereka mengklasifikasikan Olay sebagai produk yg bukan vegan-friendly.. Selain tu boleh rujuk website ni untuk keterangan lanjut http://www.canadianhalalfoods.com/personal_care_products.html

      kalau ade kesalahan fakta sila perbetulkan :)

  455. Wonderful blog you have here but I was curious if you knew of any message boards that cover the same topics discussed here?
    I’d really like to be a part of online community where I
    can get feedback from other experienced people that share the same interest.
    If you have any recommendations, please let me know. Many
    thanks!

  456. Assalammualaikum , saya nk tnye produk Nivea Stress Protect 48hr Anti-Perspirant Roll-On halal ke tak ?

  457. adakah sos kikoman itu halal, tolong jawab dengan kerana saya ada kawan yg bukan islam menyoal saya,

  458. hello there and thank you for your information – I have certainly picked up anything new from
    right here. I did however expertise a few technical
    issues using this website, as I experienced to reload the site a lot of times previous to I could get it to load properly.
    I had been wondering if your hosting is OK? Not that I’m complaining, but sluggish
    loading instances times will very frequently affect your placement in google and could damage your high-quality score if advertising and marketing with Adwords.
    Well I’m adding this RSS to my email and could look out for a lot more of your
    respective interesting content. Ensure that you update this again very soon.

  459. Saya nak tanya, sy ada ternampak gambar di FB, yang mengatakan
    Ice cream magnum tak Halal ?

    betulkah, hanya inginkan kepastian

  460. Aslam..sy moohonnnn dan sy merayuu pd pihak jakim..tolong..lah senaraikan produk sporrt suplemen seperti amino acid. Whey protein dn sbgainya kerana bdbrdasarkn pmerhatian sy suplemen2 ini sangat ramai golongan muslim di malaysia yg sngt meminati untk mnggunakanny pergilah disetiap gym mst ada. Mmg ada suplemen sperti itu ygada tanda halaltp siiikiittt sngt nk ada pon trlaluuu mahal..sedangkn xde beza pon dgn yg murah skrang sudah mnjadi trend dn keperluan golongan yg berminat ke gym untk mengambilnya jd apa salahnya klau pihak jakim mmbantu memastikan product yg diambil tidak was was. Jakimjugak yg akn mndapat keberkatan dn pahala klau berusaha mmbantu umat islam di negara ni..Insyaallah…

  461. Thank you for your blog article. Great. ggeekkgddgee

  462. […] List of non halal | produk halal di malaysia […]

  463. assalamualaikum
    saya ingin mendapat kepastian sabun @ mandian dettol dan lifebuoy adakah halal digunakan oleh umat islam

  464. Great beat ! I would like to apprentice whilst you amend your web site, how can i subscribe for a blog
    website? The account helped me a applicable deal. I had been a little bit acquainted of this your broadcast offered
    shiny clear concept

  465. It’s actually very complex in this active life
    to listen news on TV, therefore I just use internet for that reason, and take the latest information.

  466. asm…sy nak tanya vatika oil halal tak

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 36 other followers

%d bloggers like this: