WAKTU SYURUK HARAM SOLAT SELAMA 28 MINIT DI MALAYSIA

Bagaimana kiraan waktu Syuruk (28 minit) di Malaysia?

Sekiranya waktu Subuh adalah di antara 5.50 hingga 7.10, dan waktu Syuruk adalah 7.11. Waktu yang diharamkan solat itu adalah dari 7.11 sehingga 7.39. (7.11 + 28 minit = 7.39)

(penulis merujuk kepada Malaysia kerana pergerakan matahari di Malaysia dan negara yang berada tidak sama dgn garis lintang Malaysia, adalah tidak sama.)

Mengapa waktu ini diharamkan?

Waktu ini haram untuk melakukan sebarang solat kerana tanduk syaitan berada di antara matahari.

Rasulullah mengharamkan solat dalam waktu ini kerana ia menyerupai orang yang menyembah matahari.

24 Responses

 1. salam..
  saya ingin bertanya berkenaan dengan perkara ‘WAKTU SYURUK HARAM SOLAT SELAMA 28 MINIT DIMALAYSIA’…bagaimana jika seseorang itu terlewat solat subuh kerana terlajak tidur, dan terjaga ketika masa waktu syuruk, dan selepas itu dia terus bersolat selepas terjaga. bagaimanakah tuan dapat menjelaskan perkara ini?

 2. salam..setau sy solat yg telah luput waktu krn hal terlupa perlu dilaksanakan dgn segera sekiranya mampu bahkan solat yg telah ditingalkn sekian lama krn faktor jahil wajib digantikn secara berganding dgn solat fardhu semasa..dahulukn solat fardhu yg perlu didirikan sblm solat2 sunat yg lain..ini adalh pendapat imam assyafie kita..kitab sulamtaufik tulisan syekh arshad al banjari..wallohu a’lam.

 3. ASSALAMUALAIKUM. SAYA MUSYKIL DENGAN STATUS DUIT AMANAH SAHAM BUMIPUTERA. SAYA ADA MEMBUAT LOAN ASB SEBANYAK 60 RIBU SETIAP BULAN BANK MEMBUAT POTONGAN SEBANYAK RM450. SETIAP HUJUNG TAHUN SAYA MENDAPAT BONUS ASB. DUIT PINJAMAN LOAN ASB SEBANYAK 60 RIBU ITU SAYA AKAN DAPAT SELEPAS 15 TAHUN. HALALKAH DUIT BONUS TAHUNAN ASB? KALAU TIDAK HALAL DUIT BONUS YANG TELAH SAYA SIMPAN ITU, APA YANG PERLU SAYA BUAT? HALALKAH SEANDAINYA SAYA BERNIAT DUIT LOAN ASB ITU YANG AKAN SAYA DPT SELEPAS 15 TAHUN ITU DIGUNAKAN UNTUK KE HAJI.

  • pinjaman asb menggunakan riba, sudah tentu haram,.. seluruh simpanan ASB dan sistem pinjaman ASB loan tidak mematuhi hukum2 syariah. Keluarkan wang pokok anda secepat mungkin, bertaubatlah dan ketahuilah bahawa sesiapa yg mengamalkan riba memusuhi Allah dan rasulnya.

   • Kepada Hamba Allah, jangan terlalu mudah memberi hukum. Jika kita halusi, simpanan di dalam bank juga tidak boleh. Kerana ianya juga berkonsepkan dividen. Gaji yang dibayar kepada kita juga dibank in setiap bulan oleh majikan kita. Mungkin Hamba Allah ada membuat pinjaman kereta dan rumah. Walaupun ianya dibuat secara Islam tetapi bank yang sama menjalankan aktiviti tersebut. Islam itu mudah. Jangan permudahkan. Pada pandangan peribadi saya, teruskan simpanan Nor. Ini satu ikhtiar yang baik untuk kegunaan masa hadapan. Satu pelaburan yang bijak.

   • Sy sokong ..Rima bole rujuk buku riba dri dr zaharuddin..kt msia dh ada alternatif..ada bnk Islam..pinjmn knderaan pun ada yg islam..pinjmn perumhn pun ada yg Islam..ada bnyk perbezaan antara loan konvensional dgn islam…Rima boleh cri buku tu untuk kfhmn..

   • Tolong buka website Majlis Fatwa kebangsaan sebelum membuat kesimpulan sendiri. Ada penjelasan dan nas2 yang benar. Jangan membuat kesimpulan sendiri berkenaan Halal dan Haram.

 4. as salam…
  maksudnya, kita langsung tak boleh menunaikan solat fardhu subuh yang sudah terlewat tadi? dan solat subuh perlu diqada’kan? begitu? tq-

 5. bolehla jika solat qada solat fardhu..
  solat sunat je xleh wat mase 2..

  • yup… solat sunat je yg tak boleh… yang wajib…mane boleh dilengahkan… dah la lambat…..nak main tangguh lagi 28 minit pulak…

 6. pe2 pun ade byk pndpt…ini hnya pndpt mazhab syafie..
  mazhab lain solat sunat israk waktu ni(28mint td)

 7. Apakah wkt syuruk hnya ada d mlysia????apakh d ngra lain brlaku???trutama d indonsia???

 8. bila masa untuk solat sunat israk?

 9. Secara ringkas, kelewatan disebabkan lupa atau tidur, membolehkan solat subuh dilakukan diwaktu yang terlarang menurut pandangan jumhur ulama’. Dalilnya diambil dari hadith Nabi saw :-

  مَنْ نَامَ عَنْ صَلاةً أَوْ نَسِيَهَا فَلْيُصَلِّهَا إِذَا ذَكَرَهَا

  “Barangsiapa yang tidur dan tertinggal solat atau terlupa, maka hendaklah ia solat apabila teringat” – (Riwayat al-Bukhaari &Muslim )

 10. assalamualaikum kang, kalau saya di indonesia bagian barat waktu subuh jam 04:02 wib. itu waktu syuruknya jam berapa ?

  • Yadi: insyallah harus di tambah 28 menit. Justeru 4.02 + 28(tempoh syuruk) jadi 430. Makanya pukul 430 baru bisa solat seperti kembali. Insyallah

 11. bagi la hadis. ni dok ckp nabi melarang… bagi betol2 hadis dan sanad skali baru org boleh tahu sahih ke x sahih hadis. dlu mana ada guna minit. so itu yg nak tahu atas dasar apa nak dikira 28 minit. sekadar pendapat peribadi sbb nmpk mcm mengarut. xnak isu roti jala berulang.

 12. Waktu syuruk ada mngatakan haram solat sunat,tetapi klau diikutkan mazhab² ahli sunnah wal jamaah yg lain,ia mrupakan wktu mnunaikan solat israk. Solat israk ni ditunaikan slepas subuh(ktika matahari terbit suku atau setengah dari kaki langit),solat dhuha dilaksanakan waktu nya matahari gelincir,ada mngatakan solat dhuha sudh msuk wktu zuhur sbenar nya krana syarat solat zuhur adlh pd waktu gelincir nya matahari,waktu syuruk ni sbenar nya juga adlh masa utk kita beristirehat,ini krana para sahabat ra sentiasa bertahajjud dan bngun mlm. Jdi ini masa utk umat islam merehatkan diri. Kita dilarang solat juga krana org musyrikin terdahulu mnyembah matahari pd waktu ini. Ia krana waktu ini masih sejuk dn bahang matahari masih tidk terasa. Dri logik akal juga dpt kita lihat bhawa matahari yg sedang terbit kelihatan sgt cantik. Wallahu alam

 13. Salam, syuruk pukul 7.10 pagi. Sy terjaga dari tidur dalam pukul 7.12 pagi dan ingatkan syuruk masih lewat jadi lelap sekejap. Pukul 7.14 sy terjaga semula, tengok hp rupanya dh masuk waktu syuruk. Tp sy terus berwuduk dan solat subuh. Dengan niat subuh tanpa qada’ . Sah ke perbuatan dan solat saya?

 14. Allahuakbar!!!!!

 15. Kalau solat sunat isyraq takleh buat ka?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: