Harga Naik? Adukan ke sini

Dalam kita mencari kepastian Halal atau tidak sesuatu produk, negara manghadapi satu jenis ancaman baru akibat iaitu masalah kenaikan harga barangan semata-mata kerana kenaikan gaji pekerja-pekerja di sektor awam. Untuk berkongsi nombor-nombor telefon atau SMS, produkhalal meletakkan maklumat-maklumat yang relevan di sini.

Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP)

* E-aduan dari laman web:
http://www.kpdnhep.gov.my

* Hotline: 1-800-886-800

* Aduan melalui SMS 32255

Untuk membuat aduan pengguna perlu menghantar SMS ADU ke 32255

Format: ADU
Contoh: ADU Penipuan Harga, Ah Tiam Cafe, 16, Jalan Goh, Klang, Selangor 03-3333300

Hantar SMS ke 32255

Gabungan Persatuan-Persatuan Pengguna Malaysia (FOMCA)

* Tel: 03-7876 2009

* Faks: 03-7877 1076

* Emel: fomca@fomca.org.my

Sekretariat Aduan Harga CUEPACS

* Tel: 03-9285 6110

Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM)

* Laman Web:
http://www.muslimconsumer.org.my

* Tel: 019-3591000

11 Responses

  1. Ceh, aku ingat leh adu kat ko. Hehe..

  2. does anyone knows if there is any other information about this subject in other languages?

  3. Asalamualaikum

    Saya sebagai pihak pengguna nak tahu kalu produck yang mengunakan bar code E471
    Betul ke statusnya halal. Dan bagimana saya nak tahu kalu E471 bukan dari pada lemak haiwan.
    Sebab kebanyakan product yg di kilang di malaysia pun mengunakkan bar code E471.

    Di harap pihak tuan/puan dapat menyelaikan masalah saya dengan kecurigaan yg saya hadapi ini.

  4. salamz..
    saya mempunyai keraguan berkaitan produk sari rania gold yg terbaru…ade sesetengah pihak brkata produk itu haram..setengah lagi berkata produk itu halal..
    bolehkah pihak tuan mengesahkan status produk ini dan menyelesaikan masalah saya?

    syukran…

  5. askm. nak tanya OLD TOWN WHITE COFFEE halal tak ? tlg jawap. thanks

  6. salam satu maiaysia….
    macam mane nak pasti kan yang makanan dan minuman halal
    atau yang haram????

  7. Salam,

    Saya ingin buat kepastian dari pihak tuan samaada barangan yang dikeluarkan oleh Mirza Solutions Enterprise boleh diminum.Saya khuatir kopi keluaran syarikat itu tidak baik untuk kesihatan dan memberi kesan sampingan nanti.Saya harap ianya dapat diberi penjelasan kerana saya ingin membuat perniagaan dengan Mirsa Solutions Enterprise.Terima kasih.

  8. Asalamualaikum

    Saya sebagai pengguna nak tahu produk yang mengunakan bar code E476(EMULSIFIER)
    Betul ke statusnya halal. adakah ia mendapat pengiktirafan JAKIM .Setahu saya E471 mmg sudah mendapat sijil halalnya..

    Di harap pihak tuan/puan dapat menyelaikan masalah saya dengan kecurigaan yg saya hadapi ini.

  9. Assalamualaikum

    Saya ingin mendapat kepastian berkaitan dengan malt beverage brand efes dari negara turkey yang di katakan non-alkohol adakah ada pengesahan atau ujikaji menyatakan minuman tersebut boleh atau tidak kita umat islam minum. lagi satu makanan seperti donut big apple pun tidak ada sijil halal dari jakim malaysia. tapi saya lihat ramai umat islam makan donut tu… saya ingin sangat penjelasan dan kepastian. terima kasih.

  10. Harap dapat senaraikan produk insuran yang halal dan yang haram. Saya tidak mahu terlibat dengan dosa riba. T/kasih.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: