Halalkah ubat gigi Colgate?

Kenyataan JAKIM Mengenai Ubat Gigi Colgate

JAKIM memperakui ubat gigi Colgate yang disahkan Halal oleh badan-badan Islam yang diiktiraf oleh JAKIM seperti berikut :- Central Islamic committee of Thailand, The Islamic Community of Ho Chi Minh City (Vietnam), China Islamic Association (China) and Federation of Muslims Association in Brazil(Brazil).
(Sila rujuk: Website Rasmi JAKIM di column PENGUMUMAN)

produkhalal: Dengan pengumuman ini, semua kemusykilan pengguna Islam telah terjawab.

Harus diingat, Ubat Gigi Colgate tidak dapat pengiktirafan logo Halal adalah kerana Ubat Gigi Colgate tidak dikeluarkan oleh kilang Colgate-Palmolive di Malaysia.

Sebagai pengguna yang budiman, kita bebas memilih untuk membeli atau tidak membeli Ubat Gigi Colgate.

Tepuk dada, tanya Iman. Sama ada ingin memilih yg disahkan Halal dan berlogo Halal atau yang hanya disahkan Halal tanpa pengiktirafan logo Halal.

Wassalam.

p/s: produkhalal tidak menggunakan ruangan ini untuk mempromosikan atau memburuk-burukkan ubat gigi jenama Colgate. Pengumuman yang produkhalal sertakan di atas hanya menyampaikan maklumat bahawa Jakim memperakui ianya Halal tanpa mengeluarkan pengiktirafan logo Halal.

14 Responses

  1. salam satu malaysia…..
    adakah pepedam halal atau haram?????
    dari keluaran china…

    syukran…

    affwan…
    satu malaysia

  2. salam
    pihak JAKIM tolong siasat lagi mane2 kilang makanan yang gunakan tanda halal palsu….. saya tak nak makan/ termakan makanan yang tak halal.

  3. salam…..
    apollo haram ke halal???

    • dr segi semakan kod bahan yang dimasukkan, ada certain apollo halal dn ada yg haram. kna rujuk pada yg pakar. cuma yg nyatanya apabila dijual di koperasi madrasah tahfiz sekolah husband saya, kesan jangka masa pendek-ramai pelajar tahfiz x dpt menghafaz al-Quran, bila diselidik, diorang makan apollo. so, sekarang apollo dh x dijual di situ. wallahu’alam.

  4. salam…..
    adakah roti hi5 halal???
    tolong lah beritahu…

  5. assalamualaikum.
    saya nak tanya,
    biskut beras jenama Wang-Wang(made in China)
    tu halal tak?
    terima kasih.=)

  6. Salam. Kalau x silap saya colgate keluaran/ anak syarikat/ dikeluarkan untuk (x ingat dah) syarikat Procter & Gamble- sebuah syarikat yahudi. So, kalau ikut fatwa Yusuf Qardhawi, x yah lah kita sokong membeli/ guna colgate..

  7. nak tanye pasal minyak yu yee cap limau..ade yg mengatakan x bole gune n x halal sbb ade campuran lemak babi..betul ke?

  8. byk sgt soalan,sape nk jwp???larat ke jakim nk siap beratus ribu kilang makanan nj m’sia ni dgn 6 org ja kakitgn??jgn kta colgate,,coklat cadbury,f/rosher,mentega kacang nutella ada myk/lemak nabati @ sng paham lemak babi…sape nk siasat?ingat kerajaan nk haramkan semua ni?!?jgn harap la…klu ambk tndakan jugak,lumpuh la ekonomi m’sia..btol @ tdk..anda renung2kan lah…

  9. byk sgt soalan,sape nk jwp???larat ke jakim nk siasat beratus ribu kilang makanan kt m’sia ni dgn 6 org ja kakitgn??jgn kta colgate,,coklat cadbury,f/rosher,mentega kacang nutella ada myk/lemak nabati @ sng paham lemak babi…sape nk siasat?ingat kerajaan nk haramkan semua ni?!?jgn harap la…klu ambk tndakan jugak,lumpuh la ekonomi m’sia..btol @ tdk..anda renung2kan lah…

  10. Same tak kod E471 dengan soya lecitin…..

  11. Salam,saya nk tanya mengenai susu yg dijual di pasaran.sesetengahnya tidak mengandungi logo halal dari jakim malaysia,tetapi makluman dari penjual menyatakan susu itu telah di iktiraf oleh jakim.tetapi saya masih ragu2 dgn iktiraf halal ini.bolehkah pihak jakim tolong beritahu jenama susu yg mempunyai logo halal dari luar negeri yg mendapat iktiraf halal dari jakim.

  12. assalamualaikum. saya nak tanya, biskut beras jenama Wang-Wang(made in China) tu halal tak? terima kasih.=)

  13. Ada lahh tanda halal kt colgate !!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: